Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Powell (Fed) πήρε το όπλο του: Ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται στις ΗΠΑ - Τα επιτόκια θα αυξηθούν σε υψηλότερα επίπεδα

O Powell (Fed) πήρε το όπλο του: Ο πληθωρισμός δεν κάμπτεται στις ΗΠΑ - Τα επιτόκια θα αυξηθούν σε υψηλότερα επίπεδα
Σήμα για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη έστειλε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell...
Σχετικά Άρθρα
Σήμα για περαιτέρω και πλέον επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε στη σημερινή (7/3) ομιλία – κατάθεσή του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell.
Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιο επίμονος του αναμενομένου και γι’ αυτό τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο και γρηγορότερα.
«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια θα είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» σημείωσε.
Εφόσον το σύνολο των δεδομένων δείχνει ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων» είπε.
Ο ίδιος ο Powell υποστήριξε ότι, μολονότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού  στον στόχο του 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και ενδέχεται να υπάρξουν αναταράξεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι παρατηρήσεις έχουν δύο συνέπειες:
Πρώτον, ότι το μέγιστο επιτοκιακό επίπεδο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη των αξιωματούχων της Fed
Δεύτερον, ότι το καθεστώς των επιτοκιακών αυξήσεων κατά 0,25% τον προηγούμενο μήνα μάλλον θα είναι βραχύβιο και, επομένως, επιστρέφουμε σε αυξήσεις κατά 0,5% τουλάχιστον, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι ζεστά.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, στην εκτίμησή τους τον Δεκέμβριο, οι Αμερικανοί policymakers όρισαν το μέγιστο επιτόκιο στο 5,1%, με την αγορά να προεξοφλεί αύξηση στην επικράτεια του 5,25%-5,5%.
Ωστόσο, ο Powell δεν διευκρίνισε πόσο υψηλά θα ανέλθουν τα επιτόκια…

Σοκ…

Επισημαίνεται πως η κατάθεση – εισήγηση Powell «σκάει» ως βόμβα σε ένα τοπίο στο οποίο οι μετέχοντες προσδοκούσαν πως η Fed θα κατάφερνε να «ψυχράνει» την οικονομική δραστηριότητα και να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς η οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση… (soft landing) – κάτι που, όπως φαίνεται, δύσκολα θα επιτευχθεί, με το αφήγημα της «σκληρής προσγείωσης», δηλαδή της βαθιάς ύφεσης, να σχηματίζεται σταδιακά στον επενδυτικό ορίζοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός, όπως υπολογίζεται από τις τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης των Αμερικανών υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, εξακολουθεί να «τρέχει» με ρυθμό 5,4% ετησίως.
Αυτά τα επίπεδα είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Fed…
Συνεπώς, όπως είπε ο Powell, η τρέχουσα τάση δείχνει ότι η δουλειά της Fed σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
«Έχουμε να καλύψουμε πολύ έδαφος και τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά.
Ακόμα κι έτσι, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε.
Yπενθυμίζεται πως η Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο οκτώ φορές το 2022 στο τρέχον στοχευμένο επίπεδο μεταξύ 4,5%-4,75%.
Εκ πρώτης όψεως, το επιτόκιο κεφαλαίων καθορίζει το τι χρεώνει η μία τράπεζα την άλλη (προεξοφλητικό) για δανεισμό μίας ημέρας.
Αλλά, το επιτόκιο της Fed «απασχολεί» πλήθος άλλων καταναλωτικών προϊόντων, όπως στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.
Πρόσφατα, ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, ανέφεραν ότι βλέπουν τις αυξήσεις επιτοκίων να ολοκληρώνονται σύντομα.
Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Christopher Waller, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα στοιχεία και υποστηρίζουν ότι η αυστηρή πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ.
«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει να διατηρήσουμε μια περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο Powell.
«Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής.
Θα παραμείνουμε στην πορεία μέχρι να τελειώσει η δουλειά».
Ο Powell σημείωσε πως έχει υπάρξει κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό σε τομείς όπως η στέγαση.
Αν και, όπως σημείωσε, «υπάρχουν σημάδια αποπληθωρισμού» για τη σημαντική κατηγορία δαπανών υπηρεσιών, εκτός από τη στέγαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Σε αυτό το κλίμα, οι αγορές αναμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, οι traders προεξοφλούν με πιθανότητα 30% υψηλότερη αύξηση, κατά μισή μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME.
Πάντως, ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται «βήμα – βήμα, συνεδρίαση με συνεδρίαση» και θα εξαρτώνται από τα δεδομένα και τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης