Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλοπρεπές άδειασμα του Blinken από τον…Biden: Δεν νομίζω ότι η Κίνα πρόκειται να στείλει όπλα στη Ρωσία

Μεγαλοπρεπές άδειασμα του Blinken από τον…Biden: Δεν νομίζω ότι η Κίνα πρόκειται να στείλει όπλα στη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπονόμευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken περί κινεζικών όπλων στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα αντιφατικά είναι τα μηνύματα, που έρχονται από τις ΗΠΑ, σχετικά με την Κίνα και τον ρόλο της στη σύγκρουση της Ουκρανία, ειδικά στον απόηχο του ειρηνευτικού σχεδίου, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (24/2/2023).
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προέβη στην εκτίμηση, πως η Κίνα δεν πρόκειται να στείλει όπλα στη Ρωσία για να τη βοηθήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, άποψη που έρχεται κόντρα με τους ισχυρισμούς ανώτατων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, πως το Πεκίνο εξετάζει την εν λόγω ιδέα.
Σε συνέντευξή του στο ABC ο Biden εμφανίστηκε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ενισχύσει στρατιωτικά η Κίνα τη Ρωσία, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να προειδοποιεί επανειλημμένα το Πεκίνο.

Biden εναντίον Blinken

«Δεν αναμένω μια σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της Κίνας ως προς την παροχή όπλων στη Ρωσία» είπε ο Biden.
Ενώ ο Biden είπε ότι δεν περιμένει η Κίνα να στείλει όπλα, προειδοποίησε ότι «θα απαντούσε» εάν το έκανε το Πεκίνο.
Αλλά το επίπεδο ανησυχίας του προέδρου φαινόταν χαμηλότερο από τα κορυφαία μέλη της κυβέρνησής του που την περασμένη εβδομάδα υπαινίχθηκαν ότι η Κίνα σκέφτεται σοβαρά να στείλει όπλα στη Ρωσία.

Ο Blinken ανησυχεί

Μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο ( 18 -19/2) μετά τη συνάντησή του με τον Wang Yi τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Blinken είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ανησυχεί πολύ για πιθανή κινεζική βοήθεια στη Ρωσία.
«Κάποιες περαιτέρω πληροφορίες που μοιραζόμαστε σήμερα και που νομίζω ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας σύντομα. . . δείχνουν ότι σκέφτονται έντονα (σ.σ. οι Κινέζοι) να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία», είπε ο Blinken στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Blinken φέρεται να είπε στον Wang ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν η Κίνα στείλει όπλα.
Η προειδοποίηση του Blinken ήρθε 11 μήνες αφότου οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν για τελευταία φορά ότι η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο παροχής όπλων στη Ρωσία μετά την υπογραφή του προέδρου Xi Jinping και του προέδρου Vladimir Putin σε μια συνεργασίας «χωρίς όρια» εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Άφαντα τα... στοιχεία

Τους μήνες που ακολούθησαν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Κίνα ετοιμαζόταν να στείλει όπλα, αλλά αντέστρεψε την πορεία μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι ο Blinken ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες θα κοινοποιηθούν σύντομα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει παράσχει δημόσια στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, παρατηρούν οι Financial Times.
Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο μετά την έμφαση που έδωσαν οι αξιωματούχοι στο θέμα, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Απλώς δεν έχω καμία πρόθεση για να μιλήσω σήμερα», απάντησε ο Kirby προτού προσθέσει: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό».
Η κυβέρνηση Biden τοποθέτησε την Παρασκευή (24/2) πέντε κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα - η οποία ουσιαστικά τις εμποδίζει να παρέχουν αμερικανική τεχνολογία - για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στη βοήθεια προς τον ρωσικό στρατό.

Το κινεζικό σχέδιο

Ο Biden έκρινε ότι η ιδέα πως η Κίνα θα αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη.
Αναφερόμενος στο κείμενο, είπε πως με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Putin, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;».
«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», πρόσθεσε ο Biden.
«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.

Όχι τώρα στην αποστολή F -16 στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα πως η Ουκρανία δεν χρειάζεται επί του παρόντος μαχητικά F-16, επομένως προς το παρόν αποκλείει την μεταφορά τους στο Κίεβο.
«Το αποκλείω προς το παρόν», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «αυτός (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky) χρειάζεται άρματα μάχης, πυροβολικό, αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένων των HIMARS».
«Υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται τώρα που του στέλνουμε να τα βάλει σε θέση να μπορέσει να έχει κέρδη, την άνοιξη, το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο», σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο μεταφοράς F-16 στο Κίεβο και στο μέλλον, ο Biden τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης