Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κατηγορώ» Buffet προς τα διευθυντικά στελέχη για τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών

«Κατηγορώ» Buffet προς τα διευθυντικά στελέχη για τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών
Οι managers των χρεοκοπημένων τραπεζών φταίνε για την κρίση και πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη της, υποστήριξε ο Buffet
Σχετικά Άρθρα
Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway Inc, που έγινε στις 6/5 στην Ομάχα, ο Warren Buffett και ο Charlie Munger προσήλθαν τόσο σίγουροι ότι θα τους υποβάλλονταν ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση που παρουσιάστηκαν χαριτολογώντας με πίνακες οι οποίες ανέγραφαν τις λογιστικές ταξινομήσεις των περιουσιακών στοιχείων που εμφανίστηκαν παντού κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο ένας πίνακας έγραφε «διαθέσιμο προς πώληση» και ο άλλος έγραφε «διακράτηση μέχρι τη λήξη».
Αφού γέλασαν όλοι μαζί, στη συνέχεια ο Buffet άρχισε να μιλά πιο σοβαρά και διατύπωσε ένα «κατηγορώ» σε βάρος των στελεχών που ήταν επικεφαλής των χρεοκοπημένων τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα λάθη τους που έκρυβαν «σε κοινή θέα».
Ο κορυφαίος επενδυτής έκανε επίσης λόγο για «μπερδεμένα» κίνητρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις τράπεζες και για ανεπαρκή μηνύματα από ρυθμιστικές αρχές, τους πολιτικούς και τον Τύπο προς το αμερικανικό κοινό σχετικά με την κρίση.
Ο Buffet έκανε ακόμη ειδική αναφορά στην First Republic Bank, την υπό κατάρρευση τράπεζα που διέσωσε η JPMorgan Chase & Co.
Οι καταθέσεις της First Republic έδειχναν ότι η τράπεζα έδινε jumbo ενυπόθηκα δάνεια με σταθερά επιτόκια όπου οι δανειολήπτες αποπλήρωναν μόνο τους τόκους για δέκα χρόνια - κάτι που ο Buffet χαρακτήρισε ως «τρελή ιδέα».
«Το έκανε σε κοινή θέα και ο κόσμος δεν έδινε σημασία μέχρι που η τράπεζα τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Buffet.
Η κρίση ξεκίνησε με τη κατάρρευση μιας μικρής τράπεζας φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα στις αρχές Μαρτίου προτού εξαπλωθεί σε τρεις άλλες περιφερειακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.

Καταστροφή για τις ΗΠΑ αν η κυβέρνηση δεν είχε εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της SVB

Ο Buffet είπε ότι θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ αν η κυβέρνηση δεν είχε εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις της SVB, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν καλύπτονταν από το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της Federal Insurance Deposit Corp.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ για πολλά χρόνια ο Buffet επένδυε σε τράπεζες, πούλησε μεγάλο μέρος των τραπεζικών συμμετοχών της Berkshire κατά το διάστημα 2020 και 2022, λίγους μόλις μήνες πριν αρχίσει η κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. 
Αναλυτικότερα, η Berkshire κατά τη συγκεκριμένη διετία  αποχώρησε τη JPMorgan Chase (JPM), τη Wells Fargo (WFC) και τη Goldman Sachs (GS) ενώ σημαντικά τη συμματοχή της στην περιφερειακή τράπεζα US Bancorp (USB) και στη Bank of New York Mellon (ΒΚ).
Η Berkshire εξακολουθεί βεβαίως να έχει σημαντικές συμμετοχές στους κολοσσούς Bank of America και Citigroup καθώς και σε ένα μικρότερο τμήμα της ψηφιακής τράπεζας Ally Financial (ALLY).
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία συνέντευξη στο CNBC στις 12/4, ο Buffet είπε ότι επέλεξε να πούλησε τις περισσότερες συμμετοχές της Berkshire Hathawayστις τράπεζες επειδή έβλεπε «διάφορες ανησυχητικές τάσεις». 
«Οι λογιστικές αποτιμήσεις οδήγησαν ορισμένους τραπεζίτες να κάνουν κάποια πράγματα που μπορεί να βοήθησαν λίγο τα τρέχοντα κέρδη τους… και προκάλεσαν τον επαναλαμβανόμενο πειρασμό να αποκτήσουν λίγο μεγαλύτερο spread (περιθώριο κέρδους μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων) για να αυξήσουν τα κέρδη τους», είπε.
«Και είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε και που θα μπορούσατε να προβλέψετε».
«Εγώ πρόσεξα», σημείωσε.

Σχετικά με το διάδοχό του

Το δεύτερο κατά σειρά θέμα για το οποίο ο Buffet δέχτηκε τις περισσότερες ερωτήσεις στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway Inc, αφορούσε το πρόσωπο του διαδόχου του.
Ο Buffet είχε ορίσει τον Greg Abel ως προφανή κληρονόμο του το 2021 και ο αντιπρόεδρος για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες είχε από τότε μια πιο έντονη παρουσία.
Στις 6/5  ο Buffet επιβεβαίωσε ότι αισθάνεται «100% άνετα» με την απόφαση. 
«Ο Greg καταλαβαίνει την κατανομή κεφαλαίων όπως και εγώ. Αυτό είναι ευτυχές για εμάς», είπε ο Buffet στη συνάντηση στην Ομάχα της Νεμπράσκα.
«Θα πάρει αυτές τις αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα εγώ. Έχουμε διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο τώρα εδώ και 30 χρόνια».
Ο 60χρονος Abel, ο οποίος ανέβηκε με τον Buffet και τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Gharlie Munger στη σκηνή, έχει διαμορφώσει την ενεργειακή επιχείρηση της Berkshire σε μία από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ.
Ο Buffet αστειεύτηκε πρόσφατα ότι ο Abel κάνει «όλη τη δουλειά».
Ακολουθούν τα υπόλοιπα κύρια σημεία από τη συνάντηση που προσέλκυσε χιλιάδες πιστούς του Buffett.

Σχετικά με την Occidental Petroleum

Ένας αναλυτής την χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη ανακοίνωση της ημέρας: η Berkshire δεν θα κάνει προσφορά για τον πλήρη έλεγχο της Occidental Petroleum Corp., της ενεργειακής εταιρείας στην οποία επί μήνες ενισχύει τη θέση της. 
Το σχόλιο του Buffet πιθανότατα βοήθησε να μετριάσει τις εικασίες ότι η Berkshire επιδιώκει να αποκτήσει την Occidental αφού κέρδισε την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πέρυσι για να αποκτήσει έως και το 50% της εταιρείας.
Ο Buffet δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερες μετοχές εταιρείας με έδρα το Χιούστον

Σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, ο Buffet είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως η κυβέρνηση θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αθετήσουν το χρέος τους, οδηγώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κρίση.
Οι επενδυτές και οι πολιτικοί παλεύουν να κατανοήσουν αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί τελικά ή όχι να αποφύγει μια τεχνική χρεκοπία που σε κάθε περίπτωση θα αποδειχτεί καταστροφική επειδή δεν επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.
Παρά το αδιέξοδο, ο Buffet επανέλαβε την πίστη του στην Αμερική ως μια «απίστευτη κοινωνία» όπου «όλα πάνε καλά για εμάς».
Αν ειχε επιλογή, θα ήθελε πάλι να γεννηθεί στις ΗΠΑ, είπε.

Σχετικά με τη μείωση κερδών της Berkshire

Ο επενδυτικός κολοσσός είχε αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 13% στα 8,07 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τις ασφαλιστικές της επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Geico, η οποία κινήθηκε προς την κερδοφορία μετά από έξι τρίμηνα ζημιών.
Αλλά τα αποτελέσματα ήρθαν με μια πιο ζοφερή πρόβλεψη: ότι τα κέρδη για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Berkshire αναμένεται να μειωθούν φέτος, καθώς η «απίστευτη περίοδος» για την οικονομία πλησιάζει στο τέλος της εν μέσω πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων.
Παρόλα αυτά, ο Buffett είπε ότι αναμένει ότι τα κέρδη από τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες - που σχετίζονται λιγότερο με την επιχειρηματική δραστηριότητα - να είναι το 2023 βελτιωμένα.
Η Geico σημείωσε κέρδη 703 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς η αύξηση των ασφαλίστρων και οι χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες συνέβαλαν στα κέρδη της, ενώ ακόμη και η συχνότητα των απαιτήσεων μειώθηκε, είπε η Berkshire.

Γεωπολιτική και Ταϊβάν

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, ο Buffet μείωσε τη συμμετοχή του στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. λίγους μήνες αφότου αποκάλυψε στους μετόχους του ότι είχε εξαγοράσει ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτήν.
Ηταν μια γρήγορη αντιστροφή που τρόμαξε τους επενδυτές.
Ο Buffet είπε στην ετήσια συνάντηση ότι η εταιρεία είναι μια από τις καλύτερα διοικούμενες και πιο σημαντικές στον κόσμο, αλλά ότι δεν του άρεσε η θέση της - αναφερόμενος στην Ταϊβάν που βρίσκεται σε αυξανόμενη ενταση με την Κίνα.
Οι Buffet και Munger τόνισαν την ανάγκη για ομαλές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και έκαναν έκκληση για αύξηση του εμπορίου.
Ενώ οι δύο πλευρές θα ανταγωνίζονται, οφείλουν πάντα να κρίνουν  ορθά «πόσο πολύ μπορεί η καθεμιά να πιέσει την άλλη χωρίς να αντιδράσει λάθος», είπε ο Buffet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης