Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση SVB: Οι καταθέσεις σώθηκαν, αλλά εκτοξεύθηκε ο ηθικός κίνδυνος - Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές

Κατάρρευση SVB: Οι καταθέσεις σώθηκαν, αλλά εκτοξεύθηκε ο ηθικός κίνδυνος - Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές
Με την εγγύηση ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν χρήματα, οι αρχές έθεσαν και πάλι το ζήτημα του ηθικού κινδύνου (moral hazard)
Σχετικά Άρθρα
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να αναχαίτισαν μια τραπεζική κρίση με την εγγύηση των καταθέσεων της Silicon Valley Bank (SVB), αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή ενθάρρυνε την κακή συμπεριφορά των επενδυτών.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της ιδιοκτήτριας της SVB, SVB Financial Group, οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές παρουσίασαν σχέδια έκτακτης χρηματοδότησης της τράπεζας.
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman έγραψε στο Twitter ότι αν δεν είχαν παρέμβει οι αρχές, "θα είχαμε ένα bank run της δεκαετίας του 1930 που θα συνεχιζόταν από το πρωί της Δευτέρας προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά και δυσκολίες σε εκατομμύρια ανθρώπους".
"Περισσότερες τράπεζες πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν παρά την παρέμβαση, αλλά τώρα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα τις διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος

Ωστόσο, με την εγγύηση ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν χρήματα, οι αρχές έθεσαν και πάλι το ζήτημα του ηθικού κινδύνου - την άρση του κινήτρου των ανθρώπων να προφυλαχθούν από τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο, όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του.
"Πρόκειται για μια διάσωση και μια σημαντική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οικοδομήθηκε το αμερικανικό σύστημα και των κινήτρων του", δήλωσε ο Nicolas Veron, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσινγκτον.
"Το κόστος θα μετακυλιστεί σε όλους όσοι χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες".
"Αν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις είναι πλέον ασφαλισμένες, γιατί χρειάζεστε τράπεζες;"
Άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι καταθέτες της Signature Bank της Νέας Υόρκης, την οποία η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης έκλεισε την Κυριακή, θα αποζημιωθούν επίσης χωρίς ζημία για τους φορολογούμενους.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διευκόλυνε τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
"... Εάν η Fed στηρίζει τώρα οποιονδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα στα περιουσιακά στοιχεία/επιτόκια, τότε de facto επιτρέπει μια μαζική χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών καθώς και την εκτίναξη του ηθικού κινδύνου", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας Rabobank Michael Every και Ben Picton σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Εγγύηση των καταθέσεων

Καθώς μόνο τα πρώτα 250.000 δολάρια κάθε κατάθεσης σε αμερικανική τράπεζα ασφαλίζονται από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η κατάρρευση της SVB την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ανησυχίες ότι οι μικρομεσαίοι πελάτες της δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.
Περίπου το 89% των καταθέσεων ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε η SVB στο τέλος του 2022 ήταν ανασφάλιστο, σύμφωνα με την FDIC.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον απομακρύνει αυτόν τον κίνδυνο.
Αλλά με αυτόν τον τρόπο "έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση να αποδείξουν ότι δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν στις ελεύθερες αγορές να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους", δήλωσε ο ανεξάρτητος ιδιόκτητος trader Kevin Muir με έδρα το Τορόντο.
Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν αποτελούν διάσωση, επειδή οι μέτοχοι και οι μη εξασφαλισμένοι χρεώστες της SVB δεν θα καλυφθούν.
"Είναι σίγουρα μια ανακούφιση από το άγχος βραχυπρόθεσμα και μπορούμε να ανησυχούμε για τον ηθικό κίνδυνο και τη χαλαρή ρύθμιση αργότερα", δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers στο Κονέκτικατ, αναφερόμενος στις ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών.
"Οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων της SVB και της Signature είναι πιθανότατα κατεστραμμένοι.
Πρόκειται για πολλά χρήματα που απλά εξατμίστηκαν, γεγονός που πρέπει να πληγώσει κάποιον.
Δεν θα απομακρύνει πλήρως τις ανησυχίες για το ποιες άλλες τράπεζες μπορεί να έχουν πρόβλημα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης