Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ζητά από τον Netanyahu να σταματήσει η δικαστική αναθεώρηση

Ρήγμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ζητά από τον Netanyahu να σταματήσει η δικαστική αναθεώρηση
Το αυξανόμενο ρήγμα στην κοινωνία μας διεισδύει στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας  Yoav Gallant
Σχετικά Άρθρα
O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προκαλεί ρήγμα στην κυβέρνησή του καλώντας τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να σταματήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική αναθεώρηση, προειδοποιώντας πως οι σκληροί διχασμοί που επέφερε αποτελούν «άμεσο κίνδυνο» για την ασφάλεια της χώρας.
Μιλώντας καθώς πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του σχεδίου για 12ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο (25/3/2023), ο Yoav Gallant εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο της πόλωσης στον στρατό του Ισραήλ, όπου χιλιάδες έφεδροι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε εκπαίδευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση.
«Βλέπω την πηγή της δύναμής μας να διαβρώνεται». . .
Το αυξανόμενο ρήγμα στην κοινωνία μας διεισδύει στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Αυτό αποτελεί σαφή, άμεσο και απτό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταματήσει η διαδικασία, για να καθίσουμε να μιλήσουμε», πρόσθεσε.

Η βαθύτερη πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Η προσπάθεια για τις αλλαγές που ώθησε ο ακροδεξιός συνασπισμός του Netanyahu - που θα έδινε στην κυβέρνηση τον έλεγχο του διορισμού των δικαστών και θα περιόριζε σοβαρά την ικανότητα του ανώτατου δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους - έχει βυθίσει το Ισραήλ στη βαθύτερη πολιτική του κρίση εδώ και χρόνια.
Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγηθεί ένα ακτιβιστικό δικαστικό σώμα που έχει προωθήσει μια κομματική αριστερή ατζέντα.
Ωστόσο, οι επικριτές τους θεωρούν θεμελιώδη απειλή για τον έλεγχο και την ισορροπία του Ισραήλ που θα αμβλύνει την προστασία των μειονοτήτων, θα ενισχύσει τη διαφθορά και θα βλάψει την οικονομία.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια, με διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου (23/3) να πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 100 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Στη σύντομη δήλωσή του, ο Gallant – το πλέον υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε ενάντια στην αναθεώρηση - τόνισε ότι το δικαστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σημαντικές, εθνικές αλλαγές επιτυγχάνονται μέσω διαλόγου» και προέτρεψε την κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία μέχρι τις διακοπές του Ισραήλ τον επόμενο μήνα για να επιτραπεί η διεξαγωγή συνομιλιών.
Σε ένδειξη των εντάσεων εντός του συνασπισμού σχετικά με τα σχέδια, η παρέμβαση του Gallant κέρδισε αμέσως την υποστήριξη της Yuli Edelstein και του David Bitan, δύο άλλων βουλευτών από το κόμμα Likud του Netanyahu που είχαν εκφράσει προηγουμένως επιφυλάξεις για την αναθεώρηση. Αλλά οι σκληροπυρηνικοί αντέδρασαν με μανία.

Αντιδρούν οι σκληροπυρηνικοί

Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi κατηγόρησε τον Gallant ότι «πριμοδοτεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», ενώ ο Itamar Ben-Gvir, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ζήτησε να αποπεμφθεί ο Gallant.
«Ο Gallant εξελέγη με τις ψήφους της δεξιάς, αλλά παραδόθηκε στις πιέσεις εκείνων που απείλησαν να αρνηθούν να παραστούν για στρατιωτική υπηρεσία», είπε ο Ben-Gvir.
Ο Gallant είχε προγραμματίσει να κάνει μια δήλωση σχετικά με την γενική επισκευή το βράδυ της Πέμπτης (23/3) αλλά του ζητήθηκε από τον Netanyahu - εν μέσω επιθέσεων από σκληροπυρηνικούς - να αναβάλει την παρέμβασή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης