Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντονισμένη δράση εμπρηστών με 100 πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες στην Ισπανία – Στάχτη 110.000 στρέμματα

Συντονισμένη δράση εμπρηστών με 100 πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες στην Ισπανία – Στάχτη 110.000 στρέμματα
 Θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί «εκατοντάδες θάνατοι», καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές
Οι πυρκαγιές. οι περισσότερες αποτέλεσμα εμπρησμού, που μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες στην Αστούριας και την Καντάβρια, στη βόρεια Ισπανία, σταθεροποιήθηκαν το Σάββατο (1/4/2023) χάρη στις ευνοϊκότερες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Στην περιφέρεια της Αστούριας, 71 πυρκαγιές ήταν ακόμη σε εξέλιξη το μεσημέρι, έναντι 90 την Παρασκευή 31/3.
Όμως σχεδόν όλες «έχουν τεθεί υπό έλεγχο και σταθεροποιηθεί», διευκρίνισε αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της περιοχής.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτής της αυτόνομης περιφέρειας, το έργο των πυροσβεστών συνέδραμε τις τελευταίες ώρες η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, με έναν λιγότερο ισχυρό άνεμο και με την έλευση ασθενών βροχών.
Στη γειτονική Κανταβρία, όπου είχαν καταγραφεί 35 πυρκαγιές την Παρασκευή, «όλες έχουν κατασβεστεί» εκτός από δύο οι οποίες όμως είναι «υπό έλεγχο», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.
Οι πυρκαγιές, που πολλαπλασιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 400 ανθρώπων και κινητοποίησαν σημαντική δύναμη πυροσβεστών. Στην Αστούριας, συνολικά 110.000 στρέμματα έχουν καεί.

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πυρκαγιές αυτές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.
Υπήρξε «σαφώς συντονισμένη δράση περιβαλλοντικών τρομοκρατών», που θα μπορούσε να προκαλέσει «εκατοντάδες θανάτους», καταγγέλθηκε από τις τοπικές αρχές.
Στο Καστεγιόν, στην περιοχή της Βαλένθια (ανατολικά), άλλη μεγάλη πυρκαγιά κινητοποίησε τους πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες, προτού σταθεροποιηθεί την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, σχεδόν 47.000 στρέμματα κάηκαν.
Στην Ισπανία, που είναι αντιμέτωπη με μακρά ξηρασία έπειτα από τρία χρόνια βροχοπτώσεων κάτω από τον μέσο όρο, οι αρχές εκτιμούν πως η περίοδος των πυρκαγιών, που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο καλοκαίρι, διαρκεί πλέον από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Το 2022, μια «μαύρη χρονιά» για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη περισσότερο, αφού καταγράφηκαν στη χώρα σχεδόν 500 πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τρία εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης