Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η CIA προειδοποιεί: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμήσουν τη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας – Επίκειται εισβολή στην Ταϊβάν

Η CIA προειδοποιεί: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμήσουν τη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας – Επίκειται εισβολή στην Ταϊβάν
Οι εκτιμήσεις της CIA για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και πότε βλέπει την κινεζική εισβολή
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν «ως πληροφορία» ότι ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping διέταξε τον στρατό του να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, υποστήριξε ο επικεφαλής της CIA, William Burns.
Ο Burns είπε ότι η εντολή του Xi προς τον κινεζικό στρατό μπορεί να μην αντιπροσωπεύει το χρονοδιάγραμμα αυτό για την εισβολή στην Ταϊβάν, αλλά καταδεικνύει τη «σοβαρότητά» του στην επιδίωξη αυτού του στόχου.
«Η εκτίμησή μας στη CIA είναι ότι δεν θα υποτιμούσα τις φιλοδοξίες του Προέδρου Xi σε σχέση με την Ταϊβάν», είπε ο Burns σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κινέζος πρόεδρος είναι πιθανότητα «αναστατωμένος» από την απόδοση του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας και προσπαθεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία για τη φιλοδοξία του προς την Ταϊβάν.

Να μην υποτιμηθεί η σχέση Ρωσίας - Κίνας


Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε επίσης να μην υποτιμηθεί το κίνητρο πίσω από τη «συνεργασία χωρίς όρια» Κίνας-Ρωσίας που ανακοινώθηκε πέρυσι.
«Νομίζω ότι είναι λάθος να υποτιμάμε την αμοιβαία δέσμευση σε αυτή τη συνεργασία, αλλά δεν είναι μια φιλία εντελώς χωρίς όρια», σημείωσε ο Burns.
Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επικαλούμενη ως δικαιολογία τις «νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για θέματα ασφάλειας».
Τον Φεβρουάριο του 2022, τα δύο κράτη διακήρυξαν μια συνεργασία «χωρίς όρια».
Σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση, η Ρωσία αναγνώρισε την Ταϊβάν ως «αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας» και απέρριψε την ανεξαρτησία της «σε οποιαδήποτε μορφή», ενώ η Κίνα υποστήριξε την αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης