Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουκρανία ότι… η βοήθεια δεν είναι άπειρη – Η πολεμική κόπωση λύγισε τους Αμερικανούς

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουκρανία ότι… η βοήθεια δεν είναι άπειρη – Η πολεμική κόπωση λύγισε τους Αμερικανούς
Οι αμερικανικοί πόροι δεν είναι άπειροι προειδοποιεί το ουκρανικό καθεστώς αξιωματούχος των ΗΠΑ - Μειώνεται η υποστήριξη των Αμερικανών στους Ουκρανούς, οικονομική πίεση στον  Biden
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχητικά μηνύματα τόσο για την αμερικανική διοίκηση όσο και την ουκρανική κυβέρνηση αποστέλλονται από τις ΗΠΑ, όπου μειώνεται η στήριξη των πολιτών στον πόλεμο της Ουκρανίας εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και μεγάλου πληθωρισμού.
Έτσι οι επίσημες ΗΠΑ αναγκάστηκαν να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι τα αποθέματα της Ουάσιγκτον για τη στήριξη του Κιέβου δεν είναι άπειρα, ανέφερε το Reuters σε αποκλειστικό του θέμα την Τετάρτη (22/2/2023).
Το πρακτορείο έγραψε επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Ουάσινγκτον διεμήνυσε στην ουκρανική κυβέρνηση ότι οι αμερικανικοί πόροι δεν είναι άπειροι».
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή.
Και όλοι θα θέλαμε να το δούμε να τελειώνει νωρίτερα παρά αργότερα», φέρεται να είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Μειώνεται η στήριξη στον πόλεμο

O Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τόνισε με έμφαση τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα με ένα ταξίδι στη χώρα (20/2/2023), αλλά η υποστήριξη του κοινού για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία αμβλύνεται καθώς η σύγκρουση μπαίνει στο δεύτερο έτος της χωρίς να φαίνεται ένα τέλος.
Η υποστήριξη μεταξύ των Αμερικανών για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώθηκε στο 58%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Reuters/Ipsos σε περισσότερους από 4.000 Αμερικανούς, που διεξήχθη από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου, μια πτώση από το 73% που δήλωσε ότι υποστήριξε τη μεταφορά. όπλων σε δημοσκόπηση του Απριλίου 2022.
Σημάδια φθίνοντος ενθουσιασμού έρχονται σε μια δύσκολη συγκυρία στην πολιτική των ΗΠΑ που μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα του Biden να εκπληρώσει πλήρως την υπόσχεσή του για ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ για όσο διάστημα τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος.
support.JPG


Τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ


Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.
Απαιτούν θεαματικές περικοπές δαπανών για να δαμάσουν το έλλειμμα σε μια εποχή που οι ΗΠΑ διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που συμμάχησαν με τον πρώην πρόεδρο Donald Trump έχουν ζητήσει περιορισμούς στη βοήθεια στην Ουκρανία.
Η βοήθεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγάλο διακύβευμα στην προεδρική εκστρατεία του 2024, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η πίεση των Ρεπουμπλικάνων


Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, επέκρινε αυτήν την εβδομάδα την πολιτική του Biden για την «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία.
Προς το παρόν, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Κογκρέσο, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στον Biden στα περισσότερα ζητήματα, υποστηρίζουν τη βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας, καλώντας ακόμη και την Ουάσιγκτον να στείλει πιο ισχυρά όπλα, πιο γρήγορα.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Michael McCaul, δήλωσε σε επίσκεψή του στο Κίεβο την Τρίτη (21/2/2023) ότι η δυναμική στην Ουάσιγκτον μετατοπίζεται προς την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Αλλά το κόμμα είναι διχασμένο στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Προτείνουν τη διακοπή της βοήθειας

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλαν ένα αποκαλούμενο ψήφισμα για την «κόπωση» που προκαλεί η Ουκρανία και προτείνουν τη διακοπή της βοήθειας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχουν επαρκή υποστήριξη για να θέσει σε κίνδυνο τη βοήθεια βραχυπρόθεσμα.
Μόλις 11 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές από τους 222 στη Βουλή υπέγραψαν το ψήφισμα.
Όχι πολλοί, αλλά η Rachel Rizzo, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι λάθος να τους αγνοήσουν.
«Η απήχηση που έχει η μικρή ομάδα στο κόμμα δεν έχει ακόμη φανεί, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους», είπε η Rizzo/
Το Κογκρέσο ενέκρινε κάθε νέα δόση της χρηματοδότησης που ζητούσε η κυβέρνηση Biden από την έναρξη του πολέμου, με τη βοήθεια και τη στρατιωτική βοήθεια ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία και σε συμμαχικά κράτη.
Ερωτηθείσα για τη μείωση της δημόσιας στήριξης στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Adrienne Watson δεν απάντησε άμεσα, αλλά είπε ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν τι διακυβεύεται και μπορούν να ταυτιστούν με τον αγώνα της Ουκρανίας για «ελευθερία και ανεξαρτησία».
«Η υποστήριξη των Αμερικανών στην Ουκρανία αντικατοπτρίζεται στην ισχυρή δικομματική υποστήριξη που έχει λάβει η βοήθεια της Ουκρανίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου», είπε η Watson.

Η αποκάλυψη: Η βοήθεια δεν είναι άπειρη

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας για να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια ως προ την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον διαμήνυσε στο Κίεβο ότι οι αμερικανικοί πόροι δεν είναι άπειροι.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτός ο (πόλεμος) πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή. Και όλοι θα θέλαμε να τον δούμε να τελειώνει νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο αξιωματούχος.
Ο δεδηλωμένος στόχος του Zelensky είναι να ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεν μπορούν να γίνουν με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

Υπό πίεση ο Biden

Ο Jeremy Shapiro, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν επίσης πως ο πόλεμος κινδυνεύει να κλιμακωθεί και αποσπά την προσοχή από άλλα ζητήματα όπως ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα.
Αλλά η ικανότητα της κυβέρνησης Biden να προτείνει συμβιβασμούς στο Κίεβο και τη Μόσχα εμποδίζεται από τον κίνδυνο να φανεί αδύναμος απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία, δήλωσε ο Shapiro, ο οποίος είναι διευθυντής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Ενώ η βοήθεια προς την Ουκρανία έχει δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναρωτιούνται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία ενώ οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό και την ταραγμένη οικονομία.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στο αμερικανικό κοινό ενόψει των νόμιμων ανησυχιών των ψηφοφόρων, δήλωσε στο Reuters ο γνωστός μας Δημοκρατικός Bob Menendez ο οποίος προεδρεύει της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Είμαι αρκετό καιρό εδώ για να διαπιστώσω ότι ένας αρραβώνας, ειδικά ένας δαπανηρός δεν έχει αιώνια διάρκεια ζωής, ειδικά αν δεν έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα», είπε.
Η ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή εξαρτάται από τη συνεπή υποστήριξη της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Mark Cancian, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που είναι τώρα ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.
«Η νίκη θα έρθει από τη σωρευτική στρατιωτική ικανότητα που παράγεται από τα όπλα και τα πυρομαχικά που αποστέλλονται, την εκπαίδευση που παρέχει το ΝΑΤΟ και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε ο Cancian.
Μια παγκόσμια δημοσκόπηση της Ipsos στα τέλη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι οι πλειοψηφίες των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Μόνο στην Ουγγαρία και την Ιταλία περισσότερο εναντιώθηκαν παρά υποστήριξαν, και οι ηγέτες αυτών των χωρών συμμορφώθηκαν με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Ουκρανίας.

reuters_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης