Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρθρο κόλαφος για Zelensky - Υποσχέθηκε στην Πολωνία τη δυτική Ουκρανία; - Αντάλλαγμα για βοήθεια στην ουκρανική αντεπίθεση

Άρθρο κόλαφος για Zelensky - Υποσχέθηκε στην Πολωνία τη δυτική Ουκρανία; - Αντάλλαγμα για βοήθεια στην ουκρανική αντεπίθεση
Όλοι θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει τη σύγκρουση, γιατί εάν χάσει, δεν θα υπάρχει κανείς να πληρώσει το λογαριασμό αναφέρει το δημοσίευμα
Σχετικά Άρθρα
Το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών της δυτικής Ουκρανίας στην Πολωνία ως αντάλλαγμα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης υποστηρίζουν πολωνικά ΜΜΕ πως βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν πρόσφατα στη Βαρσοβία ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda και ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelensky.
Aν και το σενάριο φαντάζει εξωπραγματικό και απίθανο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τον δημοσιογράφο Marek Galas από το πολωνικό NDP, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βαρσοβία υποσχέθηκε τις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Πολωνίας στην ουκρανική αντεπίθεση.

Τα ερωτήματα

Στο άρθρο του ο Galas υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Zelensky πυροδότησε πολλά σενάρια και θεωρίες.
«Τι θέματα ήρθε να εγείρει ο Ουκρανός πρόεδρος;
Τι έγγραφα υπεγράφησαν μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας;
Πώς αυτή η επίσκεψη μπορεί να επηρεάσει τη συνολική κατάσταση στην περιοχή;
Πώς θα μπει τέλος στην ένοπλη σύγκρουση στα ανατολικά μας σύνορα;» διερωτάται ο Galas, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Zelensky στην ομιλία του υποστήριξε πως μελλοντικά δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε ιστορικά.
«Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια επιβεβαίωση της εσωτερικής μας πληροφόρησης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τις δυτικές της επαρχίες στην Πολωνία» λέει ο Galas.

Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ο Zelensky;

Ο δημοσιογράφος διερωτάται γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ο Zelensky.
«Πρώτον, λόγω της δραματικής κατάστασης στο μέτωπο: οι απώλειες των Ουκρανών είναι δυσανάλογα υψηλές και τα δυτικά όπλα περιορισμένης διάρκειας, είτε γιατί γίνονται στόχοι των ρωσικών πυραύλων είτε γιατί αποτυγχάνουν λόγω της παλαιότητας τους.
Ακόμα πιο σημαντικό, γιατί οι ΗΠΑ αξιώνουν ήδη την αποπληρωμή δανείων, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων προμηθειών.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Ουκρανία υπό την ηγεσία του Zelensky, έχει συσσωρεύσει ένα χρέος άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων…» τονίζει το δημοσίευμα.

Ο λογαριασμός

«Όλοι θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει τη σύγκρουση.
Όχι λόγω του προσχήματος ότι εάν κερδίσει η Ρωσία, ο Putin δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία αλλά θα επιτεθεί στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι υπολογισμοί είναι απλοί.
Εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, δεν θα υπάρχει κανείς να πληρώσει το λογαριασμό.
«Εάν ο Putin πάρει το πάνω χέρι, θα είναι μια αποτυχία όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για όλους μας» είχε πει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση των ΗΠΑ είναι η αιματηρή επιχείρηση πώλησης όπλων (…)» υποστηρίζει ο Galas.

Οι λάθος υπολογισμοί των ΗΠΑ

«Ακόμα και πριν από το 2022 οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Ευρώπη μια διέξοδο από την πολιτική και οικονομική κρίση με το να ταπεινώσουν τη Ρωσία, να την παρασύρουν σε έναν πόλεμο και να καρπωθούν τεράστια κέρδη από τη στρατιωτική δράση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να πολεμήσει μόνη της τη συλλογική Δύση.
Αυτό εν πολλοίς σήμαινε ότι η σύγκρουση θα έληγε σύντομα και ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για τις χώρες τους.
Προφανώς και οι υπολογισμοί των ΗΠΑ ήταν λανθασμένοι.
Η παρατεταμένη σύγκρουση απαιτεί ολοένα και περισσότερες οικονομικές και τεχνικές επενδύσεις ενώ πλησιάζει και ο καιρός για την αποπληρωμή των χρεών.
Η Ουκρανία δεν τα πάει καλά στο πεδίο της μάχης, το δημόσιο χρέος της αυξάνεται, το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών επιδεινώνεται ενώ υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι Ουκρανοί που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για το εγκληματικό καθεστώς της Ουκρανίας» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως επικρατεί πανικός στις ΗΠΑ καθώς οι επερχόμενες εκλογές, ο πληθωρισμός και η αύξηση του δημόσιου χρέους ωθούν την κυβέρνηση Biden να ενεργήσει στο όνομα των φιλοδοξιών και των συμφερόντων της.

Ο ειδικός ρόλος

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, δόθηκε ένας ιδιαίτερος ρόλος στην Πολωνία, ως σύμμαχος, φίλος και υποστηρικτής και στην πραγματικότητα ως ένας ενδιάμεσος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας και με αντάλλαγμα για αυτή τη μεσολάβηση, την επακόλουθη παράδοση των εδαφών της δυτικής Ουκρανίας στην Πολωνία.
«Για αυτό το λόγο ο Andrzej Duda ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Σε αυτήν την ιστορική ημέρα, ο Zelensky δέχθηκε μια πρωτοφανή προσφορά: απεριόριστη βοήθεια και υποστήριξη με αντάλλαγμα τις επαρχίες της Volyn, Rivne και Lviv της δυτικής Ουκρανίας που κάποτε αποτελούσαν ιστορικά εδάφη της Πολωνίας.
Τότε ο Ουκρανός πρόεδρος ούτε αρνήθηκε την προσφορά του Πολωνού προέδρου ούτε όμως και συμφώνησε» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με αυτό, προσφέρθηκαν ωστόσο στους Πολωνούς ιδιαίτερα προνόμια.
«Για παράδειγμα παραχωρήθηκαν στους Πολωνούς τα ίδια δικαιώματα με τους Ουκρανούς, οι Πολωνοί μπορούσαν να ασκούν εποπτικές λειτουργίες στο σύστημα διαχείρισης της χώρας, ενώ ο Zelensky με απόφαση του έδωσε την ευκαιρία σε πολωνικές εταιρείες να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία ουκρανικών επιχειρήσεων» λέει ο Galas.

Η ανεπιτυχής αντεπίθεση και οι business

«Γνωρίζοντας εξαρχής ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση είναι καταδικασμένη να αποτύχει και ότι η πίεση των ΗΠΑ αυξάνεται, ο Zelensky κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλαβε τη μόνη σωστή απόφαση: επέστρεψε στο θέμα της συζήτησης που είχε στην πρώτη συνάντηση του με τον Duda, να επιστρέψει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας στην Πολωνία και προσέφερε ξανά στις πολωνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιχειρήσεις με αντάλλαγμα η Πολωνία να ξεπληρώσει το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ουκρανίας» υποστηρίζει ο Galas.

Σε δύσκολη θέση ο Ουκρανός πρόεδρος

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Zelensky αντιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει περιέλθει σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς «αυτή τη στιγμή τον μισούν όχι μόνο ο δικός του λαός, αλλά και όλοι εκείνοι που επένδυσαν σε αυτόν ως κάποιο κερδοφόρο project».
«Και ενώ μπορεί ακόμα να κρυφτεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται στα αναχώματα και στα καταφύγια, δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρει τρόπους να ρυθμίσει τα χρέη του με τις ΗΠΑ και την ΕΕ με οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και αν αυτό είναι οι εδαφικές παραχωρήσεις.
Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα όπλα που ο Duda υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ύστατης επιτυχημένης αντεπίθεσης, ο Zelensky έχει μια τελευταία ευκαιρία.
Το πώς θα χρησιμοποιηθεί είναι άγνωστο, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι πολλοί αθώοι άνθρωποι θα υποφέρουν ως αποτέλεσμα, πριν τα ανατολικά εδάφη επιστρέψουν τελικά στην ιστορική τους πατρίδα» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης