Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο με τα F-16 στην Ουκρανία: Ούτε καν θα προλάβουν να σηκωθούν…

Αδιέξοδο με τα F-16 στην Ουκρανία: Ούτε καν θα προλάβουν να σηκωθούν…
Τα ουκρανικά αεροδρόμια είναι εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων αναφέρει αναλυτής του RUSI
Αν και ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση από τις ΗΠΑ για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως ζητά επίμονα και διακαώς εδώ και μήνες το Κίεβο, αναλυτές αναδεικνύουν πως το εγχείρημα αυτό όχι μόνο είναι αδιέξοδο, αλλά και καταδικασμένο σε αποτυχία από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Σε δηλώσεις του ο αναλυτής Justin Bronk από το βρετανικό think tank RUSI, υποστηρίζει ότι η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία θα ήταν τελείως ακατάλληλη, καθώς τα ουκρανικά αεροδρόμια είναι παντελώς ανέτοιμα για να υποδεχθούν τέτοιου είδους μαχητικά.

Πολλή δουλειά για τους αεροδιαδρόμους

«Θα χρειαστεί να κάνετε πολλή δουλειά για να φέρετε αυτούς τους παλιούς ουκρανικούς διαδρόμους σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα F-16» φέρεται να υποστήριξε ο Bronk απευθυνόμενος σε Ουκρανούς συνομιλητές του, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα μαχητικά απαιτούν πολύ καλά συντηρημένες αεροπορικές βάσεις.
Όπως λέει, αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου τα μαχητικά να μην «ρουφήξουν» θραύσματα αντικειμένων, κάτι που θα σήμαινε και την καταστροφή των κινητήρων του.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνουν και εργασίες επέκτασης των αεροδιαδρόμων για να μπορέσουν να απογειωθούν πλήρως εξοπλισμένα τα F-16.

Δεν θα προλάβουν καν να σηκωθούν…

Σύμφωνα με τον Bronk, τέτοιου είδους έργα θα είναι απόλυτα ορατά από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα σπεύσουν να καταστρέψουν τα αεροδρόμια αυτά, πολύ πριν τα μαχητικά αεροσκάφη προλάβουν καν να απογειωθούν και να βρεθούν στον αέρα.
Όπως επισημαίνει, τα ουκρανικά αεροδρόμια βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων και του πυροβολικού.
Μάλιστα, ο Bronk τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει τέτοιου είδους πλήγματα, διότι πολύ απλά η ουκρανική αεροπορία δεν συνιστά «σοβαρή απειλή».

Δαπανηρή υπόθεση

Και ενώ η αποστολή των F-16 αποδεικνύεται εν πολλοίς μάταιη, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται και τις δηλώσεις του Αμερικάνου ναυάρχου και αντιπροέδρου του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Christopher Grady, ο οποίος υποστήριξε πως η μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών στην Ουκρανία θα ήταν μια υπερβολικά δαπανηρή υπόθεση.
Όπως είπε ο Grady, αν και δεν αποκλείεται η πιθανότητα μεταφοράς των F-16, θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα για τη μεταφορά τους, να δαπανηθούν έτσι ώστε το Κίεβο να προμηθευτεί με τα ίδια κεφάλαια, τα πυρομαχικά που του είναι άκρως απαραίτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης