Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα ενισχύουν δεσμούς, συνεργασία και «στρατηγικό συντονισμό» έναντι της Κίνας

Σύνοδος G7: Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα ενισχύουν δεσμούς, συνεργασία και «στρατηγικό συντονισμό» έναντι της Κίνας
Οι τρεις χώρες ενώνονται και συνεργάζονται με στόχο την αντιμετώπιση "κοινών προκλήσεων"
Οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση στη Χιροσίμα αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τον συντονισμό και να ανταποκριθούν στις κοινές προκλήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της Νότιας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida αναμένεται να συζητήσουν "μέτρα στρατηγικού συντονισμού" για την αναβάθμιση της συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση "κοινών προκλήσεων", συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας, των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε ο Kim Tae Hyo, κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προεδρικού γραφείου, σε ενημέρωση την Κυριακή.

Η ανακοίνωση της συνάντησης ακολουθεί την πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κατά την οποία οι ηγέτες των δύο συμμάχων των ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη Βόρεια Κορέα και να επιβάλουν μια συμφωνία για την επίλυση των ιστορικών διαφωνιών τους.
Οι Yoon και Kishida αναγνώρισαν κατά τη συνάντηση στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που θέτει η Βόρεια Κορέα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης μεταμέλεια για τις κακουχίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο από το 1910-1945 και εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Νότια Κορέα.
Ο Yoon είναι ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την Ασία, η οποία περιλαμβάνει την πρωτοβουλία του Biden για την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα διευρύνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές 23 τύπων προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, οι εμπορικοί της αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν στοχεύουν ειδικά στην Κίνα.
Η λεπτή εξισορρόπηση με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, την Κίνα, παραμένει μια σύνθετη πρόκληση για τους συμμάχους των ΗΠΑ και δοκιmάζεται καθώς οι ΗΠΑ και το Πεκίνο αντιδικούν για μια σειρά θεμάτων, από την τεχνολογία μέχρι τις φερόμενες κινεζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες και τη συνεργασία της Κίνας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Χιροσίμα, ο Yoon αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία σε μια συνάντηση που διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει ηγέτες από χώρες που δεν είναι μέλη της G-7, σύμφωνα με τον Kim.
Σύμφωνα με τον Kim, είναι πιθανό να συζητηθεί μια σειρά θεμάτων, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη της ενέργειας.
Ο Yoon και ο Kishida θα επισκεφθούν πιθανότατα το μνημείο των θυμάτων της ατομικής βόμβας της Κορέας στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης