Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το συνταξιοδοτικό κλονίζει συθέμελα τον Macron – Η κοινωνική οργή και οι διαδηλώσεις τον ωθούν σε παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης

Το συνταξιοδοτικό κλονίζει συθέμελα τον Macron – Η κοινωνική οργή και οι διαδηλώσεις τον ωθούν σε παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης
Σε αυταρχικές επιλογές προσανατολίζεται ο Γάλλος πρόεδρος προκειμένου να εγκριθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Θα είναι απόφαση με σοβαρές πολιτικές συνέπειες
Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω κοινωνικής οργής και καθημερινών διαδηλώσεων η γαλλική Γερουσία ενέκρινε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που κλονίζει συθέμελα την προεδρία του Emmanuel Macron.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν στη σελίδα της πρωθυπουργού Elisabeth Borne στο Twitter.
«Μετά από εκατοντάδες ώρες συζητήσεων, η Γερουσία ψήφισε το κείμενο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίσει το μέλλον των συντάξεων μας. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για μια τελική απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε η πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με την ίδια, 195 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης, ενώ 112 βουλευτές ήταν κατά.
Αφού η Γερουσία εγκρίνει το κείμενο, μια μεικτή επιτροπή επτά βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης (κάτω βουλή) και επτά γερουσιαστές θα πρέπει να συμφωνήσουν για την τελική έκδοση του νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Ο επίπονος οδικός χάρτης για τις αντιλαϊκές αλλαγές


Η επιτροπή έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τετάρτη, 15 Μαρτίου.
Εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στη συνέχεια σε ένα τελικό κείμενο, θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 16 Μαρτίου, πρώτα στη Γερουσία και στη συνέχεια στην Εθνοσυνέλευση.
Εάν και τα δύο σώματα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, θα εγκριθεί οριστικά.

Και στο βάθος ...απλό διάταγμα με συνέπειες

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η τελική ψήφος κατά της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να προέλθει από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, τα οποία τον Φεβρουάριο δεν είχαν χρόνο να εξετάσουν το πλήρες κείμενο της μεταρρύθμισης εντός της περιόδου των 20 ημερών που ορίζει το σύνταγμα της χώρας λόγω του μεγάλου αριθμού τροπολογιών που επέφερε ο συνασπισμός των αριστερών δυνάμεων Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES).
Εάν η μεταρρύθμιση τελικά δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να την εγκρίνει με διάταγμα χωρίς ψηφοφορία.

france_1.jpg

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Το βράδυ της Πέμπτης, η γαλλική Γερουσία, η οποία εξετάζει επί του παρόντος τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενέκρινε μια τροπολογία για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έως το 2030.
Οι γερουσιαστές υποστήριξαν επίσης τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 63 για όσους άρχισαν να εργάζονται σε ηλικία 20 και έχουν τουλάχιστον 43 χρόνια εργασίας.
Το Σάββατο 11/3 σηματοδότησε την έβδομη ημέρα γενικών διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στις γαλλικές πόλεις από τα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, 368.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Την Τρίτη, ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων διαμαρτυρήθηκε κατά της μεταρρύθμισης σε ολόκληρη τη χώρα: σχεδόν 1,3 εκατομμύρια.
Η Born αποκάλυψε πως η μεταρρύθμιση, εκτός από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περιλαμβάνει αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.200 ευρώ και κατάργηση μίας σειράς ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων.
france_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης