Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόδι» στη Μολδαβία βάζει η ΕΕ - Στόχος να δοθεί πολιτικό μήνυμα στη Ρωσία ότι η χώρα αλλάζει σφαίρα επιρροής

«Πόδι» στη Μολδαβία βάζει η ΕΕ - Στόχος να δοθεί πολιτικό μήνυμα στη Ρωσία ότι η χώρα αλλάζει σφαίρα επιρροής
Η ομάδα που στέλνει η ΕΕ στην Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν στις 24 Απριλίου την έναρξη μιας νέας μη στρατιωτικής αποστολής που θα αναπτυχθεί στη Μολδαβία «για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει ξένες παρεμβάσεις και υβριδικές απειλές».
Η ομάδα πολιτικών συμβούλων, η οποία ονομάζεται Αποστολή εταιρικής σχέσης της ΕΕ στη Μολδαβία (EUPM Moldova), θα λειτουργήσει για δύο χρόνια.
Ο Stefano Tomat, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος της Πολιτικής Σχεδιασμού και Διεξαγωγής των Υπηρεσιών της ΕΕ (CPCC), πρόκειται να διοριστεί διοικητής των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής που θα ηγείται των επιχειρήσεων στο έδαφος θα διοριστεί «στο εγγύς μέλλον».
Εκτός από την εστίαση στη διαχείριση κρίσεων, η ευρωπαϊκή αποστολή στοχεύει πρωτίστως να αποστείλει προς τη Ρωσία ένα «πολιτικό μήνυμα» περί στήριξης της Μολδαβίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Μολδαβία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της αρκετές φορές, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαδυλάξει την ασφάλειά της. 
Καθώς εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές του φυσικού αερίου της Ρωσίας που φτάνουν σε αυτήν μέσω των ουκρανικών αγωγών, η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια σοβαρή ενεργειακή κρίση και κοιτάζει προς την ΕΕ για ανακούφιση.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα στη χώρα της.

Αντιμετώπιση υβριδικών απειλών

Η EUPM της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα ασφάλειας» της Μολδαβίας «στους τομείς της διαχείρισης κρίσεων και των υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της αντιμετώπισης της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI),» αναφέρεται στο κείμενο της εντολής», το οποίο δημοσίευσε το Euroactiv.
Ένα βασικό καθήκον της αποστολής θα είναι να «βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε υβριδικές απειλές».
Για να γίνει αυτό, τα κράτη μέλη θα παρέχουν συμβουλές σε στρατηγικό επίπεδο για την ανάπτυξη στρατηγικών και πολιτικών για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI)».
Αυτό περιλαμβάνει «παραπληροφόρηση, για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών», αναφέρει η απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό και τη διόρθωση των «αναγκών για ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ασφάλειας για έγκαιρη προειδοποίηση, εντοπισμό, αναγνώριση, απόδοση απειλών και απάντηση σε αυτές τις απειλές».
Το άλλο κύριο καθήκον είναι η «ενίσχυση των δομών διαχείρισης κρίσεων της Μολδαβίας που επικεντρώνονται στον τομέα της ασφάλειας».
Οι πρώτοι στόχοι της αποστολής είναι ο «προσδιορισμός των αναγκών» σε «οργάνωση, εκπαίδευση και εξοπλισμό».
Αυτό θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ιδέες και υλοποιήσεις λύσεων, αναφέρει η απόφαση, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.
Έχει προσδιοριστεί προϋπολογισμός 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της αποστολής τους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά «το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για οποιαδήποτε επόμενη περίοδο θα αποφασίζεται από το Συμβούλιο», αναφέρει το κείμενο της απόφασης.

Μεταρρυθμίσεις για την ένταξη

Η ΕΕ διεξάγει ήδη διάφορες δραστηριότητες στη Μολδαβία σχετικά με τη μεταρρύθμιση και την υποστήριξη του τομέα της ασφάλειας, όπως με μια αποστολή παρακολούθησης των συνόρων (EUBAM Μολδαβία/Ουκρανία), μια πλατφόρμα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την παρακολούθηση του παράνομου εμπορίου από την Ουκρανία και την υποστήριξη του Frontex.
Η νέα αποστολή θα μπορούσε να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ στην EURACTIV.
Η Μολδαβία ταλαιπωρείται από εσωτερικές αναταραχές και η προέδρος της χώρας  Maia Sandu κάθε άλλο παρά σταθερή στη θέση τους είναι.
Παρά όλα αυτά όμως, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας στη χώρα τον περασμένο Ιούνιο και οι αρχές της Μολδαβίας έχουν επισημάνει τη δέσμευσή τους για μεταρρυθμίσεις.
Η αποστολή, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ, είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει να φέρει τη χώρα πιο κοντά στα πρότυπα της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης