Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι επενδυτές στην Ιταλία - Η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και το Ταμείο Ανάκαμψης

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι επενδυτές στην Ιταλία - Η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα αποφανθεί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023
Τα ιταλικά ομόλογα αντιμετωπίζουν έναν πιο δύσκολο δρόμο τους επόμενους μήνες μετά από μια περίοδο ασυνήθιστης ηρεμίας, αρχής γενομένης από τις αποφάσεις αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα αποφανθεί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023.
Η Moody's θα ακολουθήσει στις 19 Μαΐου και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να υποβαθμίσει τη χώρα σε καθεστώς "σκουπιδιών" (Junk).
Μια τέτοια υποβάθμιση - αν και δεν αναμένεται από τους επενδυτές - θα μπορούσε να προκαλέσει στους κατόχους ομολόγων να απαιτήσουν υψηλότερο ασφάλιστρο για το ιταλικό χρέος.
Μια εκτίναξη του ιταλικού κόστους δανεισμού θα μπορούσε επίσης να σπείρει οικονομική και πολιτική αστάθεια στην ευρωζώνη, με την Ιταλία να διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους όγκους χρέους στο μπλοκ.
Όταν οι ιταλικές αποδόσεις εκτινάχθηκαν πέρυσι, η ΕΚΤ έσπευσε να δημιουργήσει ένα εφεδρικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Επιπλέον κίνδυνοι

Μια σειρά από άλλους κινδύνους έχουν επίσης συγκεντρωθεί στον ορίζοντα.
Υπάρχουν κάποια σημάδια διαφωνίας μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία του Covid, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσύρεται από την αγορά ομολόγων- και οι ιταλικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν τα εξαιρετικά φτηνά δάνεια της ΕΚΤ.
Πολλοί επενδυτές βλέπουν ότι η διαφορά απόδοσης των ομολόγων Ιταλίας-Γερμανίας - ένα στενά παρακολουθούμενο μέτρο της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ιταλία - θα αυξηθεί ελαφρώς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Το 10ετές spread ήταν αξιοσημείωτα χαμηλό και σταθερό από τότε που η δεξιά κυβέρνηση της Giorgia Meloni ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο, αλλά εκτινάχθηκε σε υψηλό ενός μήνα, στις 198 μονάδες βάσης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να επιταχύνει την έξοδό της από την αγορά ομολόγων.
<a href=
"Δεν περιμένουμε υποβάθμιση, αλλά είναι σίγουρα μια κοντινή απόφαση", δήλωσε ο Michael Weidner, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Lazard Asset Management.
Ο Weidner δήλωσε ότι αναμένει το spread να αυξηθεί πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.
Αυτό απέχει ακόμη πολύ από τα επίπεδα της κρίσης και είναι πολύ κάτω από το χάσμα των 250 μ.β. που παρατηρήθηκε πέρυσι, αλλά πολύ πάνω από το χαμηλό του Ιανουαρίου, περίπου 160 μ.β..
"Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την Ιταλία", δήλωσε.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα για την οποία η Moody's έχει αξιολόγηση Baa3 - μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια" - και αρνητικές προοπτικές.
Σε ερευνητικό σημείωμα τον Απρίλιο, οι αναλυτές της Moody's έγραψαν ότι "η υποτονική ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας".
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο 144% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο τέλος του 2022, ο δεύτερος υψηλότερος δείκτης στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.
Μια υποβάθμιση σε περιοχή σκουπιδιών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο η Ιταλία να εκδιωχθεί από τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών που ακολουθούνται από μεγάλους επενδυτές.
<a href=

Ωστόσο, η S&P Global Ratings διατήρησε τον περασμένο μήνα την αξιολόγηση αμετάβλητη στο BBB και δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι σταθερές.
Είπε ότι τα επίπεδα χρέους της Ιταλίας θα πρέπει να μειωθούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια.
"Ανησυχώ περισσότερο για τις ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού", δήλωσε ο Weidner της Lazard.

Η ΕΕ και η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου πάγωσε μια καθυστερημένη δόση ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια στήριξης της Ιταλίας.
Ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις προσπάθειες της Ρώμης να επιτύχει τους "στόχους και τα ορόσημα" που απαιτούνται για να αποδεσμευτούν τα χρήματα.
"Η Ιταλία χρειάζεται πραγματικά αυτά τα χρήματα για να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η Laureline Renaud-Chatelain, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Pictet Wealth Management.
Είπε επίσης ότι αναμένει το spread Ιταλίας-Γερμανίας να αυξηθεί πάνω από τις 200 μονάδες βάσης.
Η ποσοτική σύσφιγξη (QT) - με την οποία οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις αγορές ομολόγων της εποχής της κρίσης - είναι μια άλλη ανησυχία.
Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ευρωζώνης, αλλά η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό της QT.
"Υπάρχει πληθώρα παραγόντων κινδύνου", δήλωσε ο Michael Krautzberger, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της ΕΜΕΑ στην BlackRock.
"Είμαστε γενικά συντηρητικοί".
Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκεται επίσης η ανάγκη των ευρωπαϊκών τραπεζών να αποπληρώσουν τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια - γνωστά ως TLTROs - στην ΕΚΤ.
Ο Adam Kurpiel, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe Generale, εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 180 δισ. ευρώ (198 δισ. δολάρια) ή και περισσότερα στα μέσα Ιουνίου.
Είναι πιθανό να χρειαστεί να πουλήσουν κάποια ιταλικά ομόλογα και να αξιοποιήσουν τις βραχυπρόθεσμες αγορές χρήματος για να βρουν μέρος των μετρητών, δήλωσε ο Kurpiel, αυξάνοντας ενδεχομένως την πίεση στο χρέος της χώρας.
Συνιστά στους επενδυτές να ποντάρουν κατά των ιταλικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης