Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετωπική συνδικάτων - Μacron για το συνταξιοδοτικό - Στους δρόμους της Γαλλίας πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές

Μετωπική συνδικάτων - Μacron για το συνταξιοδοτικό - Στους δρόμους της Γαλλίας πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές
Κρίσιμη αναμέτρηση των συνδικάτων με τον πρόεδρο Macron για το συνταξιοδοτικό
Σχετικά Άρθρα
Tα συνδικάτα της Γαλλίας οδεύουν προς μια κρίσιμη αναμέτρηση με τον πρόεδρο Emanuel Macron σήμερα Τρίτη, με νέες απεργίες και διαμαρτυρίες που έχουν προγραμματιστεί κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης των συντάξεων.
Τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να οδηγήσουν τη χώρα σε ακινησία για τις προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την αύξηση του αριθμού των ετών που οι εργαζόμενοι πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για πλήρη σύνταξη, όπως μεταδίδει το France 24.
"Καλώ όλους τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους συνταξιούχους της χώρας που είναι κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων να βγουν και να διαμαρτυρηθούν μαζικά", δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Laurent Berger στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
"Ο πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει κουφός" στις διαμαρτυρίες, πρόσθεσε.
"Υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα... και θα χρειαστεί μια πολιτική απάντηση".
Ο πρόεδρος Macron έθεσε το σχέδιο στο επίκεντρο της εκστρατείας επανεκλογής του πέρυσι και το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η διολίσθηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε έλλειμμα τα επόμενα χρόνια.
Όμως, ο Macron αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τους πολίτες, με σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες σε όλη τη χώρα να υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες εναντίον του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ομίλου Elabe που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο στους δρόμους

Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει για κυλιόμενες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα μπορούσαν να παραλύσουν τμήματα της χώρας για εβδομάδες.
Η αστυνομία αναμένει μεταξύ 1,1 και 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων να βγουν στους δρόμους την Τρίτη σε περισσότερες από 260 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, δήλωσε πηγή στο AFP.
Στη μεγαλύτερη ημέρα διαδηλώσεων μέχρι στιγμής, 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Τα πρόσφατα συλλαλητήρια τον περασμένο μήνα συγκέντρωσαν μικρότερα πλήθη, αλλά τα συνδικάτα στοιχημάτισαν στην ανανέωση της ενέργειας την Τρίτη, καθώς ολόκληρη η Γαλλία επέστρεψε από τις εβδομαδιαίες σχολικές διακοπές.
Δημοσιογράφος του AFP που ήταν παρών περιέγραψε ένα τεταμένο σκηνικό, με περίπου 50 αστυνομικούς των ΜΑΤ να βρίσκονται σε ετοιμότητα και φωτιές, έπιπλα, ακόμη και λιωμένα καλαθάκια για ψώνια να μπλοκάρουν το οδόστρωμα.
Σε tweet, το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT ανέφερε: "Οι διαδηλωτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα: "Στους δρόμους της Ρεν, στο λιμάνι της Ζενεβιλιέ, στους κυκλικούς κόμβους της Ρουέν, στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας: η αγρυπνία της απεργίας της 7ης Μαρτίου έχει ήδη ξεκινήσει".
Οι παραδόσεις καυσίμων από τα διυλιστήρια σε όλη τη Γαλλία εμποδίστηκαν επίσης από τους απεργούς εργαζόμενους.
"Η απεργία έχει αρχίσει παντού... με τις παραδόσεις να έχουν μπλοκαριστεί από όλα τα διυλιστήρια σήμερα το πρωί", δήλωσε ο Eric Sellini, συντονιστής του κλάδου του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, το οποίο είχε ξεκινήσει παρόμοιο αποκλεισμό το περασμένο φθινόπωρο που τελικά οδήγησε στο να ξεμείνουν από καύσιμα τα πρατήρια.
Ενόψει της Τρίτης, τα συνδικάτα είχαν υποσχεθεί να φέρουν τη χώρα "σε ακινησία".
Μόνο ένα στα πέντε περιφερειακά τρένα και τρένα υψηλής ταχύτητας αναμένεται να κυκλοφορήσουν, ενώ ένας κορυφαίος συνδικαλιστής που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια ορκίστηκε να γονατίσει "τη γαλλική οικονομία".
Οι δάσκαλοι των σχολείων πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.
Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι σέβεται το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται.
Όμως οι συνδικαλιστές ηγέτες που καλούσαν τον κόσμο να γονατίσει την οικονομία δεν ήταν "υπεύθυνοι", καθώς θα τιμωρούσαν πρωτίστως "τους πιο ευάλωτους" του πληθυσμού, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France

«Πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο»

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για να βγει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας από το έλλειμμα έως το 2030.
Οι προτάσεις θα ευθυγραμμίσουν τη Γαλλία με τους ευρωπαίους γείτονές της, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία συνταξιοδότησης 65 ετών ή υψηλότερη.
Μετά από εβδομάδες σιωπής επί του θέματος, ο Macron δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει "καμία θαυματουργή" λύση για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.
"Αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το σύστημα, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο", είπε.
Ωστόσο, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι άδικα και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης σε κουραστικές θέσεις εργασίας που ξεκινούν νωρίς τη σταδιοδρομία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα της Elabe, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τις κυλιόμενες απεργίες.
Το 59% δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση να ακινητοποιηθεί η χώρα.
Το νομοσχέδιο συζητείται τώρα στην άνω βουλή, μετά από δύο εβδομάδες έντονης συζήτησης στην κάτω βουλή, η οποία έληξε χωρίς καν να επιτευχθεί ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η συζήτηση της Δευτέρας στη Γερουσία ολοκληρώθηκε μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, με τη δεξιά πλειοψηφία του σώματος να καταρρίπτει εναλλακτικές προτάσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υπέβαλε η αριστερά.
Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 2:30 μ.μ.
Η κεντρώα κυβέρνηση ελπίζει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια της δεξιάς, χωρίς να καταφύγει σε έναν αμφιλεγόμενο μηχανισμό που θα παρέκαμπτε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία αλλά θα κινδύνευε να τροφοδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης