Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας - Στο Κίεβο το 98% των τανκ που υποσχεθήκαμε – Έχουν τα πάντα για ανακατάληψη εδαφών

Το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας - Στο Κίεβο το 98% των τανκ που υποσχεθήκαμε – Έχουν τα πάντα για ανακατάληψη εδαφών
Επιμένει ο Stoltenberg ότι ο καλύτερος τρόπος για ειρήνη στην Ουκρανία είναι η συνεχής παροχή όπλων
Σχετικά Άρθρα
Όλα έτοιμα είναι για την εκδήλωση της ουκρανικής αντεπίθεσης καθώς το μόνο που απομένει είναι η ακριβής ημερομηνία έναρξης της, μια και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε στους Ουκρανούς προκειμένου να αρχίσουν την επίθεση τους για την ανακατάληψη εδαφών.
Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg με μια ρητορική που παραπέμπει … σε Πόντιο Πιλάτο για το τι μέλλει γενέσθαι, υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία πάνω από το 98% των αρμάτων μάχης που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, το οποίο έχει πλέον τις στρατιωτικές δυνατότητες που χρειάζεται για να ανακαταλάβει εδάφη.
Σημειώνεται πάντως πως όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι Αμερικάνοι εκτιμούν πως η ουκρανική αντεπίθεση δεν πρόκειται να επιτύχει κάτι το αξιοσημείωτο, να οδηγήσει σε σημαντική ανακατάληψη εδαφών και να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Δώσαμε, δώσαμε

«Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και 230 άρματα μάχης, έχουν παράσχει εκπαίδευση και όπλα για περισσότερες από 9 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.
Αυτό δίνει στην Ουκρανία ισχυρή θέση για να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη» ανέφερε ο Stoltenberg, υποστηρίζοντας πως το πακέτο της βοήθειας και της στήριξης, δεν περιορίζεται μόνο σε όπλα, αλλά καλύπτει και πολλές άλλες παραμέτρους, όπως κινητά δορυφορικά συστήματα, πλωτές γέφυρες, ιατρικό εξοπλισμό, κοκ.

Όπλα, όπλα, όπλα

Ο Stoltenberg χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky, αν και σημείωσε πως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Κίνα δεν έχει καταδικάσει ακόμα την εισβολή της Ρωσίας.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία είναι να συνεχίσουν οι σύμμαχοι να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο έτσι ώστε να παράσχουν στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky μια «ισχυρή διαπραγματευτική θέση» με το πέρας του πολέμου.

Μην υποτιμάτε τους Ρώσους

Και ενώ ο Stoltenberg υποστήριζε πως οι Ουκρανοί έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για μια επιτυχή αντεπίθεση, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η Ρωσία και ο στρατός της.
«Η Ρωσία αντισταθμίζει την έλλειψη ποιότητας με ποσότητα» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως παράδειγμα την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων στο Bakhmut.

Η αντεπίθεση

Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αντεπίθεση των Ουκρανών θα αρχίσει μετά τις 9 Μαΐου, καθώς έως τότε δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και σποραδικά χτυπήματα νωρίτερα αυτής της ημερομηνίας.
Μάλιστα, μια από τις εκτιμήσεις είναι πως οι Ουκρανοί θα επιχειρήσουν την αντεπίθεση τους στα νότια, και συγκεκριμένα στην επαρχία της Zaporizhia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης