Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Powell αντιμέτωπος με πολιτική θύελλα, λόγω Silicon Valley - Αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια της Fed

Ο Powell αντιμέτωπος με πολιτική θύελλα, λόγω Silicon Valley - Αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια της Fed
Η δεύτερη θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει ο Powell κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του
Σχετικά Άρθρα
Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, μια απόφαση εν μέσω πολιτικής καταιγίδας που ετοιμάζεται για την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην Silicon Valley Bank και με τον χρηματοπιστωτικό κόσμο να κρέμεται από τα λόγια ενός ανθρώπου: του Jerome Powell.
Στη δεύτερη θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει ο Powell κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ως επικεφαλής της Fed, η κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του πολιτικού φάσματος, με τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και της εποπτείας της κεντρικής τράπεζας να θυμίζουν αυτό που συνέβη μετά τoν σάλο για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αξιωματούχων της Fed το 2021.
Δύο από τους 12 προέδρους των περιφερειακών τραπεζών της Fed παραιτήθηκαν ως αποτέλεσμα εκείνου του σκανδάλου και ο Powell δρομολόγησε μια γρήγορη αναθεώρηση των κανόνων δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι επικρίσεις κλιμακώθηκαν.
Παρομοίως, σημειώνει το Reuters, ο Powel δήλωσε πρόσφατα ότι η αποτυχία της SVB με έδρα την Καλιφόρνια δικαιολογεί "μια ενδελεχή, διαφανή και ταχεία επανεξέταση" του τρόπου με τον οποίο η Fed επέβλεπε την 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ένα ίδρυμα με μικρό προφίλ στην Main Street μέχρι που τα προβλήματά του κλόνισαν την εμπιστοσύνη σε άλλους μεσαίου μεγέθους δανειστές που είναι σημαντικοί πάροχοι επιχειρηματικής και καταναλωτικής πίστης.
Image
Πολιτική κριτική

Η ξαφνική απειλή χρηματοπιστωτικής αστάθειας που προέρχεται από ένα ίδρυμα που εποπτεύεται από τη Fed περιέπλεξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που είχαν επικεντρωθεί αυστηρά στην αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και αύξησε το διακύβευμα για τον Powell στην εξήγηση του αποτελέσματος της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας και της αντίδρασης της Fed στην κατάρρευση της SVB.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν την τελευταία συνεδρίαση της FOMC, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Rick Scott, Ρεπουμπλικανός και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2024, απαίτησε σε επιστολή του προς τον Powell να αντιμετωπίσει ο επικεφαλής της Fed τις "αποτυχίες και τις ατασθαλίες" που κρύβονται πίσω από την κατάρρευση της SVB και μίας άλλης σημαντικής αμερικανικής τράπεζας της Signature Bank.
Παρόμοια κριτική ασκήθηκε και από την αριστερά, με τη Δημοκρατική γερουσιαστή των ΗΠΑ Elizabeth Warren, επί μακρόν αντίπαλο του Powell να δηλώνει ότι έχασε την εμπιστοσύνη της και στην πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, , η τράπεζα της οποίας ήταν υπεύθυνη για την εποπτεία της SVB.
Η Fed δήλωσε ότι η επανεξέταση της εποπτείας της SVB θα ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου και θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Παρόλα αυτά, οι αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να πρωταγωνιστήσουν στη συνέντευξη Τύπου του Powell μετά τη συνεδρίαση.

H μεγάλη πρόκληση

Οι τραπεζικές μετοχές που έχασαν περίπου το 20% της αξίας τους σε δύο ταραχώδεις εβδομάδες φαίνεται από την Τρίτη να έχουν βρει κάποια πατήματα στον απόηχο του τελευταίου ελιγμού της Fed το βράδυ της Κυριακής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων που είχαν πέσει κατακόρυφα, ανέκτησαν επίσης μέρος του εδάφους.
Όλα όσα λέει ο Powell - και πώς τα λέει - θα μπορούσαν να καθορίσουν αν αυτή η εκκολαπτόμενη ηρεμία θα διατηρηθεί.
Οι προσδοκίες της αγοράς κλίνουν σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της έγκρισης από τη Fed μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης,  η οποία θα οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας - το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων - στο εύρος 4,75%-5,00%.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποσκοπούν στην επιβράδυνση των δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες και στη μείωση του πληθωρισμού προς τον ετήσιο στόχο του 2% από ένα επίπεδο υπερδιπλάσιο αυτού.
Λιγότερο ξεκάθαρο, και αναμφισβήτητα πιο σημαντικό, είναι το πώς μια νέα δήλωση πολιτικής αξιολογεί τους κινδύνους για την οικονομία από τα πρόσφατα προβλήματα στις τραπεζικές αγορές, πώς χαρακτηρίζει την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και πόσο ψηλά πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο-στόχος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από τον Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πίστευαν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μπορούσε να σταματήσει μεταξύ 5,00% και 5,25%, αλλά ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός είχε οδηγήσει τον Πάουελ να υποδείξει ότι το σημείο στάσης θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο.
Η κατάρρευση της SVB θέτει αυτό το σενάριο υπό αμφισβήτηση και, όποια και αν είναι η έκβαση της συνεδρίασης, εναπόκειται στον Powell να εξηγήσει πώς ταιριάζουν τα κομμάτια ενός περίπλοκου παζλ.
"Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν προς ένα αποτέλεσμα, ενώ οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ευνοούν το αντίθετο ... Η επικοινωνία θα είναι μια πρόκληση", καθώς η Fed προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που μοιάζει μια πολιτική επιλογή που δεν μπορεί να κερδίσει κανείς, δήλωσε ο Ryan Sweet, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στις ΗΠΑ.
Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να διατηρήσει την εστίαση στον πληθωρισμό αλλά να αυξήσει το άγχος των τραπεζών- η παύση της αύξησης των επιτοκίων μέχρι να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να φανεί συνετή, αλλά θα μπορούσε επίσης να φανεί ότι αποδυναμώνει τη δέσμευση της Fed να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό και να φανεί ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα είναι χειρότερη από ό,τι είναι.
Πρώην υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν τοποθετηθεί από το περιθώριο - διαφωνώντας οι ίδιοι ως προς το αν η συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων ή μια ξαφνική παύση ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης