Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρη θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone που απογειώθηκε από τη Λάρισα - Διαψεύδει η Μόσχα

Μαύρη θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone που απογειώθηκε από τη Λάρισα - Διαψεύδει η Μόσχα
To drone συνετρίβη
Σχετικά Άρθρα

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά δηλαδή στο εμπόλεμο μέτωπο της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν... να διαψεύδουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27, που χτύπησε ένα αμερικανικό drone επιτήρησης Reaper το οποίο και κατέπεσε
«Το αεροσκάφος μας, MQ-9, εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να συντριβεί» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πτέραρχος James Haker.
Ένα από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προκάλεσε στη συνέχεια ζημιά στην έλικα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στον έλικα ανάγκασε τις ΗΠΑ να κατεβάσουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενημερώθηκε για το περιστατικό.
Αναφέρθηκε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοπεύει να επικοινωνήσει με τη Ρωσία για αυτό το θέμα.
Την είδηση μεταφέρουν επίσης τα ρωσικά δίκτυα TASS, Ria novosti.

Η ανακοίνωση

«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», ανέφερε στην ανακοίνωση ο στρατηγός James B. Hecker, διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.

Ο χάρτης της πορείας 

FrMcX9RXgAEX6IY.jpg


Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διαψεύδει την κατάρριψη αμερικανικού drone

Στο μέχρι στιγμής πρώτο και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σχόλιό του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε τη δική του εκδοχή για την πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.
«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο, «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».
«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Τι αναφέρει το ΝΑΤΟ 


Πηγές του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σημειώθηκε ένα «περιστατικό» και ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δυτικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper κατασκευής ΗΠΑ μπορεί να συνετρίβη για άγνωστους ακόμη λόγους :
"Κάτι συνέβη, αλλά δεν έχουμε επιβεβαίωση ότι το drone καταρρίφθηκε . Διενεργείται έρευνα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις δύο δυτικές πηγές που επιβεβαίωσαν το συμβάν.
MQ-9 drone, εικόνα στρατιωτικού αρχείου
«Οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, δεν είπαν ποια χώρα χειριζόταν το drone, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από πολλούς από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ», συνεχίζει η έκθεση του AFP.
Καθώς περισσότερες λεπτομέρειες κυκλοφόρησαν στα πρακτικά μετά τις αρχικές αναφορές, πολεμικός ανταποκριτής του Politico επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ που λένε ότι το αμερικανικό drone καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

FrMgst0XgAAIbP8.jpg

Επικίνδυνη κλιμάκωση 

Φυσικά, το επόμενο ερώτημα είναι τι απέγινε το ρωσικό τζετ... συνετρίβη κι αυτό; Αν ναι, το περιστατικό ενέχει μεγάλο κίνδυνο για πιθανή επικείμενη κλιμάκωση ΗΠΑ-Ρωσίας, δεδομένου ότι πρόκειται για το είδος της σπάνιας άμεσης στρατιωτικής συνάντησης και περιστατικού που πολλοί φοβούνταν εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει μια θανατηφόρα κλιμάκωση.

reaperdr1.png
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης