Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ συρρέουν στις Φιλιππίνες οδηγώντας σε γεωπολιτική σύγκρουση - Υπονομεύουν τους δεσμούς Κίνας - Φιλιππινών

Οι ΗΠΑ συρρέουν στις Φιλιππίνες οδηγώντας σε γεωπολιτική σύγκρουση - Υπονομεύουν τους δεσμούς Κίνας - Φιλιππινών
Το να παρασυρθούν από τις ΗΠΑ στη διαμάχη τους με την Κίνα όχι μόνο θα βλάψει τα συμφέροντα των Φιλιππίνων αλλά και θα δυσκολέψει τους δεσμούς μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων
Η Ουάσιγκτον αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων ως μοχλό ελέγχου και πίεσης, αλλά τέτοιες ενέργειες θα βλάψουν μόνο τα συμφέροντα των Φιλιππίνων και θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, προειδοποίησαν Κινέζοι ειδικοί, καθώς ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr πρόκειται να ξεκινήσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης, ο Marcos αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και να καταλήξει σε συμφωνίες για μεγαλύτερη επιχειρηματική δέσμευση, καθώς και για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο του Joe Biden.
Μόλις μία ημέρα πριν από τη συνάντησή τους, οι ΗΠΑ υπονόμευσαν περαιτέρω τη σταθερότητα στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις Φιλιππίνες.
«Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στις Φιλιππίνες επικαλώντας αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων σε περίπτωση που απειληθούν.
Δύο σκάφη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων στις 23 Απριλίου εισέβαλαν στα νερά ανοιχτά του υφάλου Ren'ai χωρίς την άδεια της Κίνας. Η εισβολή των φιλιππινέζικων σκαφών που μετέφεραν δημοσιογράφους στα ύδατα του ύφαλου Ren'ai ήταν μια προμελετημένη πρόκληση που είχε σχεδιαστεί για να δημιουργήσει σκόπιμα τριβές και να κατηγορήσει την Κίνα με την προβολή γεγονότων στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Mao Ning, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η διαφημιστική εκστρατεία των ΗΠΑ για το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αποτελεί μέρος της κίνησής τους για να αντιμετωπίσουν την Κίνα ενόψει της συνάντησης μεταξύ Biden - Marcos, κατά την οποία είναι πιθανό να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατιωτικής, αμυντικής συνεργασίας, να λάβουν περαιτέρω ενέργειες για τη σταθερότητα των Στενών της Ταϊβάν, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή ο Chen Xiangmiao, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του παγκόσμιου ναυτικού στο Εθνικό Ινστιτούτο Μελετών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η πρόθεση των ΗΠΑ να σύρουν τις Φιλιππίνες στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και να τις κάνουν πιόνι, φαίνεται ξεκάθαρα στην προηγούμενη εντατικοποίηση της δέσμευσης μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, σημείωσε ο Τσεν.
Η συνάντηση μεταξύ Biden - Marcos έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με τις Φιλιππίνες μέσω διαφόρων προσεγγίσεων προκειμένου να συγκρατήσουν την Κίνα.
Στις 11 Απριλίου, οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν τις «μεγαλύτερες» στρατιωτικές ασκήσεις τους, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις 28 Απριλίου. Στις 11 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση «2+2» των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο πλευρών. Επίσης, τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε εννέα, με αρκετές βάσεις κοντά στο νησί της Ταϊβάν της Κίνας.
Μια διευρυμένη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) που δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πιθανό να συζητηθεί, σημείωσε ο Τσεν. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι βάσεις θα επιτρέψουν στον αμερικανικό στρατό να αναπτύξει στρατεύματα, όπλα και εξοπλισμό, σύμφωνα με το Reuters.
Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν δικαιολογία για τις νέες τοποθεσίες EDCA αναφέροντας την ασφάλεια των 150.000 Υπερπόντιων Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ταϊβάν…. Συνιστάται στις Φιλιππίνες να αντιταχθούν κατηγορηματικά στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» αντί να πυροδοτήσουν τηn κατάσταση προσφέροντας στις ΗΠΑ πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις κοντά στα Στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στις Φιλιππίνες Huang Xilian στο 8ο Manil. Φόρουμ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι Φιλιππίνες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι σε μια προσπάθεια εκπλήρωσης του στόχου τους να αντιμετωπίσουν την Κίνα, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους συμμαχία με τις Φιλιππίνες ως μοχλό για να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Το να παρασυρθούν από τις ΗΠΑ στη διαμάχη τους με την Κίνα όχι μόνο θα βλάψει τα συμφέροντα των Φιλιππίνων αλλά και θα εμποδίσει τους δεσμούς μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, σημείωσε ο Τσεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης