Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι μετοχές Credit Suisse και First Republic, αλλά ο SSM... δεν βλέπει μετάδοση της κρίσης

Καταρρέουν οι μετοχές Credit Suisse και First Republic, αλλά ο SSM... δεν βλέπει μετάδοση της κρίσης
Μεγάλες απώλειες για τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι εποπτικές αρχές (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν μετάδοση για τις τράπεζες της ευρωζώνης από την πρόσφατη αναταραχή του κλάδου, δήλωσε πηγή στο Reuters, παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις στήριξης της Credit Suisse και της First Republic Bank απέτυχαν να ανακόψουν τις πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους, οι οποίες καταγράφουν και σήμερα ραγδαίες απώλειες.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες πρόσφεραν μία σωσίβια γραμμή ρευστότητας ύψους 30 δισ. δολαρίων για την First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία βρίσκεται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση δύο άλλων μεσαίων αμερικανικών τραπεζών, και αξιοποίησαν ποσά ρεκόρ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό πακέτο διάσωσης ήρθε λίγο αφότου η ελβετική Credit Suisse εξασφάλισε έκτακτο δάνειο έως και 54 δισ. δολαρίων από την SNB για να στηρίξει τη ρευστότητά της.
Ωστόσο, οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας υποχώρησαν και πάλι ραγδαία  την Παρασκευή, ενώ η Morningstar Direct ανέφερε ότι η Credit Suisse είδε καθαρές εκροές άνω των 450 εκατ. δολαρίων από τα διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου.
Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των PacWest Bancorp και First Republic, άνοιξαν επίσης με βαριές απώλειες, με την First Republic να υποχωρεί 20%.

first1.JPG

Ad hoc συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πραγματοποίησε ad hoc συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, τη δεύτερη αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσει τις πιέσεις και τη μεταβλητότητα στον τραπεζικό τομέα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι καταθέσεις ήταν σταθερές σε όλη την ευρωζώνη και ότι η έκθεση της Credit Suisse ήταν ασήμαντη, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνεδρίασης.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα αξίας περίπου 4 τρισεκατομμυρίων ευρώ , την οποία μάλιστα επιθυμούν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ τώρα που ο δανεισμός από αυτήν έχει γίνει ακριβότερος, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι συγκρίσιμη με την οικονομική κρίση του 2008, προσθέτοντας κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Νωρίτερα, η Credit Suisse και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια UBS Group αντιτίθενται σε μια πιθανή αναγκαστική συγχώνευση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η UBS επικεντρώνεται περισσότερο στη διαχείριση πλούτου και δεν επιθυμεί να αναλάβει ρίσκο που σχετίζεται με την Credit Suisse.
Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί ΄έως 12, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τη χορήγηση ρευστότητας από την SNB, αλλά δεν φαίνεται να πείθονται ότι είναι ικανή να αποτρέψει τα χειρότερα.
Σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Andre Helfenstein, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF ότι η χρηματοδότηση είναι "προληπτική ρευστότητα" που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να εκτελεί τα σχέδια αναδιάρθρωσής της και "να λειτουργεί καλά σε αυτή την ταραχώδη κατάσταση".
Ο Andre Helfenstein, πρόσθεσε ότι η Credit Suisse εργάζεται για την αναχαίτιση των εκροών πελατών, αλλά σημείωσε ότι η διόρθωση είναι "κάτι που δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη".

cs_9.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης