Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής McCarthy υποδέχτηκε την πρόεδρο της Ταϊβάν

ΗΠΑ: Παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής McCarthy υποδέχτηκε την πρόεδρο της Ταϊβάν
Η συνάντηση αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και οι κινεζικές αρχές απείλησαν ότι θα «απαντήσουν»
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στην Καλιφόρνια, παρά τις απειλές του Πεκίνου για «αντίποινα».
Ο Ρεπουμπλικάνος Kevin McCarthy, λόγω του αξιώματός του, είναι τρίτος στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ μετά τον πρόεδρο Joe Biden και την αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός πολιτικός που έχει συναντηθεί με Ταϊβανέζο ηγέτη σε αμερικανικό έδαφος από το 1979.
Διαδηλωτές, κάποιοι υπέρ του Πεκίνου, άλλοι υπέρ της Ταϊβάν, είχαν συγκεντρωθεί έξω από την προεδρική βιβλιοθήκη Ronald Reagan, στην πόλη Σίμι Βάλεϊ, τη στιγμή που έφτανε η Tsai. Επισήμως, η πρόεδρος της Ταϊβάν περνούσε «τράνζιτ» από τις ΗΠΑ, κατά την επιστροφή της στην Ταϊπέι από την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική.
Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν σημαίες της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ και φώναζαν το σύνθημα «Τζιαγιού Ταϊβάν» - που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «Εμπρός, Ταϊβάν».
Η συνάντηση αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και οι κινεζικές αρχές απείλησαν ότι θα «απαντήσουν».
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και, μολονότι λέει ότι θα προτιμούσε μια «ειρηνική επανένωση» της ηπειρωτικής χώρας με το νησί, δεν αποκλείει τη χρήση βίας.
Με βάση την αρχή της «μίας Κίνας», καμία χώρα δεν μπορεί να διατηρεί επισήμως δεσμούς με το Πεκίνο και την Ταϊπέι ταυτόχρονα. Την Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Κίνα «αντιτίθεται κατηγορηματικά» στη συνάντηση του McCarthy με την Tsai και διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά» της.
Οι ΗΠΑ διατηρούν εδώ και χρόνια μια «επαμφοτερίζουσα στρατηγική» στο θέμα της Ταϊβάν.
Το δόγμα που ακολουθούν έχει ως στόχο να αποθαρρύνει αφενός μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και αφετέρου να εμποδίσει την ηγεσία του νησιού να προκαλέσει το Πεκίνο, ανακηρύσσοντας επισήμως την ανεξαρτησία του.
Τον περασμένο Αύγουστο η πρόεδρος της Ταϊβάν υποδέχτηκε στην Ταϊπέι την τότε πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi.
Η συνάντηση αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που απάντησε με στρατιωτικές ασκήσεις πρωτοφανούς κλίμακας γύρω από το νησί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης