Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μυστικά σχέδια σε Μολδαβία, Γεωργία - Ρωσία: Στήνουν νέο Maidan - Πιθανές προκλήσεις σε Νότια Οσετία, Αμπχαζία

Τα μυστικά σχέδια σε Μολδαβία, Γεωργία - Ρωσία: Στήνουν νέο Maidan - Πιθανές προκλήσεις σε Νότια Οσετία, Αμπχαζία
Τα γεγονότα στη Γεωργία θυμίζουν το «Maidan» στην Ουκρανία το 2014 υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Φόβους για νέες εστίες πολέμου κοντά στα ρωσικά σύνορα προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις σε Μολδαβία και Γεωργία, τη στιγμή που διατυπώνονται πλέον ολοένα και πιο ανοιχτά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία να εξελιχθούν σε έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο με αποστολή και εμπλοκή στρατευμάτων από την Ευρώπη και από το ΝΑΤΟ.
Στη Γεωργία εδώ και τρεις συνεχόμενες ημέρες σοβεί σοβαρή πολιτική κρίση με αφορμή το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες, ενώ στη Μολδαβία διατηρείται η αναταραχή μετά τις συλλήψεις ενόψει της αντικυβερνητικής διαδήλωσης που προγραμματίζει η αντιπολίτευση για την Κυριακή 12 Μαρτίου και τις καταγγελίες των τοπικών φιλορωσικών αρχών της Υπερδνειστερίας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον μη αναγνωρισμένο πρόεδρο Vadim Krasnoselsky.

Πολιτική κρίση στη Γεωργία

Στη Γεωργία, το κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα Παρασκευή 10/3 το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες (1 υπέρ, 35 κατά και 112 αποχές), καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» απέσυρε τη στήριξη του, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου που θεωρήθηκε πως «επιβλήθηκε» από τη Μόσχα και πως απειλούσε να εκτροχιάσει την πορεία της Γεωργίας από την ευρωπαϊκή της πορεία.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι όσες οργανώσεις λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησης τους από το εξωτερικό, θα έπρεπε να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», διαφορετικά θα ήταν αντιμέτωπες με υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστήριξαν πως αυτό παρέπεμπε σε ένα ρωσικό νόμο του 2012, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πατάξει κάθε διαφορετική φωνή, αν και το κυβερνών κόμμα ανέφερε πως το νομοσχέδιο βασιζόταν σε αντίστοιχο νόμο των ΗΠΑ.
43.JPG
Πιθανές προκλήσεις σε Νότια Οσετία, Αμπχαζία

Σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, το Κρεμλίνο υποστήριξε πως παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα στη Γεωργία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστούν προκλήσεις τόσο στη Νότια Οσετία όσο και στην Αμπχαζία, τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας, τις οποίες στηρίζει η Ρωσία.
Ο Peskov είπε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με ότι συμβαίνει στη Γεωργία, ενώ επισήμανε πως η πρόεδρος της Γεωργίας, η οποία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο νομοσχέδιο, απευθύνθηκε στους πολίτες της Γεωργίας από τις ΗΠΑ όπου και πραγματοποιούσε επίσκεψη.
«Δεν απευθύνθηκε στους Γεωργιανούς από τη Γεωργία.
Τους απευθύνθηκε από την Αμερική.
Και κάποιου το ορατό χέρι επιχειρεί να προσθέσει και πάλι εδώ ένα αντιρωσικό αίσθημα» ανέφερε ο Peskov.

Lavrov: Θυμίζει το Maidan στην Ουκρανία το 2014

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη Γεωργία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov είπε ότι αυτά θυμίζουν πολύ τα γεγονότα που έγιναν στην πλατεία Maidan, στο Κίεβο το 2014 που κατέληξαν στην ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
«Μοιάζει πολύ με το Maidan, στο Κίεβο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νόμος για την εγγραφή των μΚΟ που λαμβάνουν ξένη χρηματοδότηση πάνω από το 20% του προϋπολογισμού τους ήταν απλώς μια δικαιολογία για να αρχίσει μια προσπάθεια αλλαγής της εξουσίας με τη βία», είπε ο Lavrov, ο οποίος επισήμανε τη διαφορετική στάση που τηρεί η Δύση απέναντι στην αντιπολίτευση στη Γεωργία και στη Μολδαβία.
«Στη Γεωργία η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει ότι θέλει, επειδή εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα.
Στη Μολδαβία, οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης καταδικάζονται, διότι τα συμφέροντα της Δύσης εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση και την πρόεδρο» τόνισε ο Lavrov, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία της Δύσης.

Εκρηκτικό κλίμα στη Μολδαβία

Εκρηκτική όμως είναι η κατάσταση και στη Μολδαβία, καθώς μόλις μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnoselsky και πολλούς άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία επαρχίας, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε μαζικές έρευνες ενόψει της διαδήλωσης που προγραμματίζει η αντιπολίτευση για την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου.
«Γίνονται έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες, σε πολλούς ποινικούς κατηγορούμενους, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για μαζικές ταραχές», αναφέρει έκθεση της αστυνομίας, ενώ επισημαίνεται πως στις έρευνες αυτές συμμετέχει και η εισαγγελία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικών υποθέσεων.

Συλλήψεις

Χθες οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων που κατηγορήθηκαν ως ύποπτοι για υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Shor που πρωτοστατεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu έκανε λόγο για κίνδυνο πραξικοπήματος, στο οποίο, όπως υποστήριξε, εμπλέκονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Shor.
Μάλιστα αποφάσισε να παραχωρήσει πρόσθετες εξουσίες σε ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
44_1.JPG
Καζάνι που βράζει η Υπερδνειστερία

Στην Υπερδνειστερία οι αρχές υποστηρίζουν πως η δολοφονική απόπειρα κατά του Krasnoselsky «διατάχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας» ενώ έχουν ανακοινώσει πως έχουν προχωρήσει και στη σύλληψη δύο ατόμων, τα οποία ανακρίνονται.
Ο εισαγγελέας της Υπερδνειστερίας υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Tiraspol ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, Vitaly Ignatiev είπε πως το σχέδιο προέβλεπε την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, δίπλα στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου Krasnoselsky, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Επισημαίνεται πως μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών αναμενόταν σε όλη την Υπερδνειστερία.

Ουκρανία για Υπερδνειστερία: Ενορχηστρωμένη προβοκάτσια της Ρωσίας

Για ενορχηστρωμένη προβοκάτσια της Ρωσίας έκανε λόγο η Ουκρανία αναφερόμενη στους ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnoselsky.
«Κάθε δήλωση (...) της ψεύτικης "Λαϊκής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας" σε σχέση με την συμμετοχή της SBU στην προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης πρέπει να θεωρηθεί αποκλειστικά προβοκάτσια που έχει ενορχηστρωθεί από το Κρεμλίνο», υποστήριξαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αρνούμενες κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης