Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία - Η Ρωσία έχασε αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Bryansk

Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία - Η Ρωσία έχασε αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Bryansk
Χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για πρώτη φορά έκαναν οι Ουκρανοί - Ακραία πρόκληση από Borrell που ζήτησε από την ΕΕ να στείλει τέτοιου είδους όπλα
Σχετικά Άρθρα
(upd 9) Με πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά πολλών ουκρανικών στόχων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας και των Ουκρανών κατά των ρωσικών θέσεων στο Lugansk, κύλησε η νύχτα της 12/5 προς 13/5.
Συγκεκριμένα, αργά τη νύχτα στις 12/5 σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας ανακοινώθηκε αεροπορικός συναγερμός, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών περιοχών - Zhytomyr, Khmelnytsky, Chernivtsi, Ternopil και Rivne.
Αργότερα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε διάφορες περιοχές.

Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, ζημιές σε υποδομές του Nikolaev και του Khmelnitsky

Συγκεκριμένα, υπέστη ζημιές βιομηχανική επιχείρηση στο Nikolaev και διοικητικά κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Khmelnitsky.
«Μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής καίγεται στην περιοχή Khmelnitsky», δήλωσε ο δήμαρχος του περιφερειακού κέντρου Oleksandr Simchyshyn στο κανάλι του στο Telegram.
«Η φωτιά συνεχίζεται», έγραψε.
Ποια ακριβώς είναι αυτή η υποδομή, δεν διευκρινίζεται, λέγεται μόνο ότι βρίσκεται «εκτός οικισμών».
Η ουκρανική έκδοση του «Strana» δημοσιεύει βίντεο από μια ισχυρή πυρκαγιά.
Επίσης σημειώθηκαν εκρήξεις στις περιοχές Zaporizhia, Depropetrovsk και κοντά στις πόλεις Slavyansk και Kramatorsk, όπου βρίσκονται τα αποθέματα των ουκρανικών δυνάμεων και οι αποθήκες με όπλα για τον εφοδιασμό του μετώπου.
Επίσης σημειώθηκε έκρηξη με εκτεταμένους καπνούς στο Κίεβο.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να το εξηγήσουν ως «έκρηξη ασθενοφόρου», καθησυχάζοντας τους κατοίκους της πόλης ότι δεν είχε δηλωθεί συναγερμός αεροπορικής επιδρομής.
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις πυραυλικές επιθέσεις ενάντια σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικές βιομηχανίας, εγκαταστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης και των επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία .από τις 10 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην επίθεση των ουκρανών που ανατίναξαν τη γέφυρα της Κριμαίας.
Έκτοτε, ειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ανακοινώνονται καθημερινά στις ουκρανικές περιοχές, μερικές φορές όπως έγινε και στις 12/5, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ουκρανική επίθεση με πυραύλους κρουζ κατά του Lugansk

Με πυραυλικές επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων στην ανατολική Ουκρανία απάντησαν όμως και οι ουκρανικές στρατωτικές δυνάμεις.
Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ουκρανών είχαν ως στόχο το Lugansk.
Ο Rodion Miroshnik, πρώην επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας LPR στη Ρωσία, είπε ότι το χτύπημα στο Lugansk σημειώθηκε στην περιοχή της επιχείρησης Polipak.
«Άφιξη στο Lugansk στην περιοχή της επιχείρησης Polypak που βρίσκεται στο έδαφος του πρώην εργοστασίου. Οι κάτοικοι βλέπουν πυκνό καπνό», έγραψε ο Miroshnik στο κανάλι του στο Telegram.
Από την πυραυλική επίθεση των Ουκρανών τραυματίστηκαν έξι παιδιά και ένας βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Viktor Vodolatski», ανέφερε το κανάλι JCCC Telegram.
Η πυραυλική επίθεση των Ουκρανών προβλημάτισε τη ρωσική πλευρά διότι το Lugansk, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, απέχει 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και σχεδόν 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο των μαχών.
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές μάλιστα φαίνεται να έγινε η χρήση δύο τέτοιων πυραύλων.

Με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς η επίθεση

Ως εκ τούτου, βρίσκεται εκτός εμβέλειας των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ο ουκρανικός στρατός, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικοί HIMARS.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι παρέδωσε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Storm Shadow, με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, που επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει θέσεις των ρωσικών δυνάμεων από μεγάλη απόσταση.
Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι η επίθεση κατά του Lugansk, έγινε με πυραύλους κρουζ, απο το ελεγχόμενο από τους ουκρανούς συγκρότημα Grom. 

Ακραία κλιμάκωση από Borrell με όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrel κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις προμηθεύσουν με συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς για να απαντούν στις ρωσικές επιθέσεις.
«Οι Ουκρανοί έχουν ειδικές ανάγκες.
Οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν από μεγάλη απόσταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουν την ικανότητα να φθάνουν στις ίδιες αποστάσεις, το ίδιο βεληνεκές», εξήγησε έπειτα από την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba στην Στοκχόλμη.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους cruise Storm Shadow μακρού βεληνεκούς.
«Τα βασικά θέματα της συνομιλίας μου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα θα είναι τα συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προσεκλήθη να συμμετάσχει στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και των ομολόγων τους της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού.
«Αντί να τίθεται η ερώτηση πότε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, καθένας πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει κάνει αρκετά για να ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση και για να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Kuleba πριν από την συνάντησή του με τον Josep Borrel.
«Ο Dmytro Kuleba μας εξήγησε την κατάσταση στο πεδίο.
Στην περιοχή του Bakhmut, η Ουκρανία έχει ανάγκη από περίπου 1.000 οβίδες πυροβολικού ημερησίως (...) αυτό δίνει μια ιδέα της έντασης των μαχών», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Στέλνουμε όπλα και πυρομαχικά, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αποστολές και να αποκαταστήσουμε τα αποθέματα», επέμεινε χαιρετίζοντας την ανακοίνωση του Βερολίνου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο.
«Αν δεν στείλουμε, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αμυνθεί.
Η ύπαρξη μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας διακυβεύεται με αυτόν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία».
«Ο Dmytro Kuleba θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτό στην συνεδρίασή μας με τις χώρες της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Borrell.
«Δεν μιλήσαμε για την ένταξη κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας. Η ένταξη της Ουκρανίας είναι αποφασισμένη και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.
Το θέμα της Ουκρανίας ότι δηλαδή η κυριαρχία της δεν καλύπτει το σύνολο του εδάφους της δεν αποτελεί λόγο για καθυστέρηση.
Η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος χωρίς η κυριαρχία της να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της και το ζήτημα παραμένει ανοικτό», εξήγησε ο Borrell.

Zelensky: Σημαντικές αποφάσεις για τον ουκρανικό ουρανό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, μετά από συνομιλίες που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Georgia Meloni στη Ρώμη το Σάββατο (13/5/2023), ανακοίνωσε την υιοθέτηση «σημαντικών αποφάσεων» για την προστασία του …ουκρανικού ουρανού.
«Σήμερα συζητήσαμε τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Υπάρχουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του ουρανού μας» είπε, χωρίς να διευκρινίσει για τι ακριβώς μιλάει.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Zelensky, συζήτησε την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» με τη Meloni.
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2022, ο Zelensky ανακοίνωσε τους όρους του για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ, αποζημίωση για όλες τις απώλειες, τιμωρία κάθε εγκληματία πολέμου και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».
Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, η Μόσχα δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με κανέναν με βάση τη «φόρμουλα ειρήνης» του προέδρου της Ουκρανίας.
Σημείωσε επίσης την προφανή απροθυμία των αρχών του Κιέβου για διάλογο.
Τον Απρίλιο, η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έγραψε ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς θα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους έως τις 23 Μαΐου.

Σε εξέλιξη αλλά χωρίς μαζικότητα η αντεπίθεση των Ουκρανών

Να προσθέσουμε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχει ξεκινήσει η προαναγγελθείσα εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση των Ουκρανών, χωρίς όμως να έχει προσλάβει τη μαζικότητα μιας γενικευμένης επίθεσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι μεγαλύτερες μάχες διεξάγονται στο Bakhmut, ενώ παράλληλα οι Ουκρανοί μεταφέρουν στρατό σε Krasny Liman και Kupyansk.
Αντεπιθέσεις των Ουκρανών βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη σε Kremennaya και Chervonaya Dibrova στην περιοχή Krasny Liman…
Εν μέσω αυτών των αντεπιθέσεων, η ουκρανική προπαγάνδα οργιάζει αλλά καμία από τις αμυντικές γραμμές των ρώσων δεν διασπάστηκε…
«Στην τακτική κατεύθυνση Soledar, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη τη γραμμή επαφής των μερών που έχει μήκος πάνω από 95 χιλιόμετρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Οι μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξαπέλυσαν 26 επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί, έως και 40 τανκς, καθώς και άλλος στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός.
Όλες οι επιθέσεις από μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποκρούστηκαν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «καμία σημαντική προέλαση δεν σημειώθηκε».
Στην κατεύθυνση Soledar σκοτώθηκαν ή και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 540 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν 8 άρματα μάχης και περισσότερες από 20 μονάδες άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.
Επίσης, σε νυχτερινή επιχείρηση ο ρωσικός στρατός τις πρώτες πρωινές ώρες κατέστρεψε δυνάμεις πέρα από την πρώτη γραμμή των ουκρανικών δυνάμεων: τις δυνάμεις στήριξης στο κέντρο και ανεφοδιασμού στα μετόπισθεν.
Αυτή τη στιγμή, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα κατά των συγκεντρώσεων στρατευμάτων των δυνάμεων της Ουκρανίας και διαλύουν όπλα τύπου Leopard.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι διασπάστηκαν αμυντικές γραμμές από τους Ουκρανούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι οι άμυνες του παραβιάστηκαν σε ορισμένα σημεία της γραμμής εμπλοκής.
«Οι δηλώσεις που κυκλοφορούν σε ορισμένα κανάλια του Telegram και ισχυρίζονται παραβιάσεις της άμυνας σε διάφορα τμήματα της γραμμής εμπλοκής δεν είναι αληθινές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι γενικά υπό έλεγχο.
Οι μονάδες εφόδου συνέχισαν την απελευθέρωση των δυτικών τμημάτων του Bakhmut με υποστήριξη από αεροσκάφη και πυροβολικό.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Donetsk απέκρουσαν 8 ουκρανικές επιθέσεις και ανέκοψαν τρεις εχθρικές αποστολές αναγνώρισης.
Μονάδες της ομάδας μάχης Νότος καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να καταλάβουν τις πόλεις Avdiivka και να πάρουν τον έλεγχο της Maryinka.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι διεξάγεται μάχη για την απόκρουση μιας ουκρανικής επίθεσης προς τη Maloilyinovka στο Luhansk.
«Στρατός και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και πυροβολικό, έχουν αναπτυχθεί.
Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό»
Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Kupyansk, αλλά τρεις ομάδες σαμποτάζ του εχθρού είχαν ανακοπεί κατά τη διάρκεια της ημέρας εκεί.
Δύο εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν στην περιοχή Krasny Liman, ενώ δεν υπάρχουν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές Zaporozhye και Kherson.

 Αkhmat: Περιορισμένη η δραστηριότητα των ουκρανικών στρατευμάτων στη γραμμή εμπλοκής

 Ο διοικητής της μονάδας των Τσετσένων καταδρομέων Akhmat και αναπληρωτής διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού Apty Alaudinov δήλωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αύξησαν τη δραστηριότητά τους μόνο σε ορισμένους τομείς της γραμμής εμπλοκής.
Νωρίτερα, ο Yan Gagin, σύμβουλος του αναπληρωτή αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ανέφερε πως οι ουκρανικές μονάδες είχαν γίνει πιο ενεργές σε όλη τη γραμμή μάχης.
«Οι ουκρανικές μονάδες δραστηριοποιήθηκαν όχι σε ολόκληρη τη γραμμή εμπλοκής μάχης, μόνο σε ορισμένα σημεία και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά», δήλωσε ο Alaudinov στο Tass.
«Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη στον τομέα μας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο διοικητής της Akhmat είπε ότι η μονάδα του είναι υπεύθυνη για τη ζώνη από το Soledar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) έως την Kremennaya στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk (LPR).

Βαριές απώλειες Ουκρανών σε Donetsk - Zaporizhia

Οι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν ή τραυμάτισαν περισσότερους από 155 Ουκρανούς στρατιώτες στο νότιο Donetsk και τη Zaporizhia τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τις τελευταίες 24 ώρες σε αυτές τις κατευθύνσεις οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε πάνω από 155 ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες, 14 οχήματα, καθώς και ένα αμερικανικό σύστημα πυροβολικού M777», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νέο πακέτο στρατωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τη Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αξίας ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Όλοι μας ευχόμαστε το γρήγορο τέλος αυτού του φρικτού πολέμου της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού λαού, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία θα προσφέρει όση βοήθεια μπορεί, για όσο καιρό είναι απαραίτητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Στο πλαίσιο της βοήθειας αυτής το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο είκοσι ακόμη οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard-1 και τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T-SLM.
Από την πλευρά του ο Andryy Yermak, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Volovymyr Zelensky, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η χώρα θα λάβει και 200 αναγνωριστικά drones, 100 τεθωρακισμένα όπως και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Γερμανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Η Ρωσία έχασε αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Bryansk

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα συνετρίβησαν το Σάββατο (13/5/2023) στη Ρωσία, κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν ρωσικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να αποσαφηνίζονται τα αίτια της συντριβής.
Ωστόσο, η ρωσική εφημερίδα Kommersant, καθώς και άλλες πηγές ανέφεραν ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
«Από τη συντριβή του ελικοπτέρου Mi-8, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανέφεραν Ρώσοι διασώστες, σύμφωνα με το TASS. «Το ελικόπτερο συνετρίβη στην πόλη Κλίντσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία... ο κινητήρας του ελικοπτέρου ανεφλέγη πριν από την συντριβή», τόνισε μια άλλη πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη Κλίντσι, στην περιοχή του Bryansk, σε απόσταση 65 χλμ από τα ουκρανικά σύνορα.
Το TASS μετέδωσε επίσης ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-34 συνετρίβη στην περιοχή, χωρίς να αποσαφηνίσει τα αίτια της συντριβής. Δεν έκανε καμία αναφορά για το Su-35 ή για ένα δεύτερο ελικόπτερο.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Alexander Bogomaz γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έχοντας τραυματιστεί και «πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές». Ο κυβερνήτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο ρωσικών αρχών στην Ουκρανία, τον Vladimir Rogov συνετρίβησαν συνολικά «δύο ρωσικά Mi-8, ένα Su-35 και ένα Su-34» τα οποία «καταρρίφθηκαν» και «οι πιλότοι των ελικοπτέρων και του Su-34 σκοτώθηκαν».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία αναφορά για αυτά τα περιστατικά.
Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα ελικόπτερο να πιάνει φωτιά στον αέρα, έχοντας πληγεί, όπως φαίνεται, από πύραυλο. Η αυθεντικότητα αυτών των βίντεο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Kommersant ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ένα Su-34, ένα Su-35 και δύο ελικόπτερα Mi-8 «καταρρίφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα» σε μια ενέδρα στην Bryansk.
«Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα... τα μαχητικά αεροσκάφη επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια επίθεση με πυραύλους και βόμβες σε στόχους στην ουκρανική επαρχία Chernihiv και τα ελικόπτερα ήταν εκεί προς υποστήριξή τους», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η ρωσική εφημερίδα δεν παρείχε στοιχεία για την κατάρριψη των τεσσάρων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αλλά τον ίδιο ισχυρισμό έκαναν και στρατιωτικοί μπλόγκερ που παρακολουθούν επισταμένα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Kommersant είπε ότι και τα πληρώματα και των τεσσάρων αεροσκαφών ελικοπτέρων σκοτώθηκαν.

Ικανοποίηση στο Κίεβο

Από την πλευρά του Κιέβου, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Iryna Vereshchuk εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι «οι Ρώσοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι σήμερα». «Μπορούμε να τους καταλάβουμε: δύο μαχητικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα λιγότερα», είπε.
«Δικαιοσύνη (...) και κάρμα», τόνισε από την πλευρά του με ανάρτηση στο twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Mykhailo Podolyak υποστηρίζοντας ότι αυτά τα τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη επρόκειτο να πλήξουν «άμαχο πληθυσμό στην επαρχία Chernihiv», στην βόρεια Ουκρανία.
Η περιοχή Bryansk., η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έγινε στόχος ουκρανικού βομβαρδισμού στα τέλη Απριλίου, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Η περιοχή αυτή έγινε πρόσφατα στόχος επιθέσεων με drone και με δολιοφθορές σιδηροδρόμων.

11may2023_Ukraine_Bakhmut_Map-2-768x535_1.jpg


ρισ2.JPG

ρισ2_1.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης