Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Οι Ουκρανοί δεν ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream, αυτή η εκδοχή είναι πλήρης ανοησία - Oι ΗΠΑ είχαν... συμφέρον

Putin: Οι Ουκρανοί δεν ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream, αυτή η εκδοχή είναι πλήρης ανοησία - Oι ΗΠΑ είχαν... συμφέρον
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την ανατίναξη των αγωγών… πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Σχετικά Άρθρα
Πλήρη ανοησία χαρακτήρισε την εκδοχή περί συμμετοχής Ουκρανών ακτιβιστών στην επιχείρηση ανατίναξης των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream o Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya.
«Μια έκρηξη αυτού του είδους, τέτοιας δύναμης, σε τέτοιο βάθος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από ειδικούς και να υποστηριχθεί από ένα ισχυρό κράτος το οποίο διαθέτει συγκεκριμένες τεχνολογίες» είπε ο πρόεδρος.
Βέβαια, είναι δύσκολο για τη Ρωσία να διεξαγάγει τη δική της έρευνα, είπε ο Putin, καθώς οι ειδικοί δεν επιτρέπονται να μεταβούν στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης.
«Το γεγονός ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση δεν είναι πια μυστικό για κανέναν.
Κατά τη γνώμη μου, όλοι το έχουν ήδη αναγνωρίσει.
Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση που, προφανώς, διαπράχθηκε σε κρατικό επίπεδο, επειδή κανένας τρομοκράτης από μόνος του δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει» εξήγησε ο Putin.
Η απάντηση των δανικών αρχών σε αίτημα της Ρωσίας για διεξαγωγή έρευνας στους αγωγούς του Nord Stream με τη συμμετοχή διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων ήταν αβέβαιη, συνέχισε.
Οι ειδικοί της Gazprom, κατά τη μελέτη του αγωγού φυσικού αερίου, βρήκαν μια συγκεκριμένη «στήλη» σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, εγκατεστημένη σε ένα ευάλωτο σημείο, στη διασταύρωση σωλήνων.
«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια κεραία για τη λήψη ενός σήματος και την ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος μπορεί, δεν το λέω με σιγουριά, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το σύστημα του αγωγού» είπε ο Putin.

Για Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Πρόεδρος Putin πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν άμεσο συμφέρον να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό, όπως οι εκρήξεις στον Nord Stream, προκειμένου να προμηθεύουν με το LNG τους την Ευρώπη.
Για να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream, θα πρέπει να είχαν τοποθετηθεί αρκετοί εκρηκτικοί μηχανισμοί - άλλοι εξερράγησαν, άλλοι όχι, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
Κατά τη γνώμη του, οι αγωγοί έχουν μέλλον, εάν αναβιώσει το ένστικτο του εθνικού συμφέροντος, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.
«Στην παγκόσμια σκηνή, δεν υπάρχει ιστορικό ανάλογο επισκευής τέτοιων συστημάτων, μετά από τέτοια περιστατικά, αλλά θεωρητικά όλα είναι πιθανά.
Απλώς θα χρειαστούν χρόνος, χρήματα, ορισμένες νέες τεχνολογίες» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, και οι δύο ρωσικοί αγωγοί εξαγωγής κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα –Nord Stream και Nord Stream 2– καταστράφηκαν… ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν έρευνες, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την ανατίναξη των αγωγών… πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
1_94.JPG
«Η ύπαρξή μας…»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους, ενώ υποστήριξε για άλλη μία φορά πως η Δύση θέλει να διαλύσει τη Ρωσία.
«Επομένως, για εμάς αυτό δεν πρόκειται για ένα γεωπολιτικό καθήκον, αλλά μια ανάγκη επιβίωσης, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας» είπε.
Ο Putin έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να της επιφέρει μια «στρατηγική ήττα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ανησυχούσε για την οικονομία όταν η Δύση επέβαλε άνευ προηγουμένου κύματα κυρώσεων πέρυσι, αλλά αποδείχθηκε ισχυρότερη από το αναμενόμενο.
«Αυξήσαμε πολλές φορές την οικονομική μας κυριαρχία.
Τελικά, τι υπολόγιζε ο εχθρός μας;
Ότι θα καταρρεύσουμε σε 2-3 εβδομάδες ή σε ένα μήνα;» αναρωτήθηκε.
«Ο εχθρός περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα κατέρρεε».
«Αυτό δεν συνέβη», είπε ο Putin.
«Αποδείχθηκε, για πολλούς από εμάς, και ακόμη περισσότερο για τις δυτικές χώρες, ότι τα θεμελιώδη θεμέλια της σταθερότητας της Ρωσίας είναι πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευε κανείς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης