Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Κατάπαυση πυρός για 72 ώρες … για το Ραμαζάνι – Άγνωστο εάν θα εφαρμοστεί

Σουδάν: Κατάπαυση πυρός για 72 ώρες … για το Ραμαζάνι – Άγνωστο εάν θα εφαρμοστεί
Στόχος να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εγκλωβισμένους πολίτες
Σχετικά Άρθρα
Κατάπαυση πυρός 72 ωρών αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου (από τις 07:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) κηρύττουν οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Mohamed Hamdan Dagalo, οι οποίες εδώ και μια εβδομάδα περίπου πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν του στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan σε μια εμφύλια σύρραξη που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 330 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Όπως έγινε γνωστό, η κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός έχει να κάνει με τους εορτασμούς για το τέλος του Ραμαζανιού και απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, έτσι ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές οι εγκλωβισμένοι πολίτες (ανάμεσα τους και αρκετοί Έλληνες).
Πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν σχετικά με την αποδοχή ή μη της εκεχειρίας.
Υπενθυμίζεται πως όλες οι προηγούμενες απόπειρες για κατάπαυση πυρός έμειναν ανεφάρμοστες.

Σκληρές μάχες

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου δεν έχουν επουλωθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκλήρωση τους.
Τόσο ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan του στρατού όσο και ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo των RSF κυβερνούσαν μέχρι πρότινος το Σουδάν ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του λεγόμενου Κυρίαρχου Συμβουλίου μετά το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Αγώνας εξουσίας

Οι συγκρούσεις αποτελούν έναν ξεκάθαρο αγώνα εξουσίας μεταξύ των δύο στρατηγών, οι οποίοι διαφωνούν αφενός για το πώς οι RSF θα ενσωματωθούν στον στρατό και αφετέρου για το ποιος από τους δύο θα έχει τον πρώτο λόγο στη νέα στρατιωτική δύναμη που θα δημιουργηθεί.
Ο στρατός λέγεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην Αίγυπτο, ενώ το RSF ή οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης λαμβάνει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν μια ουδέτερη εξωτερική πολιτική για το Σουδάν και διατηρούν καλές σχέσεις με όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης