Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: Το colpo grosso της Κίνας για διεθνοποίηση του γιουάν και άνοδο της ισοτιμίας του - Επανάσταση στο εμπόριο

Νομισματικός πόλεμος: Το colpo grosso της Κίνας για διεθνοποίηση του γιουάν και άνοδο της ισοτιμίας του - Επανάσταση στο εμπόριο
Γιατί η PBOC αίρει τον ασφυκτικό έλεγχο στη νομισματική κυκλοφορία σε αυτή τη συγκυρία
Σχετικά Άρθρα
Το κινεζικό νόμισμα διανύει περίοδο σημαντικής ακμής καθώς, από τη μία πλευρά, έχει αυξήσει την διεθνή παρουσία του αρχικώς στη Ρωσία και αργότερα στην αγορά των εμπορευμάτων καθώς οι παρανοϊκές και παράνομες δυτικές κυρώσεις οδήγησαν μια σειρά από κράτη να διεξάγουν το διμερές τους εμπόριο σε γιουάν ή σε τοπικά νομίσματα, συμμετέχοντας στο κίνημα αποδολαριοποίησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών το οποίο σταδιακά άρχισε να διαμορφώνεται υπό την αιγίδα των BRICS.
Χαρακτηριστικά, η Σαουδική Αραβία βάζει καρφί στον τάφο του πετροδολαρίου – το οποίο κυριάρχησε στις συναλλαγές ενεργειακών αγαθών εδώ και 30 χρόνια – αποδεχόμενη να κάνει εξαγωγές σε γιουάν.

H στροφή της PBOC

O διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας (PBOC) της Κίνας Yi Gang δήλωσε την Κυριακή 16 Απριλίου ότι το Πεκίνο έχει τερματίσει σε μεγάλο βαθμό την τακτική παρέμβαση στο συνάλλαγμα και ακολουθεί μια πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση της ευκολίας χρήσης του γιουάν για τα κινεζικά νοικοκυριά.
Οι αξιωματούχοι της PBOC εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην αγορά, δήλωσε ο Yi σε ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
«Δεν έχω ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει παρέμβαση», επισήμανε.
Αλλά είπε ότι η δική του οπτική είναι ότι η ιστορία δείχνει ότι αργά ή γρήγορα η αγορά νικά την κεντρική τράπεζα.
Μια διαφάνεια στην παρουσίαση του Yi στο PIIE έδειξε ότι «τα τελευταία χρόνια, η PBOC έχει σε γενικές γραμμές απομακρυνθεί από πολιτικέ τακτικής παρέμβασης» στη νομισματική κυκλοφορία.

Έλλειψη διαφάνειας

Στις εξαμηνιαίες εκθέσεις του για το συνάλλαγμα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επικρίνει σταθερά την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίζεται τη συναλλαγματική της ισοτιμία.
Η τελευταία, τον Νοέμβριο, υπογράμμισε ότι η Κίνα αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά την έλλειψη δημοσιοποίησης.
Το Πεκίνο προσφέρει περιορισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των «στόχων πολιτικής του καθεστώτος διαχείρισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του»”, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
«Βασικά, μπορείτε να το αποκαλείτε ακόμα ένα σύστημα διαχείρισης, κυμαινόμενης ισοτιμίας, αλλά πρέπει να καθορίζεται κυρίως από την αγορά», δήλωσε ο Yi για τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας.
«Εξακολουθεί να λειτουργεί» .
Ενώ ο Yi, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία» για το πότε το γουάν θα μπορούσε να γίνει ελεύθερα μετατρέψιμο, η βασική πολιτική είναι να ενισχυθεί η ευκολία χρήσης του νομίσματος.
Brazil Takes Steps to Transact in Yuan as China Ties Grow - Bloomberg
Οι δύο πυλώνες

Σε μια μάλλον τεχνοκρατική παρουσίαση, ο επικεφαλής της PBOC δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει «δύο πυλώνες», την επιδίωξη της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Στην πράξη, με την πάροδο του χρόνου, ο στόχος είναι το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό επιτόκιο να είναι κατά μέσο όρο ελαφρώς χαμηλότερο από τον πραγματικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο Yi, ο οποίος διορίστηκε εκ νέου διοικητής τον Μάρτιο, σπούδασε και δίδαξε οικονομικά για χρόνια στις ΗΠΑ.
Ισοτιμία με το δολάριο
Can the yuan dethrone the US dollar as the world's reserve currency?
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης