Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για πάνω από 2 δισ. δολάρια χωρίς το ελβετικό κράτος

Συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για πάνω από 2 δισ. δολάρια χωρίς το ελβετικό  κράτος
Η Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει μια γραμμή ρευστότητας 100 δισ. δολ.  στην Credit Suisse ως μέρος της συμφωνίας - Μετά την προσωρινή ρηξη επήλθε η συμφωνία.
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ύστερα από ένα... τραπεζικό θρίλερ που είχε άρωμα... 2008 την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και με την ανάσα των αγορών κομμένη... η  UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse αφού ανέβασε την προσφορά της σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν το κανονιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό κλάδο προκειμένου να παρακάμψουν την έγκριση των μετόχων για τη συναλλαγή καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και το άνοιγμα των ασιατικών αγορων.
Η συμφωνία εξ ολοκλήρου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας (δεν πρόκειται να συμμετάσχει το ελβετικό κρατος...) πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής (19/3) και θα κοστολογείται σε κλάσμα της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, παρά τις αντίθετες πιέσεις ... των μετόχων... 
Η UBS θα πληρώσει πλέον περισσότερα από 0,50 ελβετικά φραγκα ανά μετοχή στη CS, έναντι προσφοράς 0,25   νωρίτερα, αλλά πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ελβετικά φραγκα την Παρασκευή 17 Μαρτίου, συμφωνα με το δημοσίευμα των Fnincial Times την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 
Η Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε επίσης να προσφέρει μια γραμμή ρευστότητας 100 δισ. δολ.  στην Credit Suisse ως μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στην ελβετική κυβέρνηση.
Νωρίτερα οι ελβετικές αρχές αφησαν να διαφανεί μέσα από διαρροές ότι εξετάζουν να επιβάλλουν «κούρεμα» στους ομολογιούχους της τράπεζας ως μέρος της συμφωνίας για τη διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες
Η απειλή για εθνικοποίησης εκ μέρους των ελβετικών αρχών λειτουργησε ως ένα μοχλός πίεσης στους μετόχους να δεχθούν τη νέα βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους της UBC.
Από την πλευρά των μεγαλομετόχων της Credit Suisse,, πρώτη προσφορά (στο 1 δισ. δολ.) προσφορά ήτανπολύ χαμηλή και θα ζημίωνε πάρα πολύ τους μετόχους - όπως και εργαζόμενους που κατέχουν μεοχές
Η προσφορά της UBS θα ισοδυναμούσε με 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή 17 Μαρτίου η μετοχή της Credit Suisse,εξακολουθούσε να αποτιμάται 1,86 ελβετικά φράγκα.
Όπως  οι μεγαλομέτοχοι, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ως μέτοχος, απέρριψε επίσης την αρχική προσφορά εξαγοράς της UBS.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μόνο μερίδιο 9,9% της Credit Suisse το φθινόπωρο του 2022 – με τιμή 4 ελβετικά φραγκα ανά μετοχή.
Αλλά 0,25 φραγκα ανά μετοχή ειναι περισσότερα από...0 σε περίπτωση bail in...

Οι επίσημες ανακοινώσεις


Η ρήτρα για τα CDS


Η UBS συμφώνησε επίσης να μετριάσει μια ρήτρα που θα ακύρωνε τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικού κινδύνου αυξηθούν – πρόκειται για τη ζημία που θα προκαλέσει η αιφνίδια άνοδος των CDS (Credit default swaps, CDS).
Η ρήτρα αυτή για τη διασφάλιση από την πιστωτικό κίνδυνο ισχύει για την περίοδο μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της συμφωνίας
Μερικοί επέκριναν τα σχέδια παράκαμψης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτρέποντας την ψήφο των μετόχων της UBS.
Credit Suisse Default Swaps Are 18 Times UBS, 9 Times Deutsche Bank - BNN  Bloomberg
Η παράκαμψη της ψήφου των μετόχων και η εταιρική διακυβέρνηση

Υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο τραπεζών και οι όροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Deferal Reserve) έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την πρόοδο της συμφωνίας, πρόσθεσαν.
Ο Vincent Kaufmann, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν μεταξύ 3% και 5%της Credit Suisse και της UBS, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων για τη συμφωνία ήταν κακή εταιρική διακυβέρνηση.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα μέλη μας και οι μέτοχοι της UBS θα είναι χαρούμενοι για αυτό», είπε. «Δεν έχω δει ποτέ να λαμβάνονται τέτοια μέτρα.
Δείχνει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση».
Και οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές από την Τετάρτη, όταν η
Οι εκροές καταθέσεων από την Credit Suisse ξεπέρασαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα την ημέρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανέφεραν οι FT.
Οι πελάτες απέσυραν 111 δισ.  ελβατικά φράγκα από τον όμιλο τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.


H έγκριση από τους μετόχους

Η κυβέρνηση προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει την εξαγορά και σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα παρακάμψει την κανονική περίοδο διαβούλευσης των έξι εβδομάδων που απαιτείται για τους μετόχους της UBS, ώστε η συμφωνία να μπορεί να επισφραγιστεί αμέσως, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σχεδιαστεί από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές για να παρέχει τη μέγιστη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη εξασφαλίσει προέγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να εκδώσουν κοινές δηλώσεις σήμερα.
Η UBS θα συρρικνώσει δραματικά την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, έτσι ώστε η ενοποιημένη οντότητα να μην αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο του συγχωνευμένου ομίλου, είπαν δύο από τους ανθρώπους.
Οι διαπραγματευτές έδωσαν στην Credit Suisse την κωδική ονομασία Cedar και η UBS αναφέρεται ως Ulmus, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Ως μέρος της συμφωνίας, οι FT ανέφεραν νωρίτερα ότι η UBS ζητούσε παραχωρήσεις και προστασίες από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τυχόν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και ρυθμιστικές έρευνες στην Credit Suisse που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή ζημίες. Ωστόσο, είναι απίθανο να λάβει αποζημίωση από τυχόν απώλειες περιουσιακών στοιχείων, επισήμανε ένας από τους εμπλεκόμενους στη συμφωνία.
Credit Suisse default swaps 18x UBS Group AG, 9x Deutsche Bank | Business  Standard News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης