Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζητούν επενδυτές ομολόγων οι traders των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών... το είχαν ξεχάσει, λόγω QE

Αναζητούν επενδυτές ομολόγων οι traders των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών... το είχαν ξεχάσει, λόγω QE
Η συμμετοχή των επενδυτών στην αγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από το πρόγραμμα QE για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα επιστρέφουν
Οι ισχυρές εισροές των επενδυτών στις αγορές ομολόγων φέτος σημαίνουν ότι οι tradrers και οι τραπεζίτες είναι βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ομαλά τη διαδικασία εκκαθάρισης των τεράστιων αποθεμάτων της σε ομόλογα, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της "ποσοτικής σύσφιξης" είναι ένας μεγάλος άγνωστος.
Η ΕΚΤ έχει συσσωρεύσει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 5 τρισ. ευρώ μετά από σχεδόν μια δεκαετία ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που την οδήγησε σε αγορές ομολόγων για να καταπολεμήσει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους στην ευρωζώνη μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Τώρα, καταπολεμώντας τον υψηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα αρχίσει αυτόν τον μήνα να διαγράφει τα ομόλογα από τον ισολογισμό της με ρυθμό 15 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο έως τον Ιούνιο.

Επόμενο βήμα... QT

Το QT είναι το επόμενο βήμα μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης και τη διακοπή της αγοράς νέων ομολόγων από πέρυσι.
Μέχρι στιγμής οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι, εξαιτίας του αρχικά μικρού ρυθμού πώλησης ομολόγων και της προβλέψιμης δομής.
Το κύριο βάρος έχει δοθεί στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες έχουν γίνει το κύριο εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ.
"Η αγορά συνήθισε να έχει λιγότερη παρουσία ή να μην αναμένει την παρουσία της ΕΚΤ", δήλωσε ο επικεφαλής της BNP Paribas για τη χρηματοδότηση επενδυτικής βαθμίδας Giulio Baratta.
"Οι αγορές βελτιώθηκαν μεταξύ του 4ου και του 1ου τριμήνου σημαντικά και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της ΕΚΤ", πρόσθεσε.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ έχουν φθάσει σε πολυετή υψηλά επίπεδα, δεδομένων των προσδοκιών για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν τους επενδυτές να επιστρέψουν.
Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν προσελκύσει οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες εισροών, δήλωσε η BofA επικαλούμενη στοιχεία της EPFR, το μεγαλύτερο σερί από τον Νοέμβριο του 2021.
Παρ' όλα αυτά, δικαιολογείται περισσότερη προσοχή.
Το QE ήταν ένα νέο πείραμα που οδήγησε σημαντικά κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παγκοσμίως.
Ως εκ τούτου, το QT και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις αγορές είναι επίσης ένας μεγάλος άγνωστος.
Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει το QT, αν και η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να καθυστερήσει τα σχέδιά της μετά την αναταραχή στις βρετανικές αγορές ομολόγων πέρυσι.
ECB balance sheet
Πως θα διαχειριστεί τον όγκο ομολόγων η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εγκαινιάζει το QT με τη μη πλήρη επανεπένδυση των εσόδων από το χρέος που λήγει και αγοράστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) που ξεκίνησε το 2015.
Θα πραγματοποιήσει τις υπόλοιπες επανεπενδύσεις ανάλογα με την επερχόμενη λήξη ομολόγων από κάθε χώρα και σε σχέση με το χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Ο ρυθμός της QT της ΕΚΤ δεν είναι σαφής μετά τον Ιούνιο.
Μια δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο ανέμενε ότι η ΕΚΤ θα μείωνε το απόθεμα APP κατά 175 δισ. ευρώ το 2023.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, ένα γεράκι της πολιτικής, έχει δηλώσει ότι εάν η QT συνεχίσει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τον ρυθμό στα 26 δισ. ευρώ τον μήνα, σταματώντας τις επανεπενδύσεις APP.
"Το μέγεθος των προγραμμάτων (της ΕΚΤ) ήταν πάντα σαφές για εσάς.
Και τώρα το μέγεθος μπορεί να είναι εντελώς ασαφές.
Έτσι δεν ξέρετε: θα αγοράσουν, πόσο θα αγοράσουν;
Πόσο καιρό θα αγοράσουν;", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων της DZ Bank, Dalibor Jarnevic.
ECB puts lid on Italian risk premium
Παραμένουν οι κίνδυνοι

Ορισμένες πηγές με γνώση των συζητήσεων της ΕΚΤ λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν το QT να λειτουργεί απλώς στο παρασκήνιο και όχι να ακολουθεί ένα επιθετικό πρόγραμμα ή χρονοδιάγραμμα.
Παρόλα αυτά, το μέλλον του QT δημιουργεί αβεβαιότητα για μια αγορά που έχει επανειλημμένα αναπροσαρμόσει το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια και αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους.
"Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι εκεί έξω.
Και θα δούμε περισσότερο QT ως πιθανή προσθήκη σε ένα πρόβλημα, εάν υπάρχει", δήλωσε ο Pierre Blandin, παγκόσμιος επικεφαλής των κεφαλαιαγορών στην Credit Agricole CIB.
Οι δανειολήπτες αντλούν ήδη γρήγορα κεφάλαια όταν μπορούν.
Έτρεξαν στις αγορές χρέους με ρυθμό ρεκόρ τον Ιανουάριο και εκμεταλλεύονται την καλή ζήτηση για να πουλήσουν χρέος μεγαλύτερης διάρκειας, μια δυσκολότερη πώληση όταν ένας εγγυημένος αγοραστής κάνει πίσω.
"Για τους εκδότες που χρειάζονται διάρκεια, είναι εξαιρετικά δελεαστικό να τους πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχετε βάθος στο μακρύτερο άκρο της καμπύλης και πρέπει να το εκμεταλλευτείτε", δήλωσε ο Blandin της Credit Agricole.
Όποιο και αν είναι το μέγεθος ή ο ρυθμός, οι traders αναζητούν ευκαιρίες καθώς η ΕΚΤ κάνει τη μετάβαση στο QT.
Ο Julian Baker, συν-επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης επιτοκίων ευρώ της JPMorgan, δήλωσε ότι το QT σημαίνει ότι τα γραφεία συναλλαγών θα εξαρτώνται περισσότερο από τους παραδοσιακούς επενδυτές για τη διαπραγμάτευση ομολόγων.
"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις συναλλαγές ομολόγων της παλιάς σχολής, να αξιοποιήσουμε το franchise και να είμαστε πραγματικά κοντά στη βάση των επενδυτών, διότι η συμμετοχή αυτών των επενδυτών στην αγορά έχει επηρεαστεί σημαντικά από το πρόγραμμα QE για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα επιστρέφουν", δήλωσε.
Free float of German debt
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης