Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί η αυστραλιανή τράπεζα ANZ: Έρχεται κρίση λόγω της αναταραχής στις τράπεζες

Προειδοποιεί η αυστραλιανή τράπεζα ANZ: Έρχεται κρίση λόγω της αναταραχής στις τράπεζες
Για χρηματοοικονομική κρίση λότω της τραπεζικής αναταραχής, προειδοποιεί ο CEO της ΑΝΖ Group
Σχετικά Άρθρα
H αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος του Australia and New Zealand Banking Group, αν και είναι νωρίς για να προβλέψει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρόμοια κρίση με εκείνη του 2008,
Οι αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για τις επιπτώσεις της πρόσφατης αναταραχής στις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank (NASDAQ:SBNY) στις ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse, σημειώνει το Reuters.
"Είναι μια κρίση για κάποιους προφανώς, αλλά είναι μια οικονομική κρίση, ποιος ξέρει; Έχει τη δυνατότητα να γίνει μία; Ναι, έχει τη δυνατότητα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Shayne Elliott σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Κρίση ανάλογη του 2008;

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πρόωρο να υποθέσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε "άλλη μια GFC", αναφερόμενος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από περίπου 15 χρόνια που βύθισε τις μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες του κόσμου στη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Οι αυστραλιανές τράπεζες δεν υπέφεραν τόσο πολύ όσο εκείνες των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, εν μέρει χάρη στα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και την πιο ανθεκτική εγχώρια οικονομία.
"Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Έχει να κάνει πραγματικά με τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του πληθωρισμού και με το πώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα προκειμένου να τον καταπολεμήσουν, και αυτό έχει απώλειες", δήλωσε ο Elliott, το ανώτατο στέλεχος του νούμερο 4 δανειστή της χώρας.
Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Αυστραλίας, αμέσως μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB που έχει επικεντρωθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις, επισήμανε ότι έχει εντείνει την εποπτεία των τοπικών τραπεζών.
Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ενήργησαν πολύ πιο γρήγορα για να στηρίξουν τις τράπεζες αυτή τη φορά, έχοντας διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις, δήλωσε ο Elliott.
"Έχοντας πει όλα αυτά, είναι σαφές ότι δεν έχει τελειώσει. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να καθίσετε εδώ και να πείτε: "Λοιπόν, όλα τελείωσαν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα". Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Αυστραλίας

Η Rachel Slade στέλεχος της ομάδας personal banking του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, της National Australia Bank,  δήλωσε στη Australian Financial Review τη Δευτέρα ότι οι πελάτες ενυπόθηκων δανείων άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια πίεσης μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά δεν υπήρχαν ακόμη αιχμές για τις αθετήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers δήλωσε ότι η Αυστραλία ήταν σε καλή θέση για να αντέξει κάποια από τη μεταβλητότητα επειδή οι τράπεζές της ήταν καλά κεφαλαιοποιημένες, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα επισήμανε ότι οι τράπεζες ήταν "αναμφισβήτητα ισχυρές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης