Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Στάσιμη η αμερικανική οικονομία - Πιστωτική συρρίκνωση λόγω κρίσης

tags :
Beige Book (Fed): Στάσιμη η αμερικανική οικονομία - Πιστωτική συρρίκνωση λόγω κρίσης
Ορατά τα σημάδια της πιστωτικής συρρίκνωσης στις αναφορές του Beige Book της Fed
Σχετικά Άρθρα
Εικόνα στασιμότητας δίνει η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο 2023, βάσει της έρευνας «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), που συν τοις άλλοις καταγράφει με σαφήνεια την έναρξη του περιορισμού της πίστωσης προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις,
Επισημαίνεται ότι το «Beige Book» αποτελεί μία έρευνα που λαμβάνει υπόψη τις απόψεις πολιτών και επιχειρηματιών, οπότε αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική οικονομία.

Συνολική οικονομική δραστηριότητα

Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα εμφανίστηκε στάσιμη καθώς εννέα περιφέρειες δεν ανέφεραν καμία αλλαγή είτε ανέφεραν πολύ περιορισμένες μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα ενώ τρεις έδειξαν μέτρια ανάπτυξη. Οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη παρέμειναν αμετάβλητες ενώ δύο περιφέρειες είδαν τις προοπτικές να επιδεινώνονται.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν γενικά σταθερές ή κατέγραψαν μικρή πτώση εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών για μέτρια αύξηση των τιμών.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρέμειναν σταθερές συνολικά, με μόνο δύο περιφέρειες να αναφέρουν βελτιωμένα επίπεδα πωλήσεων και αποθεμάτων.
Τα ταξίδια και ο τουρισμός ενισχύθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η μεταποιητική δραστηριότητα καταγράφηκε ευρέως ως σταθερή ή μειωμένη, παρότι υπάρχει βελτίωσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι όγκοι των λιμεικών και εμπορευματικών μεταφορών ήταν επίσης σταθεροί, σύμφωνα με αρκετές περιφέρειες.
Από την άλλη μεριά οι πωλήσεις κατοικιών και η νέα κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε ελαφρά.
Στασιμότητα υπήρξε στις μη οικιστικές κατασκευές με τις πωλήσεις και τη χρηματοδοτική μίσθωση να είναι στάσιμες ή καθοδικές.
Ο όγκος χορηγήσεων και η ζήτηση δανείων γενικά μειώθηκαν και η πτώση αφορά τόσο τα καταναλωτικά όσο και τα επιχειρηματικά δάνεια. Αρκετές Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι τράπεζες έκαναν αυστηρότερους τους κανόνες δανεισμού λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των ανησυχιών για τη ρευστότητα.
Η πλειονότητα των περιφερειών ανέφερε σταθερή αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων για μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Οι συνθήκες για τη γεωργία παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες, ενώ υπήρξε κάποια χαλάρωση στις ενεργειακές αγορές.

Αγορά εργασίας

Η αύξηση της απασχόλησης μετριάστηκε κάπως, καθώς αρκετές περιφέρειες ανέφεραν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι στις προηγούμενες εκθέσεις Beige Book.
Ένας μικρός αριθμός εταιρειών ανέφερε μαζικές απολύσεις και αυτές επικεντρώθηκαν σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες.
Ορισμένες άλλες εταιρείες επέλεξαν να σταματήσουν τις προσλήψεις και να προσλαμβάνουν μόνο για εξαιρετικά σημαντικούς ρόλους.
Από πολλές πλευρές αναφέρθηκε ότι η αγορά εργασίας έγινε λιγότερο σφιχτή καθώς αρκετές περιφέρειες παρατήρησαν αυξήσεις στην προσφορά εργασίας.
Οι μισθοί έχουν δείξει κάποια μετριοπάθεια, αλλά παραμένουν αυξημένοι.
Αρκετές περιφέρειες ανέφεραν ότι περιορίζεται η ανάγκη για μισθολογικές αυξήσεις εκτός κύκλου σε σύγκριση με πέρυσι.

Τιμές

Τα συνολικά επίπεδα τιμών αυξήθηκαν μέτρια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών φαίνεται να επιβραδύνεται.
Καταγράφηκε μέτρια έως απότομη πτώση στις τιμές των εισροών εκτός εργασίας και σημαντικά χαμηλότερο κόστος μεταφοράς.
Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού για τα τελικά προϊόντα αυξήθηκαν μέτρια αυτή την περίοδο, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό.
Οι πιέσεις στις τιμές πώλησης μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Οι τιμές καταναλωτή γενικά αυξήθηκαν λόγω της ακόμα αυξημένης ζήτησης καθώς και του υψηλότερου κόστους αποθεμάτων και εργασίας.
Οι τιμές για τα σπίτια και τα ενοίκια μειώθηκαν δραστικά στις περισσότερες περιφέρειες, αν και παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης