Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμποτάζ από την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας - Ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν στρατηγικό ρωσικό αεροπλάνο

Σαμποτάζ από την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας - Ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν στρατηγικό ρωσικό αεροπλάνο
Το σαμποτάζ έγινε από οπαδούς της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, με τη συνεργασία, ίσως, των μυστικών υπηρεσιών κάποιας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Ουκρανοί πράκτορες, υποστηριζόμενοι από την οπαδούς της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, πραγματοποίησαν σαμποτάζ εντός της αεροπορικής βάσης Machulishchy στην περιφέρεια του Μινσκ της Λευκορωσίας, με στόχο ένα στρατηγικής σημασίας ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Beriev A-50U Mainstay.
Το περιστατικό έγινε αρχικά γνωστό από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή 26/2/23 το πρωί μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε την αεροπορική βάση Machulishchy στην περιφέρεια του Μινσκ στη Λευκορωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρωσικό αεροσκάφος υπέστη ζημιές.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργότερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, που μετέδωσε ότι στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο καταστράφηκε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο.
Ουκρανοί πράκτορες φέρεται να χρησιμοποίησαν drones για να πραγματοποιήσουν την επίθεση, πριν περάσουν κρυφά τα σύνορα και φύγουν από τη Λευκορωσία.
Το Reuters μετέδωσε επίσης την είδηση τη Δευτέρα 27/2.
Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας κατά του Lukashenko ισχυρίζεται ότι ήταν μια επιτυχημένη επιχείρηση δολιοφθοράς που είχε στόχο ρωσικά αεροσκάφη. Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από αξιωματούχους που εργάζονταν υπό την εξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Svetlana Tikhanovskaya.
«Οι παρτιζάνοι... επιβεβαίωσαν μια επιτυχημένη ειδική επιχείρηση για την ανατίναξη ενός σπάνιου ρωσικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο στο Machulishchy κοντά στο Minsk», έγραψε στο Twitter ο Franak Viacorka, στενός σύμβουλος του στελέχους της αντιπολίτευσης Svetlana Tikhanovskaya
«Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη επιχείρηση από τις αρχές του 2022», πρόσθεσε.
Οι δύο Λευκορώσοι που πραγματοποίησαν την επιχείρηση είχαν χρησιμοποιήσει drones, είπε, προσθέτοντας ότι είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και είναι ασφαλείς.

Svetlana Tikhanovskaya: Καταστρέψαμε ρωσικό αεροσκάφος αξίας 330 εκατ. ευρώ.

H ίδια η Tikhanovskaya εξέφρασε την υπερηφάνειά της για την επίθεση και υποστήριξε ότι το ρωσικό αεροσκάφος ήταν αξίας 330 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλες πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για αεροσκάφος παρακολούθησης Beriev A-50.
Το ρωσικό Beriev A-50U Mainstay είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο, ακριβό αεροσκάφος και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας όσον αφορά τον αεροπορικό πόλεμο.
Το A-50 παρέχει γενικές δυνατότητες εναέριας επιτήρησης μιας ευρείας περιοχής και εναέριας διοίκησης και ελέγχου.
Πέρα από αυτό, και κυρίως παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.
Η Ουκρανία μαζί με τους δυτικούς υποστηρικτές της έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τη Λευκορωσία ότι βοηθά την πολεμική δραστηριότητα της Ρωσίας, επιτρέποντας τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων από ρωσικά αεροπλάνα, drones και στρατεύματα.
Για το λόγο αυτό, μεγάλα ρωσικά οπλικά συστήματα, που σταθμεύουν στη Λευκορωσία, είναι  πράγματι πιθανοί στόχοι επιθέσεων δολιοφθοράς της εξόριστης αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Αν υπήρξε καταστροφή ρωσικού Beriev A-50, εικάζεται εμπλοκή του ΝΑΤΟ  στην επιχείρηση

Ειδικά το Α-50 θεωρείται ένα σπάνιο αεροσκάφος στο ρωσικό οπλοστάσιο, δεδομένου του μεγέθους και του κόστους του.
Εκτιμάται μάλιστα ότι αν το συγκεκριμένο σαμποτάζ οδήγησε πράγματι στην καταστροφή ενός τόσο μεγάλου και πολύτιμου ρωσικού οπλικού συστήματος είναι πιθανό οι σαμποτέρ να είχαν βοήθεια από την υπηρεσία πληροφοριών μιας χώρας του ΝΑΤΟ, ίσως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας.
Η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται ιδαίτερη πιθανή δεδομένης της δυσκολίας που θα είχε η επίθεση σε μια τόσο ευαίσθητη στρατιωτική εγκατάσταση και η φυγή αμέσως μετά από τη χώρα.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο ή επιβεβαίωσης της συγκεκριμένης είδησης ούτε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ούτε από κάποια άλλη ρωσική πηγή ή ειδησεογραφικό πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης