Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία επιχειρεί να… αποκαθηλώσει τον Hersh: Η Ρωσία ανατίναξε τους Nord Stream - Το σενάριο εμπλέκει μίνι υποβρύχια και δύτες

Η Γερμανία επιχειρεί να… αποκαθηλώσει τον Hersh: Η Ρωσία ανατίναξε τους Nord Stream - Το σενάριο εμπλέκει μίνι υποβρύχια και δύτες
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Seymour Hersh, ο οποίος είναι βραβευμένος με Πούλιτζερ, ισχυρίστηκε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προκάλεσαν την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream
Σχετικά Άρθρα
Τις αποκαλύψεις του Αμερικανού δημοσιογράφου βραβευμένου με Πούλιτζερ, Seymour Hersh, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, επιχειρεί να… καταρρίψει η Δύση.
Ειδικότερα, μια εναλλακτική θεωρία, που έρχεται από τη Γερμανία, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, βρίσκεται η Ρωσία, δεδομένου ότι μία εβδομάδα πριν το περιστατικό το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε άσκηση στη Βαλτική Θάλασσα. Στις ασκήσεις συμμετείχαν ναυτικές ειδικές δυνάμεις, δύτες, μίνι υποβρύχια, πλοία με γερανούς για την ανέλκυσή τους, ένα μικρότερο «κατασκοπευτικό» σκάφος και ένα πλοίο επικοινωνίας.
Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί στον πυθμένα της θάλασσας βρίσκονται βορειοανατολικά του νησιού Bornholm της Δανίας και περιπολούνται τακτικά από σουηδικά αεροπορικά μέσα. Παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του ρωσικού ναυτικού, που δεν παρακολουθούνταν ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή λόγω μιας σειράς επιχειρησιακών και καιρικών ζητημάτων.
Η εμπλοκή τους, εν τω μεταξύ, έχει υποστηριχθεί με βάση την απενεργοποίηση ενός από τα Συστήματα Αυτόματης Αναγνώρισής τους (AIS) και άλλες ύποπτες κινήσεις που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες. Αυτό μεταδίδει το TONline, μια γερμανική διαδικτυακή δημοσίευση που μελέτησε το Open Source Intelligence (OSINT) και τις δορυφορικές εικόνες των ρωσικών ναυτικών ελιγμών για να βγάλει αυτά τα συμπεράσματα.

Οι αποκαλύψεις του Hersh

Το θέμα των Nord Stream επανήλθε στο προσκήνιο στις 8 Φεβρουαρίου φέτος, όταν ο Seymour Hersh, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, ισχυρίστηκε ότι δύτες βαθέων υδάτων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τοποθέτησαν εκρηκτικά υψηλής ισχύος C4 κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022. Στη συνέχεια, ο νορβηγικός στρατός ενεργοποίησε τα εκρηκτικά από απόσταση μόλις έλαβε εντολή από τον Λευκό Οίκο.
Πριν τις αποκαλύψεις Hersh, η Washington Post, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία για ρωσικό χέρι στις εκρήξεις». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που κατηγόρησαν τη Μόσχα αμέσως μετά την έκρηξη, βρίσκονταν σε δυσάρεστη θέση.
Η γερμανική έκθεση περιγράφει πώς τα ρωσικά πολεμικά πλοία –ιδιαίτερα το υποβρύχιο πλοίο υποστήριξης SS-750 που μεταφέρει το μίνι υποβρύχιο Project 1855/AS-26 και τη μονάδα 313th Spetsnaz Special Forces– ήταν ο σωστός συνδυασμός που απαιτείται για μια τέτοια επιχείρηση.

Η Ρωσία είχε τον κατάλληλο συνδυασμό για έκρηξη;

Το SS-750 σταθμεύει συνήθως ως μέρος του στόλου της Βαλτικής στη βάση του Kaliningrad στο Baltiysk. Ωστόσο, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι προφανώς έφυγε από το λιμάνι τη νύχτα της 21ης Σεπτεμβρίου.
Με ταχύτητα εννέα κόμβων, θα μπορούσε να φτάσει στον τόπο του εγκλήματος στις 7:50 μ.μ.
Η έκθεση προτείνει ότι αυτό που κάνει τις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις ακόμη πιο ύποπτες είναι η προσθήκη τριών ακόμη πλοίων στις ασκήσεις, που περιλαμβάνουν το κατασκοπευτικό πλοίο Syzran, την κορβέτα Soobrazitelny, τη φρεγάτα Yaroslav Mudry και μια άλλη κορβέτα Stoikiy.
Δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι το Syzran εγκατέλειψε το Kaliningrad –έναν ρωσικό θύλακα έξω από την ηπειρωτική χώρα στην περιοχή της Βαλτικής– στις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, λόγω της νεφοκάλυψης που κάλυπτε την παρακολούθηση. Το Soobrazitelny, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD), είχε εμπλακεί σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά το Yaroslav Mudry, οι επίσημες δηλώσεις λένε ότι συμμετείχε στον ελιγμό συνοδείας με το Soobrazitelny και την αδελφή του κορβέτα, το Stoikiy. «Δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου δείχνουν ένα πλοίο του μεγέθους της δίπλα σε μία από τις κορβέτες στα ανοικτά των ακτών της Πολωνίας. Και τα δύο είχαν απενεργοποιήσει το AIS», αναφέρει η έκθεση της TOnline.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχηματισμός εκμεταλλεύτηκε τη χαμηλή ορατότητα κατά τη διάρκεια του σούρουπου, το πέρασμα ενός αμερικανικού ναυτικού στολίσκου αρκετές ώρες πριν και την ακυρωμένη πτήση ενός σουηδικού αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω πλοία του αμερικανικού ναυτικού αποτελούσαν μέρος μιας συνήθους αποστολής ή άλλης άσκησης. Η άσκηση BALTOPS είχε πραγματοποιηθεί τρεις μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2022. Ο Hersh ισχυρίζεται ότι η Ουάσινγκτον τις χρησιμοποίησε ως κάλυψη για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς.

Διαπιστώσεις που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί σε επίσημες αφηγήσεις

Η δημοσίευση της έκθεσης δεν έχει ακόμη βρει έκφραση ή αναφορά στις επίσημες δηλώσεις των ενδιαφερόμενων κρατών μέχρι στιγμής. Οι ανοιχτές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό για τις κινήσεις του ρωσικού ναυτικού θα έχουν σίγουρα μελετηθεί, ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας αμέσως μετά την επίθεση.
Ο συντονισμός με τη Μόσχα σχετικά με τη διερεύνηση των επιθέσεων σημαίνει ότι οι χώρες εξακολουθούν να μην την κατηγορούν, παρά τη διατήρηση μιας παράλληλης σκληρής γραμμής για την Ουκρανία. Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Ρωσία είχε ελάχιστα να κερδίσει από την οπλοποίηση των αγωγών. Και αυτό γιατί η κατασκευή του Nord Stream 2 και η γερμανική συμμετοχή έγινε λόγω των διαβεβαιώσεων της Μόσχας ότι το ενεργειακό έργο είναι ανεξάρτητο από γεωπολιτικά ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης