Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φοβούνται οι Γερμανοί καταθέτες με τα 2 τρισ. ευρώ σε μετρητά - Κερδισμένες οι μεγάλες τράπεζες

Τι φοβούνται οι Γερμανοί καταθέτες με τα 2 τρισ. ευρώ σε μετρητά - Κερδισμένες οι μεγάλες τράπεζες
Οι Γερμανοί καταθέτες εγκαταλείπουν τις μικρές τράπεζες και στρέφονται σε ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Σχετικά Άρθρα
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Γερμανοί καταθέτες, καθώς φοβούνται ότι θα εμπλακούν σε μια κρίση όπως αυτή που έπληξε τη Silicon Valley Bank, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό του Reuters.
Τα γερμανικά νοικοκυριά, τα οποία έχουν τις βαθύτερες τσέπες της Ευρώπης με 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις για τα μετρητά τους ανοίγοντας καταθέσεις online σε μικρές τράπεζες σε πιο αδύναμες οικονομίες όπως η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Όμως η τάση αυτή άλλαξε ξαφνικά στις 10 Μαρτίου, όταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρασχέθηκαν από δύο γερμανικές ιστοσελίδες.
Η ζήτηση για καταθέσεις εξωτερικού με καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 15%-20% από τις 10 Μαρτίου σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των διαδικτυακών πλατφορμών Check24 και Biallo, οι οποίες συνεργάζονται με τράπεζες για την εμπορία αυτών και άλλων προϊόντων.
Αντίθετα, οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται ασφαλέστερες λόγω της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησής τους και δύο ξεχωριστών δικτύων ασφαλείας για τις καταθέσεις, είδαν αύξηση της ζήτησης, ανέφεραν και οι δύο πλατφόρμες.
Η υποχώρηση των Γερμανών σε ασφαλέστερα εδάφη μιμείται, σε μικρή κλίμακα, την έξοδο των καταθετών των ΗΠΑ από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες μετά την κατάρρευση της SVB και θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τους δανειστές στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες που ήλπιζαν να αξιοποιήσουν την τεράστια δεξαμενή μετρητών της Γερμανίας.
"Το κλίμα των επενδυτών άλλαξε μετά τις 10 Μαρτίου", δήλωσε στο Reuters ο Moritz Felde, διευθύνων σύμβουλος της Check 24.
"Βλέπω αύξηση της ζήτησης για τράπεζες που βρίσκονται σε χώρες με τριπλό Α".
Εκπρόσωπος της Biallo δήλωσε ότι τα ερωτήματα σχετικά με τα συστήματα ασφάλισης καταθέσεων τετραπλασιάστηκαν από τις 10 Μαρτίου στην πλατφόρμα της.
Η Sibylle Miller-Trach της γερμανικής ένωσης καταναλωτών στη Βαυαρία δήλωσε ότι "οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς" και ότι οι αποταμιευτές θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας και της χώρας της.

Στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η Check24 και οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες δεν δημοσιεύουν στοιχεία σχετικά με τον όγκο των εργασιών τους, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα χρήματα έχουν καταθέσει οι Γερμανοί στο εξωτερικό.
Αλλά αν οι ξένες τράπεζες είχαν εξασφαλίσει μόλις το 10% των 83 δισεκατομμυρίων ευρώ που οι Γερμανοί έριξαν σε εγχώριες προθεσμιακές καταθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες, η απώλεια αυτού του είδους των χρημάτων στο μέλλον θα ήταν σημαντική για τις μικρότερες τράπεζες που βρίσκονται στην πλευρά των αποδεκτών.
Η μικρή ιταλική επενδυτική τράπεζα Smart Bank πλήρωνε την Πέμπτη το υψηλότερο επιτόκιο για 12μηνη κατάθεση στο 3,5%, ακολουθούμενη από την Izola Banka της Μάλτας και την Banka Kovanika της Κροατίας στο 3,45%, σύμφωνα με τις τελευταίες προσφορές σε μεγάλες γερμανικές πλατφόρμες σύγκρισης.
Αντίθετα, το υψηλότερο που μπορούσαν να πάρουν οι αποταμιευτές από γερμανική τράπεζα ήταν 2,55% από την online τράπεζα SWK Bank.
Ενώ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν γενικά αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, η αύξηση ήταν πιο έντονη για τις ξένες τράπεζες, δήλωσε εκπρόσωπος της Biallo, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα αναμένει ότι αυτή η διαφορά θα διευρυνθεί περαιτέρω.
"Η τρέχουσα κρίση οδηγεί τους πελάτες να διατηρούν τις καταθέσεις τους στην τοπική τους τράπεζα", δήλωσε ο Christian van Beek, διευθυντής του οίκου Scope Ratings.
Γνωστές στα γερμανικά ως Festgeld, οι προθεσμιακές καταθέσεις πληρώνουν τόκους στους αποταμιευτές για το «κλείδωμα» των χρημάτων σε μια τράπεζα για αρκετούς μήνες ή χρόνια και αποτελούσαν βασικό στοιχείο για τους Γερμανούς μέχρι που η κατάρρευση των επιτοκίων πριν από μια δεκαετία τις έκανε μη ελκυστικές.
Με τα επιτόκια να αυξάνονται και πάλι στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν αναζωπυρώσει την από καιρό χαμένη αγάπη τους για το Festgeld από τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εξακολουθεί να κατακλύζεται από τα μετρητά που άντλησε η ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία, τα οποία η κεντρική τράπεζα αποσύρει μόνο με μέτριο ρυθμό.
Η ΕΚΤ παραμένει επίσης σε ετοιμότητα για να παρέχει στις τράπεζες απεριόριστη ρευστότητα για όσο διάστημα έχουν εξασφαλίσεις.
"Πίσω από το σύστημα υπάρχουν ισχυρά κράτη και μια ισχυρή κεντρική τράπεζα", δήλωσε ο Daniel Bauer, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης για την προστασία των επενδυτών.
"Δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας εδώ, αρκεί να εξετάσουμε τα όρια της ασφάλισης των καταθέσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης