Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Λονδίνο έχασε τη θέση του ως κορυφαίου Χρηματιστηρίου της Ευρώπης - Υψηλότερη η κεφαλαιοποίηση του Παρισιού

Το Λονδίνο έχασε τη θέση του ως κορυφαίου Χρηματιστηρίου της Ευρώπης - Υψηλότερη η κεφαλαιοποίηση του Παρισιού
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Παρισιού ανέρχεται σε 3,13 τρισ. δολάρια και ξεπερνά την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 250 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Στην κούρσα του ανταγωνισμού για το ποιο είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης σε όρους κεφαλαιοποίησης, το Παρίσι πήρε την πρώτη θέση εκτοπίζοντας στη δεύτερη το Λονδίνο.
Το γαλλικό Χρηματιστήριο έγινε το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσης μετοχών της Ευρώπης για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά στους πέντε μήνες που μεσολάβησαν διεύρυνε τη διαφορά του έναντι του ανταγωνιστικού του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 3,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 250 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης του γαλλικού χρημαστηρίου οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική χρηματιστηριακή αγορά έχει υπεραποδώσει έναντι της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλίου φέτος, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει άνοδο 10% από τις αρχές του χρόνου έναντι ανόδου 1% για τον FTSE 100.
Κι ενώ η λίρα έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο έναντι του δολαρίου από το ευρώ, η διαφορά είναι μικρή και δεν περιορίζει τον αντίκτυπο των μεγάλων κέρδων που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους τα γαλλικά blue-chip.
Ο γαλλικός δείκτης ενισχύεται από τις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας και κοσμετικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίσουν οι LVMH SE, L'Oreal SA και Hermes International, καθώς και από βιομηχανίες όπως η Schneider Electric SE.
Αντίθετα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έχει καθηλωθεί, λόγω των αρνητικών επιδόσεων των μετοχών εξόρυξης και μεταλλουργίας, ενώ οι μετοχές των ενεργειακών εταιρεών έχουν καταγράψει πολύ περιορισμένα κέρδη.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υπολογίζεται από το σύνολο των μετοχών σε διαπραγμάτευση, εξαιρουμένων των ETF και των ADRs, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η αγορά του Λονδίνου αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του brexit.
Οι αποτιμήσεις έπεσαν μαζί με τη στερλίνα, προκαλώντας ένα κύμα εξαγορών από ξένες ετιαρείες ενώ περιορίστηκαν οι νέες εισαγωγές.
Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα της διατήρησης της μετοχής του στην αγορά του Λονδίνου και κάποιες έχουν αποχωρήσει, για παράδειγμα, η BHP Group Ltd και η Ferguson Plc.
Η εταιρεία δομικών υλικών CRH Plc ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να αποχωρήσει, ενώ το Λονδίνο δεν κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές αρχικές δημόσιες προσφορές, ακόμη και από βρετανικές εταιρείες όπως η Arm Ltd με έδρα το Cambridge που έκανε εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης