Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικά σαμποτάζ στη Ρωσία - Ο στόχος, η απειλή τρομοκρατίας και … η συντριπτική απάντηση

Ουκρανικά σαμποτάζ στη Ρωσία - Ο στόχος, η απειλή τρομοκρατίας και … η συντριπτική απάντηση
Η απάντηση της Ρωσίας θα πρέπει να είναι συντριπτική έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων λένε Ρώσοι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, όπου ακόμα η παγκόσμια κοινότητα αναζητά να βρει τους ένοχους, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 1 Μαΐου, δύο επιθέσεις στο έδαφος της, με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έργο Ουκρανών.
Η πρώτη αναφέρθηκε στην περιοχή του Bryansk - συνορεύει με την Ουκρανία – όπου μια εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε κατόπιν έκρηξης άγνωστου εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ η δεύτερη καταγράφηκε στην επαρχία του Leningrad όπου και ανατινάχθηκε ένας πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ εντοπίστηκε και ένας δεύτερος μηχανισμός σε άλλο πυλώνα.
Οι υποψίες των Ρώσων για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις δολιοφθορές, στρέφονται σε Ουκρανούς σαμποτέρ.

Δολιοφθορές

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι δολιοφθορές σε υποδομές έχουν αποτέλεσμα όταν αυτές γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου.
Ως παράδειγμα μάλιστα αναφέρουν τον «σιδηροδρομικό πόλεμο» στη Λευκορωσία το 1943, ο οποίος ήταν μέρος της επιθετικής επιχείρησης «Bagration» του Κόκκινου Στρατού.
Ήταν τότε που η αποδιοργάνωση του έργου του σιδηροδρόμου κατόπιν μαζικών επιθέσεων, έσπασε τις γερμανικές θέσεις και προκάλεσε την μεγαλύτερη ήττα των Γερμανών στη στρατιωτική ιστορία τους.

Τι συμβαίνει τώρα;

Ωστόσο, Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα «χτυπήματα» αυτά των Ουκρανών είναι μικρά και προκαλούν ζημιές που εύκολα και γρήγορα θα αποκατασταθούν.
Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος αυτών των «μικρών σαμποτάζ» διερωτώνται οι Ρώσοι.
Ενδεχομένως να υπάρξει πανικός στον πληθυσμό, να αποσταθεροποιηθεί η ρωσική άμυνα, τουλάχιστον στη δεύτερη γραμμή της και να τους εξωθήσει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης των Ουκρανών.
Επιπλέον, για να ανέβει το ηθικό των Ουκρανών και να σταλεί ένα μήνυμα στη Δύση ότι πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με όπλα και χρήματα.

Τρομοκρατία

Αλλά το κυριότερο για να καταστήσουν σαφές στην ηγεσία της Ρωσίας ότι ακόμα και αν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν τα καταφέρουν στην αντεπίθεση τους, ότι εάν τελικά δεν καταφέρουν να ανακτήσουν τα εδάφη που επιθυμούν, τότε οι Ρώσοι θα πρέπει να περιμένουν ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο, όπως συνέβη τη δεκαετία του ’90 με τις επιθέσεις των Τσετσένων.
Πρόκειται για ένα σενάριο που εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί, εάν αντιληφθεί κανείς το πλήθος των εκατομμυρίων Ουκρανών που βρίσκονται στη Ρωσία.

Συντριπτικά αντίμετρα

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η απάντηση της Ρωσίας θα πρέπει να είναι συντριπτική καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να στείλουν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε είδους σαμποτάζ ή τρομοκρατική επίθεση, ιδιαίτερα – όπως υποστηρίζουν – όταν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτές οι δολιοφθορές οργανώνονται από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ως παράδειγμα, ένα «ατύχημα» στα υπόγεια καλώδια που διασχίζουν τον Ατλαντικό ή κάποια κυβερνητικά κτήρια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Κίεβο.
Όπως τονίζουν, αν είχε χτυπηθεί ένας από αυτούς τους στόχους, τώρα δεν θα υπήρχε φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην εθνική γιορτή της 9ης Μαΐου, διότι θα είχε προηγηθεί μια πολύ σκληρή απάντηση.

Περιπολίες και δίκτυα πρακτόρων

Επιπλέον, αναφέρουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές περιπολίες στα σύνορα και στις παραμεθόριες περιοχές και να υπάρξει κινητοποίηση στον ντόπιο πληθυσμό έτσι ώστε να αναφέρουν στις αρχές οποιοδήποτε πρόσωπο ή ακόμα και drones.
Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνεται να υπάρξει συνεργασία με τους πληθυσμούς που μετέβησαν από την Ουκρανία στη Ρωσία έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν «κελιά» Ουκρανών πρακτόρων, αν και αναφέρεται πως το Κίεβο πολύ εύκολα μπορεί να στρατολογήσει «πράκτορες» όχι μόνο ανάμεσα στους πρόσφυγες αλλά και στους πληθυσμούς που ήδη διαμένουν στη Ρωσία.
Παράλληλα, τονίζεται πως πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο τα προληπτικά μέτρα σε υποδομές μεταφορών, σε εκλογικά κέντρα, σε μέρη όπου συχνάζει πολύς κόσμος, σημεία δηλαδή που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης