Διεθνή

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν αντεπίθεση των Ουκρανών με 9 Ταξιαρχίες στις 30/4 μετά την ήττα στο Bakhmut - Ο Putin σε Kherson, Luhansk

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν αντεπίθεση των Ουκρανών με 9 Ταξιαρχίες στις 30/4 μετά την ήττα στο Bakhmut - Ο Putin σε Kherson, Luhansk
Εν τω μεταξύ ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέφθηκε την έδρα των στρατευμάτων Dnepr στην Kherson και στο Luhansk για να ενθαρρύνει και να παρακολουθήσει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Οι Αμερικανοί μετά την ήττα στο Bakhmut των Ουκρανικών δυνάμεων και για να αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό των Ουκρανών επιταχύνουν τα σχέδια αντεπίθεσης και όπως αποκαλύπτει το Newsweek στις 30 Απριλίου 2023 θα ξεκινήσει η αντεπίθεση χρησιμοποιώντας 9 Ταξιαρχίες…
Εν τω μεταξύ ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέφθηκε την έδρα των στρατευμάτων Dnepr στην Kherson και στο Luhansk για να ενθαρρύνει και να παρακολουθήσει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η οποία μετά το Soledar και Bakhmut πηγαίνει καλά για τις ρωσικές δυνάμεις…

Ο Putin επισκέφθηκε Kherson και Luhansk

Ο Πρόεδρος Putin της Ρωσίας επισκέφθηκε το αρχηγείο της ομάδας στρατευμάτων Dnepr στην κατεύθυνση Kherson.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, ο Putin άκουσε αναφορές από τον διοικητή της ομάδας στρατευμάτων Dnepr, συνταγματάρχη Oleg Makarevich, καθώς και από τον διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, συνταγματάρχη Mikhail Teplinsky και άλλους στρατιωτικούς.
Ο Putin τόνισε «Δεν θέλω να σας αποσπάσω από τα άμεσα καθήκοντά σας που σχετίζονται με τη διοίκηση και τον έλεγχο, επομένως εργαζόμαστε εδώ με επιχειρηματικό τρόπο, εν συντομία, αλλά συγκεκριμένα».
«Είναι σημαντικό για μένα να ακούσω τη γνώμη σας για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξω πληροφορίες», είπε ο Putin.

Ο Πρόεδρος ζήτησε να συνταχθεί έκθεση με την κατάσταση στην Kherson, μετά στη Zaporizhzhia, και στη συνέχεια στράφηκε στον Teplinsky.
«Γνωρίζω ότι εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Υπουργού Άμυνας ήταν για αρκετό καιρό στην πρώτη γραμμή, έκανε μια πολύ αναλυτική αναφορά», τόνισε ο Πρόεδρος.
Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο εκτίμησαν ιδιαίτερα την έκθεση.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή Kherson.
Ο Putin επισκέπτεται το Luhansk

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin επισκέφθηκε το αρχηγείο της Εθνοφρουράς «Ανατολικά» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR).

«Ο Putin επισκέφτηκε το αρχηγείο της Εθνοφρουράς «Ανατολικά» στο LPR, όπου έλαβε αναφορές από τον στρατηγό Lapin και άλλους ανώτατους αξιωματικούς για την κατάσταση σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο Πούτιν έφτασε στο Luhansk με ελικόπτερο και στη συνέχεια οδήγησε στο αρχηγείο με ένα SUV.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Putin στην περιοχή Kherson και το Luhansk.
Πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Μαριούπολη στις 19 Μαρτίου.

Newsweek: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τους Ουκρανούς για αντεπίθεση στις 30 Απριλίου 2023

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν ενεργά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την περιβόητη αντεπίθεση που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου, ανέφερε το περιοδικό Newsweek επικαλούμενο τα διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα από το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κοιτάζουν προς το μέλλον, απασχολημένοι με την οικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και την σχεδιαζόμενη «αντεπίθεση» που σύμφωνα με τα έγγραφα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 30 Απριλίου».

Με 9 Ταξιαρχίες οι Ουκρανοί

Τα έγγραφα δείχνουν ότι την αντεπίθεση «θα την αναλάβει το 10ο Επιχειρησιακό Σώμα της Ουκρανίας» και θα αποτελείται από εννέα ταξιαρχίες που επανεξοπλίζονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων»
«Η συνολική ποσότητα εξοπλισμού που απαιτείται για τις 9 ταξιαρχίες είναι 253 τανκς, 381 μηχανοποιημένα οχήματα, 480 οχήματα, 147 πυροβόλα και 571 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα HMMWV».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΗΠΑ, η απώλεια του Bakhmut που σταδιακά πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, «θα είναι ψυχολογικό πλήγμα» για τον ουκρανικό στρατό.
Το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη αναφέρεται ήδη ότι είναι χαμηλό τονίζει το Newsweek.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα τον Jack Teixeira, μέλος της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας των ΗΠΑ, για την διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών για την εθνική ασφάλεια και θα επανεξετάσει τις υπάρχουσες διαδικασίες για την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι η αυθεντικότητα των αναρτημένων διαδικτυακών απόρρητων εγγράφων δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι Ουκρανοί συγκεντρώνουν στρατό στο Kupyansk για επίθεση στο Luhansk

Ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει κρυφά στρατεύματα κοντά στο Kupyansk στην περιοχή Kharkiv για μια επίθεση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR) προς τις περιοχές Svatovo-Kremennaya, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός, συνταγματάρχης Vitaly Kiselyov.

Το Kupyansk-Uzlovoi είναι μια από τις πολύπλοκες περιοχές.
Στην περιοχή Kislovka, βρίσκεται σε εξέλιξη η μυστική αναδιάταξη του ουκρανικού στρατού.
Όλες οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται τη νύχτα από μικρές ομάδες.
Ομοίως, ο ουκρανικός στρατός αναδιατάσσει στρατιωτικό υλικό κατά Kislovka και όχι μόνο προς την Kislovka αλλά και νότια της Kislovka.
Ο ουκρανικός στρατός ενισχύει την ομάδα μάχης του στην περιοχή Kupyansk για να πραγματοποιήσει πλήγμα στο τμήμα Svatovo-Kremennaya της πρώτης γραμμής.
Η περιοχή μεταξύ Svatovo, Nizhnyaya Duvanka και Troitskoye είναι προγραμματισμένος για αυτό το χτύπημα επειδή υπάρχουν λίγοι οικισμοί σε αυτήν την περιοχή και, όπως εκτιμάει ο ουκρανικός στρατός, μπορούν γρήγορα να φτάσουν στα ρωσικά κρατικά σύνορα»
Κατά τη γνώμη του ειδικού, τα ουκρανικά στρατεύματα πιθανότατα σκοπεύουν να περικυκλώσουν τις ρωσικές δυνάμεις σε δασικές ζώνες για να αναπτύξουν την επίθεσή τους από το Kupyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των κινητοποιημένων εφέδρων «είναι έτοιμες να αποκρούσουν κάθε επίθεση, οποιαδήποτε επίθεση» ανέφερε ο στρατιωτικός.
«Δεν είμαστε μόνο έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε εχθρική επίθεση, αλλά επίσης προχωράμε συνεχώς προς τα εμπρός σε ολόκληρη τη γραμμή εμπλοκής.
Η πρωτοβουλία ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις…

Azov: Η κατάσταση στο Donbass είναι διαφορετική από το πώς εμφανίζεται στην Ουκρανία

Η κατάσταση στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαφέρει από αυτό που λένε οι ουκρανικές αρχές στην τηλεόραση και οι προπαγανδιστές του τάγματος Azov τόνισε ο αιχμάλωτος Ουκρανός στρατιώτης των Azov.
«Αυτό που μας είπαν και αυτό που είδαμε εδώ είναι πολύ διαφορετικό. Ακόμη και αυτό που προβλήθηκε στην τηλεόραση και ειπώθηκε στο σύνταγμα.
Υπήρχε μια ολόκληρη υπηρεσία προπαγάνδας, περίπου 20 άτομα που συμμετείχαν σε αυτό, από αφίσες μέχρι λαμπαδηδρομίες, εβδομαδιαία μαθήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαχητές ενημερώθηκαν για την ανάγκη μιας επιχείρησης για την απελευθέρωση των εδαφών, τον έλεγχο των οποίων έχασε η Ουκρανία.
«Εξήγησαν ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν για να απελευθερώσουν αυτά τα εδάφη, γιατί εκεί κρατούνται όμηροι.
Σημείωσε ότι η μονάδα του έπρεπε να παρακολουθεί μαθήματα προπαγάνδας τις Παρασκευές.

Ο αιχμάλωτος βρισκόταν σε επαφή με μέλη του Συντάγματος Azov από το 2014, υπηρέτησε σε αυτή τη μονάδα το 2018 και στη συνέχεια σύναψε εκ νέου σύμβαση στρατιωτικής υπηρεσίας το 2020.
Έλαβε τη θέση του διοικητή της ομάδας μηχανικών.
Από τον Φεβρουάριο βρισκόταν στη Μαριούπολη όπου παραδόθηκε στο εργοστάσιο Azovstal.

Τώρα βρίσκεται σε κέντρο κράτησης και κατηγορείται για χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου (άρθρο 356 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και για φόνο (άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας).
Όπως είπε ο στρατιώτης, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στο σημείο ελέγχου στη Μαριούπολη, άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που πλησίαζε με μεγάλη ταχύτητα στο σημείο ελέγχου.
Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός σκοτώθηκε.

Η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς και τα αεροπορικά πλήγματα στo Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τη χρήση βαρέος πυροβολικού και κλιμάκωσαν τα αεροπορικά πλήγματα στην κατεστραμμένη πόλη Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων.
Οι μάχες εντός και γύρω από το Bakhmut αποτελούν εδώ και μήνες το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
«Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός εντείνει τη δραστηριότητα βαρέος πυροβολικού και τον αριθμό αεροπορικών πληγμάτων, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια», ανέφερε ο στρατηγός Oleksandr Shirsky σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία, που εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για κατάληψη του Bakhmut «με κάθε κόστος» αλλά υφίσταται σημαντικές απώλειες στη μάχη για την πόλη.
Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης υποστεί βαριές απώλειες στο Bakhmut.

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν ακόμη να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αεροσκάφη F-16

Η προσέγγιση των ΗΠΑ για την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, αυτή η επιλογή δεν εξετάζεται, ανέφερε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Σε ότι αφορά τα F-16, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προσέγγισή μας αυτή τη στιγμή.
Οι παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν εξετάζονται τώρα.
Ωστόσο ανάφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες ο κόσμος θα δει «συντονισμένες» ενέργειες των ΗΠΑ για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με νέα οπλικά συστήματα.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι, τα οπλικά συστήματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι ΗΠΑ θα είναι «τεθωρακισμένα, πυρομαχικά και αεράμυνα».

Πάνω από 70 μονάδες ή 4.200 στρατιώτες που χειρίζονται drones έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία

Περισσότερες από 70 μονάδες χειριστών drone έχουν εκπαιδευτεί για τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselev, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Luhansk.
«Περισσότερες από 70 μονάδες έχουν ήδη εκπαιδευτεί να χειρίζονται μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Εκπαιδεύτηκαν στον Καναδά, το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία ως ένα βαθμό.
Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν διαθέτουν αεροπλάνα και ελικόπτερα για επίθεση, θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα drones ικανά να μεταφέρουν από έξι έως δώδεκα πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων».
Κάθε μονάδα διαθέτει από 50 έως 60 άτομα που σημαίνει 70 μονάδες Χ 60 άτομα = 4.200 στρατιώτες χειρίζονται drones.

Η Ουκρανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι περισσότερα από 855 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα διατεθούν για την αγορά drones εξοπλισμένων με τερματικά Starlink για τον στρατό.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 544 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό το 2023 για αυτούς τους σκοπούς.
Πριν από αυτό, το υπουργείο ανακοίνωσε σχέδια για τη σύσταση χειριστών drone στον στρατό.

New York Times: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πιθανές εχθροπραξίες στα σύνορά του

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πιθανές εχθροπραξίες στα σύνορά του μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέφεραν οι New York Times.
«Η πιο δαπανηρή σύγκρουση της Ευρώπης από τον Ψυχρό Πόλεμο έχει ωθήσει τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να μετατραπεί σε μια βιώσιμη στρατιωτική συμμαχία», ανέφερε η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν εντυπωσιακή για έναν οργανισμό που ήταν αδρανής για χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ περνά από μια στρατηγική «αποτροπής με αντίποινα» σε «αποτροπή μέσω απαγόρευσης». Στην πράξη, αυτό σημαίνει τοποθέτηση περισσότερων στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία, βαθύτερη ενοποίηση των στρατιωτικών σχεδίων των ΗΠΑ και των συμμάχων, αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και πιο λεπτομερείς απαιτήσεις από τους συμμάχους όσον αφορά τη στρατιωτική σύνθεση.
«Το ΝΑΤΟ δεν είχε σκεφτεί σοβαρά να προστατεύσει το έδαφός του, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να το κάνει».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραδέχονται ότι ο οργανισμός δεν έχει ακόμη αρκετές δυνάμεις κατάλληλες ώστε να τις αναπτύξει στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε θεωρητικά να καλέσει 13 σώματα 40.000 έως 50.000 στρατιωτών για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες εάν χρειαστεί, αλλά στην πράξη ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος.
Ως εκ τούτου, οι Μικτές Ένοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αμερικανό στρατηγό Christopher Cavoli, πρέπει να αξιολογήσουν με προσοχή τα δεδομένα.

Η Συμμαχία πρέπει επίσης να λύσει μια σειρά προβλημάτων στον τομέα του εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ακόμη και η προμήθεια της Ουκρανίας μέσω της Πολωνίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, όπως η συμφόρηση των εμπορευματικών μεταφορών, η έλλειψη σιδηροδρομικών μέσων ικανών να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και η ανάγκη λήψης αδειών για τη μεταφορά όπλων στα σύνορα κάθε ευρωπαϊκής χώρας από την οποία διέρχονται αλυσίδες εφοδιασμού.

Αναβαθμίζονται οι Wagner

Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin φαίνεται ότι ανακτά κάποια εύνοια από τον Ρώσο πρόεδρο Putin, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των Wagner στο Bakhmut.
Οι δυνάμεις των Wagner φαίνεται να λαμβάνουν ενισχύσεις, πυρομαχικά και πολιτική αναγνώριση.
Πηγές που συνδέονται με τους Wagner ανακοίνωσαν στις 17 Απριλίου ότι οι Wagner εκπαιδεύουν έως και τρεις ταξιαρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων κινητοποιημένου προσωπικού για την ενίσχυση των πλευρών των Wagner στο Bakhmut.
O Yevgeny Prigozhin επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) επιχειρούν μαζί με τους Wagner οι οποίοι εξοπλίζονται με οβίδες πυροβολικού….
Οι Wagner χρειάζονται τουλάχιστον 6.000 οβίδες, σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, για να προχωρήσουν περισσότερα από 100-200 μέτρα την ημέρα.
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις Wagner θα είχαν λιγότερες απώλειες εάν λάμβαναν περισσότερες οβίδες.

Προέλαση προς Kupyansk και νότια της Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk και νότια της Kreminna στις 17 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), στο Hryhorivka (11 χλμ νότια της Kreminna) και στο Spirne (25 χλμ), νότια της Kreminna).
Μάχες σημειώθηκαν κοντά στο Kolomyichykha (10 χιλιόμετρα δυτικά του Svatove) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Torske, Terny, Nevske (όλα 14 έως 18 χιλιόμετρα δυτικά ή βορειοδυτικά της Kreminna) και το Bilohorivka (12 χιλιόμετρα νότια του Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν προόδους νότια της Ploshchanka (16 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και ότι οι μάχες σημειώθηκαν κοντά στη δασική περιοχή Serebrianska (10 χλμ νότια της Kreminna).
Πλάνα δείχνουν ρωσικές δυνάμεις, πιθανά αερομεταφερόμενα (VDV) στοιχεία, χρησιμοποιώντας θερμοβαρικά συστήματα πυροβολικού TOS-1A κοντά Kreminna ενώ αυξήθηκαν και οι αεροπορικές επιδρομές.

Προέλαση των Wagner στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει περαιτέρω κέρδη στο Bakhmut.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 16 Απριλίου δείχνουν ότι οι δυνάμεις του Ομίλου Wagner έχουν προχωρήσει βόρεια της διαδρομής T0504 Kostyantynivka - Chasiv Yar - Bakhmut κατά μήκος της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής στο Bakhmut.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι αποσπάσματα επίθεσης, Wagner, κατέλαβαν δύο συνοικίες στο βορειοδυτικό και κεντρικό Bakhmut.
Οι δυνάμεις Wagner προχώρησαν στο βόρειο Bakhmut, προσπαθούν να αποκτήσουν βάση μεταξύ Bakhmut και 2 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut.
Συμβατικές ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μάχες θέσης βόρεια του Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις στο Bakhmut, βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Khromove, και νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Ivanivske (3 χλμ νοτιοδυτικά) και στο Predtechyne (12 χλμ νοτιοδυτικά).

Χερσαίες επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Avdiivka στο Donetsk κοντά στο Novokalynove (8 χλμ βόρεια της Avdiivka), Sieverne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Vodyane (8 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), Nevelske (6 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Donetsk) και στη Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις προς την Avdiivka από τον νότο κοντά στο Opytne και ανατολικά από την Kruta Balka.
Ο πρώην Ρώσος αξιωματικός Igor Girkin ισχυρίστηκε ότι αρκετές απροσδιόριστες ρωσικές εταιρείες επίθεσης υπέστησαν απώλειες στην κατεύθυνση Avdiivka τους προηγούμενους μήνες.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_April_172023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_April_172023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_172023.png

1389527.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης