Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται παγκόσμια επιβράδυνση - Προειδοποιεί για «χαμένη δεκαετία», με ετήσια ανάπτυξη 2,2% ως το 2030

Παγκόσμια Τράπεζα: Έρχεται παγκόσμια επιβράδυνση - Προειδοποιεί για «χαμένη δεκαετία», με ετήσια ανάπτυξη 2,2% ως το 2030
Η αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλότερα εισοδήματα και η μείωση του πληθωρισμού βοήθησαν μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες να φτάσει σε καθεστώς υψηλού εισοδήματος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά πλέον αυτές οι οικονομικές δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση
Σχετικά Άρθρα
Η μέση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 2,2% ετησίως ως το 2030, ποσοστό που αποτελεί χαμηλό τριών δεκαετιών, εγκαινιάζοντας μια «χαμένη δεκαετία» για την παγκόσμια οικονομία, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υιοθετήσουν φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την τόνωση της προσφοράς εργασίας, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα με έκθεσή της.
Αν δεν αντιστραφεί η αναμενόμενη ευρεία επιβράδυνση της δυνητικής αύξησης του ΑΕΠ θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει τη φτώχεια, ανέφερε σε νέα έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο, αν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για τόνωση των επενδύσεων σε βιώσιμους τομείς, μείωση του εμπορικού κόστους, μόχλευση της ανάπτυξης στις υπηρεσίες και επέκταση της του εργατικού δυναμικού στην πραγωγική διαδικασία, είναι δυνατό να επέλθει μια δυνητική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9%, συνεχίσει η έκθεση.
«Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με μια χαμένη δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Indermit Gill, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που δίνουν κίνητρα στην εργασία, αύξησαν την παραγωγικότητα και επιτάχυναν τις επενδύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την τάση.
Ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι ένα είδος «όριο ταχύτητας» για την παγκόσμια οικονομία, που απεικονίζει τον μέγιστο μακροπρόθεσμο ρυθμό με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να πυροδοτήσει υπερβολικό πληθωρισμό.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν θέσει τέλος σε σχεδόν τρεις δεκαετίες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παραγωγικότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση του εισοδήματος και για υψηλότερους μισθούς.
Ως αποτέλεσμα, ο μέσος δυνητικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παρατηρήθηκε να πέφτει στο 2,2% από το 2022-2030, από 2,6% το 2011-21, και σχεδόν ένα τρίτο χαμηλότερο από το ποσοστό 3,5% που παρατηρήθηκε την περίοδο 2000-2010.
Οι χαμηλές επενδύσεις θα επιβραδύνουν επίσης την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τη μέση αύξηση του ΑΕΠ τους να πέφτει στο 4% για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2020, από 5% το 2011-2021 και 6% την περίοδο 2000-2010.
Η αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλότερα εισοδήματα και η μείωση του πληθωρισμού βοήθησαν μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες να φτάσει σε καθεστώς υψηλού εισοδήματος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά αυτές οι οικονομικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα σε υποχώρηση, αναφέρει η έκθεση.
Επίσης προσθέτει ότι η παραγωγικότητα είναι πιθανό να αυξηθεί με τον αργό ρυθμό της από το 2000, η αύξηση των επενδύσεων το 2022-2024 θα ανέλθει στο ήμισυ των επιπέδων που είχαμε την προηγούμενη 20ετία, και ότι το διεθνές εμπόριο θα αυξηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό.
Για να αλλάξει η τροχιά και να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού, στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη μείωση του χρέους.
Οι αυξημένες φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις στις μεταφορές και την ενέργεια, την κλιματικά έξυπνη γεωργία και μεταποίηση, καθώς και τα συστήματα γης και νερού θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, αναφέρει η έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας.
Η μείωση του κόστους που σχετίζεται με τη ναυτιλία, τα logistics και τους κανονισμούς θα μπορούσε να τονώσει το εμπόριο, αναφέρει η έκθεση, ζητώντας αλλαγές για την άρση της τρέχουσας μεροληψίας προς αγαθά υψηλής έντασης άνθρακα που είναι εγγενείς στα τιμολόγια πολλών χωρών και την εξάλειψη των περιορισμών στην πρόσβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον αγαθά και υπηρεσίες.
Τέλος, η ενίσχυση των εξαγωγών ψηφιακών υπηρεσιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη παραγωγικότητας, ενώ η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τις γυναίκες και άλλους θα μπορούσε να αυξήσει τους παγκόσμιους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης