Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο ΗΠΑ να προκαλέσουν τη Ρωσία σε Γεωργία, Μολδαβία... ακόμα και στη Σερβία

Σχέδιο ΗΠΑ να προκαλέσουν τη Ρωσία σε Γεωργία, Μολδαβία... ακόμα και στη Σερβία
Πρόκειται για μια απολύτως νεοαποικιακή προσέγγιση υποστηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για σχέδιο των ΗΠΑ να προκαλέσουν νέες εστίες έντασης σε Μολδαβία, Γεωργία ακόμα και στη Σερβία έτσι ώστε να εντείνουν τις γεωπολιτικές τους αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία κάνει λόγο η ρωσική πλευρά.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova είπε πως η Σερβία δέχεται μια  άνευ προηγουμένου πίεση για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Πιέσεις στη Σερβία

«Μια περίεργη στάση: Η Αμερική ασκεί πίεση στη Σερβία και ο Σέρβος υπουργός ζητεί να αναληφθεί δράση κατά της Ρωσίας» υποστήριξε η Zakharova, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Οικονομίας ότι η Σερβία πληρώνει υψηλό τίμημα για την άρνησή της να συμμετάσχει στο διεθνές εμπάργκο κατά της Ρωσίας και ότι αυτό καταντά ανυπόφορο.
Η Σερβία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως λόγω του υψηλού φιλορωσικού αισθήματος που υπάρχει στη Σερβία λόγω και της στάσης της Μόσχας όσον αφορά το Κόσοβο.

Προκαλούν οι ΗΠΑ

Νωρίτερα και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για απολύτως νεοαποικιακή προσέγγιση όσον αφορά τη Μολδαβία και τη Γεωργία.
«Φυσικά ανησυχούμε για τα πάντα.
Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Γεωργία, όπως και για την κατάσταση στη Μολδαβία, επειδή σε αυτές τις χώρες που βρίσκονται τόσο μακριά από τις ΗΠΑ, αυτές τους λένε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι.
Αυτοί είναι γείτονες μας.
Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ και οι «δορυφόροι» τους προσπαθούν να δημιουργήσουν ολοένα και περισσότερες εστίες έντασης κατά μήκος των συνόρων μας, προσπαθώντας να προκαλέσουν κάποιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό σε κρίσιμους τομείς - ακόμα και για γεωγραφικούς λόγους – για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Grushko.

Νεοαποικιακή προσέγγιση

Μάλιστα ο Grushko υποστήριξε πως τα πρόσφατα γεγονότα στη Μολδαβία και στη Γεωργία έδειξαν ξεκάθαρα τη «νεοαποικιακή στάση» των κρατών της Δύσης.
«Αυτοί, τα κράτη της Δύσης, κινούνται κατά τέτοιο τρόπο που πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να ορίσουν και να πουν τι πρέπει να κάνεις και τι όχι.
Θα το ξαναπώ.
Πρόκειται για μια απόλυτα νεοαποικιακή προσέγγιση» υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Τι συνέβη σε Μολδαβία, Γεωργία

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στη Γεωργία, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου, το οποίο επί της ουσίας προέβλεπε πως όσες οργανώσεις λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό πάνω από το 20% του προϋπολογισμού τους, θα χαρακτηρίζονται ως ξένοι πράκτορες και θα τελούν υπό την επίβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το νομοσχέδιο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ρωσικής έμπνευσης, παρά το γεγονός ότι περιείχε ως επί το πλείστον αμερικανικές διατάξεις, τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, η οποία προτίμησε να κάνει πίσω παρά να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση, η οποία έχοντας τη στήριξη της Δύσης, ήταν έτοιμη να καλέσει τους πολίτες σε πολιτική ανυπακοή.
Την ίδια στιγμή, στη Μολδαβία, όπου και εκεί πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την ακρίβεια και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η Δύση στηρίζει την κυβέρνηση λόγω της φιλοδυτικής της προσέγγισης και κατεύθυνσης.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να περικυκλώσουν κυβερνητικά κτήρια.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει τη Μολδαβία ότι η Ρωσία προετοίμαζε κάποιου είδους πραξικόπημα, σενάριο που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Ρωσία.

Υπερδνειστερία: Απόπειρα δολοφονίας

Πάντως μεγάλη εστία έντασης αποτελεί η αποσχισχθείσα από τη Μολδαβία, Υπερδνειστερία όπου η Ρωσία έχει έντονη παρουσία τόσο με στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις όσο και στον πληθυσμό που τρέφει φιλορωσικά αισθήματα.
Πρόσφατα οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πως αυτές ήταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου V. Krasnoselsky και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα εκλάβει οποιαδήποτε επίθεση στην Υπερδνειστερία ως επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης