Τελευταία Νέα
Διεθνή

H διάσωση της Credit Suisse θα κοστίσει 13.500 δολ. για κάθε Ελβετό

H διάσωση της Credit Suisse θα κοστίσει 13.500 δολ. για κάθε Ελβετό
Η εκ νέου διάσωση των καλοπληρωμένων τραπεζιτών προκάλεσε διαμαρτυρίες
Σε 12.500 ελβετικά φράγκα ή 13.500 δολάρια για κάθε Ελβετό, θα ανέλθει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση της φήμης της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune.
Για να στηρίξει την επείγουσα πώληση της Credit Suisse στην ανταγωνίστριά της UBS στη Ζυρίχη, η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διαθέσει 109 δισεκατομμύρια φράγκα - ένα βαρύ φορτίο για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει μια εγγύηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ύψους 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που δεν υποστηρίζεται από κυβερνητική εγγύηση, σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Το συνολικό ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας και υπερβαίνει τις συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες το 2021.
Το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερο από τρεις φορές το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων φράγκων για τη διάσωση της UBS το 2008.

Διαμαρτυρίες για τη νέα διάσωση

Η εκ νέου διάσωση των καλοπληρωμένων τραπεζιτών προκάλεσε διαμαρτυρίες.
Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Credit Suisse στη Ζυρίχη τη Δευτέρα, φωνάζοντας "φάτε τους πλούσιους" και πετώντας αυγά στο κτίριο στην καρδιά της οικονομικής συνοικίας της πόλης.
"Έχουμε βαρεθεί την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, τα παίρνεις όλα", δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, εταίρος της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη.
"Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο".
Εκτός από τις οικονομικές εγγυήσεις, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία που παρακάμπτει την έγκριση των μετόχων και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας διέγραψε ομόλογα της Credit Suisse αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων για να αυξήσει το βασικό κεφάλαιο της τράπεζας.
"Η λύση που έχει συνταχθεί τώρα είναι ότι αν όλα πάνε καλά, η UBS θα έχει ένα τεράστιο κέρδος", δήλωσε τηλεφωνικά ο Rechsteiner.
"Πήραν την Credit Suisse εντελώς δωρεάν και η κυβέρνηση στηρίζει τις απώλειες".
Παρά την απογοήτευση, οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα το τελικό τίμημα να φτάσει τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ το κόστος της μη δράσης θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.
Σχετικά με την εγγύηση των 100 δισεκατομμυρίων φράγκων προς την SNB, "εκεί βλέπω έναν κάπως περιορισμένο κίνδυνο", δήλωσε ο Manuel Ammann, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen. "Βλέπω περισσότερους κινδύνους στα 9 δισεκατομμύρια φράγκα που εγγυάται η κυβέρνηση όσον αφορά τις υπερβολικές απώλειες για την Credit Suisse".
Η κυβερνητική εγγύηση της SNB θα καλυφθεί εν μέρει από τίτλους και προνόμια πτώχευσης, γεγονός που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θα καλυφθεί χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθούν κρατικά κεφάλαια, δήλωσε ο Ammann.
Η ευθύνη για την κυβερνητική εγγύηση των 100 δισεκατομμυρίων φράγκων "θα υλοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει πτώχευση της συγχωνευμένης οντότητας", πρόσθεσε. "Αυτό είναι ένα πραγματικά μακρινό ενδεχόμενο προς το παρόν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης