Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εργαστήριο θανάτου αλλά και ένα... πρελούδιο καταστροφής – Που θα οδηγήσει και ποιος θα νικήσει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εργαστήριο θανάτου αλλά και ένα... πρελούδιο καταστροφής  – Που θα οδηγήσει και ποιος θα νικήσει
Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κάτι πιο μεγάλο και τρομακτικό, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας, Victor Davis Hanson
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος και το χάος που επικρατεί στην Ουκρανία μοιάζει καθημερινά ολοένα και περισσότερο με τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο από το 1936 έως το 1939, μια κρεατομηχανή που κόστισε 500.000 ζωές.
Αυτή η τριετής σύγκρουση έγινε ένας άγριος πόλεμος αντιπροσώπων και προοίμιο για τους εμπόλεμους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...
Το πεδίο μάχης της Ουκρανίας αποδεικνύει ένα παρόμοιο εργαστήριο θανάτου εκτιμά σε ανάλυσή του ο ειδικός σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας Victor Davis Hanson.
Νέα φονικά όπλα και τακτικές εισάγονται, τροποποιούνται —και βελτιώνονται πάντα— από drones και κατευθυνόμενους πυραύλους έως πυροβολικό.
Ομοίως, μια παρόμοια παγκόσμια ομάδα εμφανίζεται στην προεπισκόπηση ενός πολύ μεγαλύτερου, πολύ πιο τρομακτικού πολέμου που θα έρθει.

Το πρελούδιο

Η πρώτη αποστολή της Ουκρανίας, του τραυματισμένου θύματος μιας ρωσικής επίθεσης, ήταν η απλή επιβίωση.
Αλλά τώρα που έχει οπλιστεί μέχρι τα δόντια και οι στρατιώτες της αποδείχθηκαν ικανοί επιδιώκει να απωθήσει τους Ρώσους στα κεκτημένα σύνορα της Ουκρανίας το 2014.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι το τρίτο στάδιο θα είναι η εκδίωξη κάθε Ρώσου από το 2013 την Ουκρανία.
Υπόσχεται να απορροφήσει εκ νέου τόσο την Κριμαία όσο και το Donbass.
Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος που μπορεί να απαιτήσει προληπτικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα.
Για να ολοκληρώσει τις δύο τελευταίες αποστολές, ο Zelensky χρειάζεται μια λευκή επιταγή υποστήριξης από τις ΗΠΑ που δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν τα σύνορά τους ούτε να διατηρήσει την κρίσιμη υποδομή τους αλλά και ένα χρέος 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει ο Hanson.
Οι Αμερικανοί δεν πρέπει μόνο να παρέχουν χρήματα και όπλα για να τροφοδοτήσουν τις αντεπιθέσεις του Zelensky, αλλά να υπογράψουν μια επικίνδυνη αντιρωσική ατζέντα που δεν είναι απαραίτητα συνώνυμη με αυτή που είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Vladimir Putin γνωρίζει ότι η επίθεσή του ήταν ένα δαπανηρό λάθος.
Βασιζόταν στην υπόθεση ότι ένας κατευναστικός, αποτρεπτικός Biden και ένας στρατός των ΗΠΑ που ταπεινώθηκε στο Αφγανιστάν θα παρέμεναν για πάντα παθητικοί.
Ωστόσο, ο Putin εξακολουθεί να πιστεύει ότι η γκάφα του δεν θα είναι μοιραία, αν μπορεί ακόμα να καταστρέψει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας, να θεσμοθετήσει όσα κέρδισε το 2014, να διασπάσει το ΝΑΤΟ, να προπαγανδίσει τον πόλεμο ως υπαρξιακή αιτία σωτηρίας της Μητέρας Ρωσίας από μια διεφθαρμένη Δύση. και να αναδιαμορφώσει μια νέα συμμαχία με την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και ίσως την Τουρκία και την Ινδία.

Η αποτυχημένη κυβέρνηση Biden έχει μόνο έναν στόχο



Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden θεωρεί ότι το συμφέρον της Αμερικής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από έναν πόλεμο με αντιπροσώπους για τη νίκη επί της Ρωσίας.
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, η Αμερική θα ρίξει απεριόριστα όπλα στην Ουκρανία για να αποδυναμώσει τη Ρωσία που θα πρέπει να παραμείνει εντός των σημερινών της συνόρων.
Η Ουάσιγκτον απορρίπτει ευθαρσώς όλες τις υπαρξιακές απειλές του Putin ως άδειο πυρηνικό κροτάλισμα - με τη διαβεβαίωση του Πενταγώνου ότι οι πληγωμένες, στριμωγμένες και γρυλίζοντας τίγρεις μπορεί πάντα να θεωρηθεί ότι παραμένουν προβλέψιμα υπάκουες.
Ο Biden, του οποίου η οικογένεια ασκούσε επιρροή στο Κίεβο για μια δεκαετία, βλέπει τώρα τη σωτηρία της Ουκρανίας και την τιμωρία της Ρωσίας ως ένα λυτρωτικό επίτευγμα για μια κατά τα άλλα αποτυχημένη αμερικανική κυβέρνηση.
Τα κράτη του ΝΑΤΟ ενεργούν αχαρακτήριστα προκλητικά δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι στα σύνορά τους.
Δικαίως φοβούνται ότι ένας νικητής Putin θα ήταν εκδικητικός και δεν θα χορτάσει, επισημαίνει ο Hanson.

Κίνα: Ο πραγματικός νικητής του πολέμου

Η Κίνα πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο πραγματικός νικητής του πολέμου.
Οι αντίπαλοι και οι εχθροί της αποδυναμώνονται όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Η Δύση εξαντλεί τα οπλοστάσια της. Είναι κουραστικό το κόστος.
Η επίσης αντίπαλη Ρωσία αιμορραγεί, πουλάει στο Πεκίνο φθηνό πετρέλαιο και εκλιπαρεί για τα όπλα της.
Ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική, πιστεύει η Κίνα, δεν θα θελήσουν να επαναλάβουν έναν άλλο πόλεμο αντιπροσώπων - ας πούμε για την Ταϊβάν - ενάντια σε μια πυρηνική δύναμη με πολύ μεγαλύτερη μόχλευση στη Δύση και πολύ μεγαλύτερη δύναμη στο πεδίο της μάχης.

Το Ιράν πουλά drones στη Ρωσία

Η Τεχεράνη αναμένει από τον Putin να της πουλήσει όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο που χρειάζεται, να αποτρέψει ένα προληπτικό χτύπημα στo Ιράν.
Στην Ινδία, όπως και στην Τουρκία, αρέσει το φτηνό ρωσικό πετρέλαιο που βρέθηκε πρόσφατα.
Αισθάνονται ότι η κοντινή Ρωσία και η Κίνα διαχειρίζονται ευκολότερα από μία απόμακρες και προκλητικές, αλλά και εσωτερικά διχασμένες και αποδυναμωμένες, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βόρεια Κορέα βλέπει μόνο θετικά στον περισπασμό της Δυτικής προσοχής στην Ουκρανία.
Υπολογίζει ότι η πυρηνική της απερισκεψία θεωρείται πολύτιμη τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος - πρελούδιο, τόσο πιο σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσει το εφιαλτικό κυρίως πιάτο, καταλήγει ο Victor Davis Hanson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης