Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Αμερικανική πυρηνική βόμβα «καταστράφηκε» στη βάση του ΝΑΤΟ - Η απάντηση από το Πεντάγωνο δεν έπεισε...

Αποκάλυψη: Αμερικανική πυρηνική βόμβα «καταστράφηκε» στη βάση του ΝΑΤΟ - Η απάντηση από το Πεντάγωνο δεν έπεισε...
Το Πεντάγωνο διευκρίνισε αργότερα ότι ήταν ομοίωμα...
Σχετικά Άρθρα
Στις 3 Απριλίου, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) δημοσίευσε μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία μιας πυρηνικής βόμβας των Ηνωμένων Πολιτειών που βρισκόταν σε μια ολλανδική αεροπορική βάση που φαινόταν να έχει υποστεί ζημιά.
Η έκθεση προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων σχετικά με ένα πιθανό περιστατικό που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία.
Η βόμβα που φαίνεται στη φωτογραφία αναγνωρίζεται ως μια B61.
Φαίνεται ότι υποβάλλεται σε εξέταση για πιθανές ζημιές από Αμερικανούς στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δύο από μια ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ενός πολίτη.
Με βάση την εικόνα, το πίσω μέρος της βόμβας φαίνεται να έχει συστραφεί λόγω πρόσκρουσης και ένα από τα πτερύγια της ουράς απουσιάζει. Μια ροζ κολλητική ταινία τοποθετείται πάνω από αυτό που φαίνεται να είναι μια τρύπα.
Η έκθεση ανέφερε ότι η εικόνα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης που προοριζόταν για φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, μια εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Νέο Μεξικό.
Η εικόνα εντοπίστηκε γεωγραφικά στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία.
Αυτή η τοποθεσία είναι μία από τις έξι βάσεις σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου αποθηκεύονται 100 πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B61 ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απάντηση των ΗΠΑ ανησυχεί...

Αρχικά, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος δεν σχολίασαν τη φωτογραφία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο διευκρίνισε αργότερα ότι επρόκειτο για ένα πλασματικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική άσκηση.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Oscar Seára δήλωσε : «Σε κάθε στρατιωτική εγκατάσταση, έχουμε μια ομάδα ανταπόκρισης που πρέπει να εκπαιδεύεται μαζί.
H φωτογραφία μπήκε σε ένα εγχειρίδιο πρόσληψης».
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο σχετικά με τη φωτογραφία.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν αυστηρά τα υψηλότερα πρότυπα για το προσωπικό και τον εξοπλισμό που εμπλέκεται στην υποστήριξη του στρατηγικού οπλοστασίου.
Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες ρουτίνας εκπαίδευσης, συντήρησης και ασφάλειας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των κρίσιμων δυνατοτήτων της Αμερικής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ή την απουσία πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε τοποθεσία, ακόμη και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ασκήσεων ή επιχειρήσεων στον πραγματικό κόσμο.
Η φωτογραφία της κατεστραμμένης πυρηνικής βόμβας των ΗΠΑ που αποθηκεύτηκε σε ολλανδική αεροπορική βάση προκάλεσε ανησυχίες στους υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων. Ωστόσο, το Πεντάγωνο διευκρίνισε αργότερα ότι ήταν ομοίωμα.

Πυρηνική βόμβα B61

Το B61 είναι μια ομάδα πυρηνικών βομβών που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 και δοκιμάστηκε σε υπόγεια πυρηνικά πειράματα στη Νεβάδα. Με τα χρόνια, αναπτύχθηκαν περίπου δώδεκα παραλλαγές της βόμβας, με τις περισσότερες από αυτές να παροπλίζονται με τα χρόνια.
Υπάρχουν περίπου 100 πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B61 που είναι αποθηκευμένες σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.
Αν και οι ΗΠΑ κατέχουν τις βόμβες B61, πληρώματα από χώρες του ΝΑΤΟ — Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία, όπου είναι αποθηκευμένες οι βόμβες — εκπαιδεύονται να τις φορτώνουν και να τις μεταφέρουν.
Οι ΗΠΑ, η επιτροπή πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει όλοι να εγκρίνουν για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα όπλα σε συμμαχικά αεροπλάνα σε περίπτωση εχθροπραξιών.
Οι επιχειρήσεις διαμοιρασμού πυρηνικών πραγματοποιούνται ετησίως στην άσκηση Steadfast Noon του ΝΑΤΟ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία ζήτησε να συμμετάσχει στις ασκήσεις.
Για πολύ καιρό, οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων υποστήριξαν ότι το B61 δεν είναι πλέον στρατιωτικά χρήσιμο και θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ευρώπη ως ένα αβίαστο μέτρο για τον αφοπλισμό.
Η κυβέρνηση Obama σκέφτηκε να το αποσύρει, αλλά συνάντησε την αντίθεση ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων, οι οποίοι το θεώρησαν ως σύμβολο της πυρηνικής προστασίας των ΗΠΑ για αυτούς.
Η ιδέα τελικά εγκαταλείφθηκε εντελώς αφού η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014. Το B61-12 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της σειράς πυρηνικών βομβών B61 που μπορούν να ριχθούν από αεροσκάφος.
Το B61-12 έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών εθνών . Η βόμβα μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορες αεροπορικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 και B-21.

F-35-B61-nuclear-bomb_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης