Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική προέλαση στο Bakhmut, μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο οι Wagner - Σε ένα μήνα δεν θα έχουν πυρομαχικά οι Ουκρανοί

Ρωσική προέλαση στο Bakhmut, μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο οι Wagner - Σε ένα μήνα δεν θα έχουν πυρομαχικά οι Ουκρανοί
Υπάρχουν απτές αποδείξεις, πως η Ρωσία έχει ήδη επικρατήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας και απλώς απομένει η επικύρωση της στρατιωτικής νίκης
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Μία μέρα μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις σε ένα μέτωπο που εκτείνεται άνω των 1.500 χιλιομέτρων, προκαλώντας βαριές απώλειες στα στρατεύματα του καθεστώτος Zelensky.
Οι Wagner βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληψη του Bakhmut, αφού απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα.
Οι Ουκρανοί κρατούν τις θέσεις τους αλλά οι απώλειες είναι τρομακτικές και ενώ στην «κρεατομηχανή» της πόλης - ορόσημο έχουν μπει και νεοσύλλεκτοι.

Και ενώ οι ρωσικές επιχειρήσεις διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με συνεχή εδαφικά κέρδη, οι γενικότερες εξελίξεις καταδεικνύουν πως η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει στην Ουκρανία, έχει πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους και το μόνο που απομένει, είναι η τυπική επικύρωση, παρά την προπαγάνδα που επιμένει στα περί του αντιθέτου, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό «πως η Μόσχα χάνει».

Μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Bakhmut

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το κέντρο του Bakhmut, έχουν λιγότερα από δύο χιλιόμετρα μπροστά τους, δήλωσε στο RIA Novost διοικητής της διμοιρίας των Wagner.
«Έχουν απομείνει μόλις 1.740 μέτρα για το κέντρο του Bakhmut.
Ο εχθρός κρατά τις θέσεις του, αλλά εξακολουθεί να χάνει το ηθικό του.
Αρχίζει να υποχωρεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη.
Τα ρωσικά αποσπάσματα δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελαν, γιατί η ουκρανική διοίκηση καλύπτει τα κενά στο μέτωπο με τη βοήθεια νεοσυλλέκτων.

Οι Wagner κατέλαβαν την Yagodnoye στα βόρεια προάστια του Bakhmut

Η κοινότητα Yagodnoye στα βόρεια του Bakhmut έχει καταληφθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε το Σάββατο (25/2/2023) ο Yevgeny Prigozhin, ιδρυτής της Wagner.
«Στις 25 Φεβρουαρίου, οι μονάδες επίθεσης της Wagner κατέλαβαν πλήρως την κατοικημένη περιοχή Yagodnoye βόρεια του Bakhmut», ανέφερε το κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του Prigozhin.
Η υπηρεσία Τύπου δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία των μαχητών των Wagner μπροστά από την πινακίδα εισόδου του οικισμού.
Το Yagodnoye βρίσκεται δίπλα στα βόρεια προάστια του Bakhmut.
WAG.jpg

Οι Ουκρανοί ανατίναξαν φράγμα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν ένα φράγμα στο Bakhmut, προσπαθώντας έτσι να εμποδίσουν την προέλαση της ομάδας Wagner, μετέδωσε το RIA Novosti.
Το Bakhmut βρίσκεται 55 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Donetsk και είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για τις προμήθειες της στρατιωτικής ομάδας της Ουκρανίας στο Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει μια σειρά από κοινότητες στην περιοχή του Bakhmut συμπεριλαμβανομένων των Kleshcheyevka, Podgorodnoye, Paraskoviyevka και Berkhovka.
bakh.JPG

Σε ένα μήνα θα εξαντληθεί ολόκληρο το οπλοστάσιο των Ουκρανών

Όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα ο Zelensky ο Ουκρανός πρόεδρος θα μείνει χωρίς εξοπλισμό.
Ήδη το φιάσκο με τα άρματα μάχης που θα λάμβανε η Ουκρανία είναι κραυγαλέο.
Οι αρχικές διακηρύξεις για την αποστολή εκατοντάδων τανκς περιορίζονται σε λίγες δεκάδες και αυτά σε κακή κατάσταση και ακατάλληλα για επιχειρήσεις.
Μερικά από τα κράτη που υποσχέθηκαν την αποστολή αρμάτων μάχης προφανώς επανεξέτασαν τη θέση τους, για να διατηρήσουν τις δικές τους δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Επίσης άλλα δυτικά κράτη μείωσαν τον αριθμό των αποστολών, χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις.
Πέρα από τα τανκς ένα μεγάλο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το Κίεβο το επόμενο διάστημα είναι η έλλειψη πυρομαχικών.
Συγκεκριμένα,  τα βλήματα των 155 χιλιοστών. εξαντλούνται.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Ουκρανία θα έχει εξαντλήσει πλήρως το οπλοστάσιο της εντός ενός μήνα.

Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αυστηρά ακριβές, είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian οι κατασκευαστές όπλων δεν είχαν καν λάβει νέες παραγγελίες!
Και όλα αυτά σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πρόγραμμα τριών για την παραγωγή τέτοιων πυρομαχικών.

Ούτε τανκς, ούτε μαχητικά αεροσκάφη

Στα τανκς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο Zelensky μάλλον θα είναι ευχαριστημένος τελικά με το έναν τέταρτο των αρχικά υπεσχημένων αρμάτων δηλαδή κοντά στα 70 με 80 ενώ η Ρωσία διαθέτει 1.800 από τα αρχικά 2.927 και έχει άλλα 5.000 ως απόθεμα.
Ως προς τα μαχητικά αεροσκάφη, που ζητά εναγωνίως ο Zelensky η μία αρνητική απάντηση διαδέχεται την άλλη με τελευταίο τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να λέει ένα κατηγορηματικό «όχι» στο Κίεβο.
Στις καλένδες παραπέμπουν και οι Ευρωπαίοι την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Θα τελειώσουν όλα με διαπραγματεύσεις;

Στον απόηχο του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου, που απερρίφθη από ΗΠΑ και ΕΕ, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να επιμένουν, πως όλα θα τελειώσουν με διαπραγματεύσεις.
Όμως όπως σημειώνει και ο Αμερικανός αναλυτής Guy Somerset ούτε το Βιετνάμ τελείωσε με διαπραγματεύσεις ούτε το Αφγανιστάν.
Αντίθετα, δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για τη Ρωσία να συμφωνήσει ποτέ να διαπραγματευτεί τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.

Yπάρχουν τα εξής δεδομένα

Οι δυτικές κυβερνήσεις υποχωρούν ήδη…
Κόπωση των πληθυσμών στη Δύση
Οι Ουκρανοί δεν θα έχουν βλήματα σύντομα…
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται στο φουλ της παραγωγής
Η μία πλευρά μπορεί να κινητοποιήσει 300.000 στρατιώτες ενώ η άλλη με τις αμέτρητες απώλειες μπορεί να βασίζεται μόνο σε Πολωνούς εθελοντές.

Το ΝΑΤΟ βλέπει την ήττα της Ουκρανίας και συστήνει διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.
Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ εκτιμούν, πως η Ουκρανία δεν θα τα καταφέρει να ανακτήσει τα εδάφη, που πέρασαν στον έλεγχο της Ρωσίας.
Δηλαδή Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία βλέπουν την επικείμενη ήττα της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.
Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να δώσουν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ένα κίνητρο για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.
Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπαν στον Volodymyr Zelensky ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι στις αρχές του μήνα.
Ο Macron φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία. Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο των επιχειρήσεων


Οι Ρώσοι στις 25/2/2023 έπληξαν τα σημεία προσωρινής ανάπτυξης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή Dnipropetrovsk.
Επιπλέον, στην κατεύθυνση Kupyansk, η αεροπορία και το πυροβολικό της δυτικής ομάδας των ρωσικών στρατευμάτων επικράτησαν των Ουκρανών στις περιοχές Masyutovka, Ivanovka (περιοχή Kharkiv) και Novoselovsky (LPR).  Σκοτώθηκαν πάνω από 60 Ουκρανοί ενώ καταστράφηκαν τρία φορτηγά, ένα αμερικανικό όπλο M777 και ένα πολωνικό αυτοκινούμενο όπλο Krab.

Στην κατεύθυνση Krasnolimansky,
η ομάδα του Κέντρου κατάφερε πλήγματα στις περιοχές Yampolovka στο Donetsk και Stelmakhivka, Chervonaya Dibrova στο Luhansk.Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν εκεί περίπου 180 στρατιώτες, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μια εγκατάσταση Grad MLRS, ένα οβιδοφόρο D-20 και ένα αντιαεροπορικό ραντάρ.

Στο Donetsk η νότια ομάδα σκότωσε πάνω από 120 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψε τρία τεθωρακισμένα οχήματα, οβίδες D-20 και D-30 και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Avdiivka.

Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στο Ugledar και στη Malinovka ενώ στην Kherson, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε και εξουδετέρωσε ένα M777 και δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα Gvozdika.

Επιπροσθέτως τα ρωσικά μαχητικά κατέρριψαν δύο ουκρανικά αεροσκάφη - Su-24 και MiG-29, ενώ η αεράμυνα ένα Su-25 και οκτώ drones.
donbass_1.jpg
kharkiv_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης