Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι BRICS – Προ των πυλών και η Αίγυπτος που έγινε επισήμως μέλος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης

Ενισχύονται οι BRICS –  Προ των πυλών και η Αίγυπτος που έγινε επισήμως μέλος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης
Η τράπεζα New Development ιδρύθηκε από τα κράτη BRICS βάσει της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε στην έκτη σύνοδο κορυφής BRICS στη Φορταλέζα τον Ιούλιο του 2014.
Η Αίγυπτος έγινε επίσημα νέο μέλος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB) που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, σύμφωνα με ενημέρωση για τη σύνθεση της τράπεζας που δημοσιεύτηκε στο στην ιστοσελίδα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος την Τετάρτη (22/3/2023).
Η Αίγυπτος έλαβε επίσημα καθεστώς μέλους στις 20 Φεβρουαρίου 2023 και η υποψηφιότητά της στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με την ενημέρωση.
Το διοικητικό συμβούλιο της NDB εξουσιοδότησε την τράπεζα να διεξάγει επίσημες συνομιλίες με νέα πιθανά κράτη μέλη στα τέλη του 2020.
Μετά από επιτυχημένες συνομιλίες, η NBD ενέκρινε την ένταξη της Αιγύπτου τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ελήφθη παρόμοια απόφαση σχετικά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ), την Ουρουγουάη και το Μπαγκλαντές.
Με εξαίρεση την Ουρουγουάη, όλες οι άλλες χώρες έγιναν μέλη της τράπεζας αφού κατάφεραν να εκπληρώσουν τα προαπαιτούμενα.

Έργα υποδομής

Η τράπεζα New Development ιδρύθηκε από τα κράτη BRICS βάσει της διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε στην έκτη σύνοδο κορυφής BRICS στη Φορταλέζα τον Ιούλιο του 2014.
Στόχος της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και έργα βιώσιμης ανάπτυξης σε κράτη μέλη των BRICS και αναπτυσσόμενες χώρες.
Η τράπεζα έλαβε προηγουμένως διεθνή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «АА+» από τη Fitch και την S&P, επιτρέποντάς της να προσελκύει αποτελεσματικά μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε διεθνείς και τοπικές κεφαλαιαγορές.
Από την ίδρυσή της, η τράπεζα έχει εγκρίνει περισσότερα από 90 έργα συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη τομέων όπως οι μεταφορές, το νερό, η καθαρή ενέργεια, η ψηφιακή και κοινωνική υποδομή, καθώς και οι αστικές κατασκευές.

Τα κριτήρια συμμετοχής

Θεωρητικά, η ένταξη είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε χώρα πέρα από τους πέντε ιδρυτές.
Αλλά στην πράξη, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αποδοχής που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες.
Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη, ένας αντιπρόεδρος της NDB εξήγησε τα τρία κριτήρια της Task Force του NDB σχετικά με την επέκταση των μελών.
Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη χρηματοδότησης βιώσιμων έργων υποδομής, σταθερή δέσμευση για πολυμερή προσέγγιση, παράλληλα με μια υγιή αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου και την πολιτική ευθυγράμμιση που δεν θα ανταγωνίζεται κανένα μέλος της NDB.

Επενδυτικό κενό 230 δισ. δολ.

Οι κύριοι παράγοντες που ώθησαν το NDB να καλωσορίσει την Αίγυπτο ως νέο μέλος είναι λιγότερο προφανείς.
Σύμφωνα με έκθεση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό υποδομής τα επόμενα 20 χρόνια με συνολικό επενδυτικό κενό 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό, παράλληλα με την ανάγκη της Αιγύπτου για εκσυγχρονισμό, προκάλεσε έναν ανακατεμένο ανταγωνισμό μεταξύ των δυτικών χωρών, της Κίνας και της Ρωσίας.
Η Αίγυπτος δεν μοιράζεται γεωγραφικά σύνορα με καμία χώρα των BRICS.
Αλλά έχει καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.'

Η συμφωνία Ρωσίας – Αιγύπτου που άνοιξε το δρόμο

Το 2018, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi υπέγραψαν μια Συνολική Συνθήκη Συνεργασίας και Στρατηγικής Συνεργασίας.
Ο el-Sisi χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της συνεργασίας Αιγύπτου-Ρωσίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Putin ανακήρυξε την Αίγυπτο ως έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο. Καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, τα συμφέροντα της Μόσχας στον Παγκόσμιο Νότο - όπως η αύξηση του αριθμού των χωρών που δεν αντιτίθενται στην παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία - δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Οικονομική συνεργασία με την Κίνα

Η Κίνα και η Αίγυπτος είναι επίσης στρατηγικοί εταίροι και έχουν εντείνει την οικονομική τους συνεργασία.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου και η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική.
Η Αίγυπτος είναι επίσης η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Asian Infrastructure Investment Bank, μια πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα υπό την ηγεσία της Κίνας.
Το Πεκίνο χτίζει ακόμη και μια νέα αιγυπτιακή πρωτεύουσα ως μέρος μιας επένδυσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης