Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση - Στην τελική ευθεία το κοινό νόμισμα που φέρνει μία πραγματική επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο

Αντίστροφη μέτρηση - Στην τελική ευθεία το κοινό νόμισμα που φέρνει μία πραγματική επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο
Ο αντιπρόεδρος της Ρωσική Δούμας, Alexander Babakov, δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι το μπλοκ BRICS των αναδυόμενων οικονομιών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – εργάζεται για την ανάπτυξη ενός «νέου νομίσματος» που θα παρουσιαστεί στην την επικείμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στο Durban
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στην τελική ευθεία βρίσκεται το εγχείρημα για την υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος από τα κράτη των BRΙCS – και σε δεύτερο χρόνο από τα κράτη του παγκόσμιου Νότου – καθώς μετά τη επιβολή του κύματος των κυρώσεων στη Ρωσία και την παράνομη κατάσχεση των συναλλαγματικών αποθεσμάτων της αρχίζει να διαμορφώνεται ένας νέος οικονομικός χώρας ο οποίος περιλαμβάνει κράτη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής τα οποία απεγκλωβίζουν σταδιακά το διμερές εμπόριο από το ζηρό του δολαρίου και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ που χαρακτήρισε την παγκίσμα οικονομική τάξη μετα την πτώση του τείχους του Βαρολίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ο αντιπρόεδρος της Ρωσική Δούμας, Alexander Babakov, δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι το μπλοκ BRICS των αναδυόμενων οικονομιών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου νομίσματος που θα παρουσιαστεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στο Durban τον προσεχή Αύγουστό.
«Η μετάβαση σε διακανονισμούς των διεθνών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα αποτελεί ήδη το πρώτο βήμα.
Το επόμενο είναι να παράσχει την κυκλοφορία ψηφιακού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος στο εγγύς μέλλον.
Νομίζω ότι στη σύνοδο κορυφής των BRICS θα ανακοινωθεί η ετοιμότητα για την υλοποίηση αυτού του έργου, τέτοιες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Babakov στο περιθώριο του φορουμ Ρωσο-ινδικής Στρατηγικής Συνεργασίας για την Ανάπτυξη.
Επισήμανε επίσης παρουσιάζοντα το ρωσικό σχέδιο ότι ένα ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε πιθανότατα να αναδυθεί εντός των BRICS, και αυτό θα συνδεόταν όχι μόνο με την αξία του χρυσού αλλά και με «άλλες ομάδες προϊόντων, τις σπάνιες γαίες κ.ά.».
Στη συνέχεια, ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η συμμαχία των κρατών της ομάδας των BRICS εργάζεται για να αναπτύξει το δικό της νόμισμα και η χώρα του διαμορφώνει έναν πιλοτικό σχεδιασμό για το εγχείρημα που ια φέρει νομισματική επανάσταση και αναμένεται να χαρακτηρίσει τον νέο οικονομικό κύκλο που ξεκινάει για την παγκόσμια οικονομία....
Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική είναι οι πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες που αποτελούν το ακρωνύμιο BRICS. Επιπλέον, η επόμενη σύνοδος κορυφής BRICS έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.
Τα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα αναδειχθεί ως η εναλλακτική να ηγηθείτου Παγκόσμιου Νότου έναντι της ομάδας των επτά πλουσιότερων κρατών, G7.
Αρκετά κράτη στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στο μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αλγερίας.
Πέρυσι, το Ιράν υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor αποκάλυψε ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους BRICS είναι «τεράστιο», προσθέτοντας ότι είχε στο γραφείο της 12 επιστολές από ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Αργεντινής, του Μεξικού και της Νιγηρίας.

ASEAN και Βραζιλία

Την ίδια ώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομιών σε όλο τον κόσμο απομακρύνεται από τις συναλλαγές σε δολάρια ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις και να δεσμεύσει παράνομα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας.
Μόνο αυτή την εβδομάδα, η ομάδα κρατώ ASEAN συζήτησε να απορρίψει το δολάριο, το ευρώ, το γεν και τη βρετανική λίρα από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και αντί να προχωρήσει σε διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα.
Ομοίως, η Βραζιλία –η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική– κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για να επιτρέψει στις εισαγωγικές και εξαγωγικές συναλλαγές μεταξύ των δύο εθνών να πραγματοποιούνται χωρίς χρήση του δολαρίου ΗΠΑ
Petrodollar Dusk, Petroyuan Dawn: What Investors Need To Know | Traders'  Insight
Η συμβουλή ενός στελέχoυς της Goldman Sachs

Την ίδια ώρα, ο Jim O'Neill, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, προέτρεψε την ομάδα των BRICS να αναπτυχθεί και να αμφισβητήσει την ηγεμονία του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.
Δήλωσε ότι «το δολάριο ΗΠΑ διαδραματίζει υπερβολικά κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά» σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Policy στις 26 Μαρτίου 2023.

Το νέο δίκτυο των διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, διαμορφώνονται τις αρχές για έναν πολιτικό κόσμο, δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της δυναμικής και της διεύρυνσης του παγκόσμιου ρόλου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία), της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) , ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Χάρτα της Εξωτερικής Πολιτικής που εγκρίθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 με διάταγμα του Προέδρου Vladimir Putin
«Προκειμένου να ενισχύσει στην προσαρμογή της παγκόσμιας τάξης στις πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου, η Ρωσική Ομοσπονδία σκοπεύει να θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ικανότητας και του διεθνούς ρόλου της διακρατικής ένωσης BRICS, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και άλλων διακρατικών ενώσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και μηχανισμών με ισχυρή ρωσική συμμετοχή, " αναφέρει το έγγραφο.
Επίσης επισημαίνεται η ανάγκη για την προώθηση «εποικοδομητικού διαλόγου, εταιρικών σχέσεων και από κοινού καλλιέργειας των διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και πολιτισμών».

Γιατί είναι κρίσιμη η σύσφιξη των δεσμών με την Ινδία

Οι δηλώσεις του Babakov έρχονται καθώς η Ινδία και η Ρωσία έχουν διευρύνει τους δεσμούς τους τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό πεδίο.
Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, πραγματοποιήθηκε ένα ρωσο-ινδικό επιχειρηματικό forum με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των εθνών και τη διευκόλυνση της εισόδου ρωσικών εταιρειών στην ινδική αγορά.
Η οικονομική συνεργασία έχει, στην πραγματικότητα, ήδη ξεκινήσει καθώς την ημέρα πριν μιλήσει ο Babakov, η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου της Μόσχας Rosneft υπέγραψε συμφωνία με την Indian Oil Corporation για την αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου στο Νέο Δελχί.
Ο Igor Sechin, Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft Oil Company, και ο Shrikant Madhav Vaidya, Πρόεδρος της Indian Oil Corporation Ltd., υπέγραψαν τη συμφωνία παρουσία του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Hardeep S. Puri.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο Alexandr Novak, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Ινδία έχουν αυξηθεί σχεδόν 22 φορές από τότε που η Δύση επέβαλε τις κυρώσεις της.
«Οι περισσότεροι ενεργειακοί μας πόροι εκτρέπονται προς φιλικές χώρες», φέρεται να είπε ο Novak.
«Για παράδειγμα, οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν τουλάχιστον 22 φορές».
Wansikha Jain - Information Technology - Travarsa Private Limited | LinkedIn
Russia's Rosneft signs deal to boost oil supplies to India
Η πετρελαϊκή συμφωνία Κίνα και Σαουδικής Αραβίας


Υπήρξαν αρκετές άλλες πρόσφατες ανακοινώσεις που καταδεικνύουν ότι η διαδικασία της αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική στις πρόσφατες εξελίξεις.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν σημαντικές πετρελαϊκές συμφωνίες.
Κάποιος θα δει τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco να παίρνει μερίδιο 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Rongsheng Petrochemical Co. για να αυξήσει την παρουσία του στην Κίνα.
Επίσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα ολοκληρωμένο διυλιστήριο και πετροχημικό συγκρότημα στη βορειοανατολική Κίνα.
Και την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρώτο του εμπόριο υγρού φυσικού αερίου με διακανονισμό γιουάν μεταξύ της National Offshore Oil Corporation της Κίνας και της γαλλικής TotalEnergies.
Η συμφωνία οδήγησε 65.000 τόνους LNG που εισάγονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλάζουν χέρια καθώς η Κίνα προσπαθεί να καθιερώσει το γιουάν ως διεθνές νόμισμα.
China import/export with Saudi Arabia exceeds the US & EU combined || Saudi  signed comprehensive trade agreement denominated in Yuan via Shanghai Gold  Exchange || Driven by Saudi fears of USD Russia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης