Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινωνική κρίση στη Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό στις 7 Μαρτίου 2023 – «Έμφραγμα» σε ενέργεια και μεταφορές

Κοινωνική κρίση στη Γαλλία: Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό στις 7 Μαρτίου 2023 – «Έμφραγμα»  σε ενέργεια και μεταφορές
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μείωσαν την παραγωγή την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 κατά περίπου 4 gigawatts σε γεννήτριες τεσσάρων εργοστασίων - Κύμα κοινωνικής αγανάκτησης με 
Σχετικά Άρθρα
Οι απεργίες κατά των κυβερνητικών συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία έπληξαν, μεταξύ άλλων, και τον γίγαντα της ηλεκτρικής ενέργειας Electricite de France SA για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αφού οι εργαζόμενοι μείωσαν την παραγωγή σε έναν αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις μείωσαν την παραγωγή την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 κατά περίπου 4 gigawatts σε γεννήτριες τεσσάρων εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των Tricastin, Flamanville, Cattenom και Paluel, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της EDF.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και στον κλάδο των φορτηγών, με τους μεταφορείς εμπορευμάτων να σχεδιάζουν να αποκλείσουν ορισμένα κέντρα logistics και βιομηχανικά κέντρα νωρίς τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ανέφερε η Le Parisien.

Κοινωνικές αντιδράσεις

Οι δυσλειτουργίες έρχονται πριν από τις πανεθνικές διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023.
Ορισμένα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένης της CGT, έχουν δεσμευτεί να ακινητοποιήσουν τη χώρα, μπλοκάροντας αεροπλάνα, τρένα, μετρό και οδικές μεταφορές, καθώς και επηρεάζοντας σχολεία, λιμάνια, διυλιστήρια και άλλους βιομηχανικούς τομείς.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron  έχει υποσχεθεί να προωθήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των αντίπαλων πολιτικών.
France faces massive strikes over pension reform
Δημόσια υποστήριξη των κινητοποιήσεων

«Προχωράμε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο», δήλωσε ο ηγέτης της CGT Philippe Martinez στην Journal du Dimanche.
Η δημόσια υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις ανέρχεται στο 32%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα, ενώ το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει το σχέδιο ως απάντηση στις διαμαρτυρίες και τις απεργίες.
«Θα είναι πραγματικά χαοτικό για κάποιους», δήλωσε ο υπουργός Clément Beaune σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 3.
Ενώ οι απεργίες σημαίνουν ότι θα υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να αναθεωρήσει τους κανόνες συνταξιοδότησης.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην EDF έρχονται αφού η γαλλική Γερουσία ψήφισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που επιτρέπουν σε ορισμένους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της κοινής ωφέλειας, να συνταξιοδοτούνται χρόνια νωρίτερα από τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς.
Οι μειώσεις ισχύος στην EDF επηρεάζουν τη διαθέσιμη προσφορά, αλλά ο ήπιος καιρός αναμένεται να μειώσει την πίεση στα ενεργειακά συστήματα της χώρας.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας, η DGAC, ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 20% έως 30% των πτήσεών τους στα γαλλικά αεροδρόμια στις 7 και 8 Μαρτίου, λόγω των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η Air France δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει οκτώ από τις 10 πτήσεις τις ημέρες αυτές, συμπεριλαμβανομένων όλων των δρομολογίων μεγάλων αποστάσεων. «Δεν μπορούν να αποκλειστούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής», ανέφερε.
Ο εθνικός σιδηρόδρομος SNCF προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία θα διαταραχθεί στις 7 Μαρτίου, ενώ η σιδηροδρομική υπηρεσία Eurostar ακύρωσε ορισμένες συνδέσεις μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου, Βρυξελλών και Άμστερνταμ στις 7 και 8 Μαρτίου.
France faces massive strikes over pension reform - News | Khaleej Times
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης