Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρό μήνυμα Κίνας: Θα γυρίσει μπούμερανγκ για τη Δύση η βίαιη υπονόμευση της Ρωσίας μέσω του πολέμου φθοράς στην Ουκρανία

Ηχηρό μήνυμα Κίνας: Θα γυρίσει μπούμερανγκ για τη Δύση η βίαιη υπονόμευση της Ρωσίας μέσω του πολέμου φθοράς στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες ενδιαφέρονται περισσότερο να στείλουν πρόσθετα όπλα για να διατηρήσουν τον παρατεταμένο πόλεμο, υπογραμμίζει η κινεζική πλευρά
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεσολαβήσει στην εντεινόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο Κινέζος κορυφαίος διπλωμάτης Wang Yi συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και άλλους ανώτερους  αξιωματούχους στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες ενδιαφέρονται περισσότερο να στείλουν πρόσθετα όπλα για να διατηρήσουν τον παρατεταμένο πόλεμο, εκτιμούν Κινέζοι αναλυτές που υπογραμμίζουν πως ο εν λόγω σχεδιασμός θα αποβεί στο τέλος καταστροφικός για την ίδια τη Δύση.

Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα θα προσπαθήσει όσο μπορεί για να μεσολαβήσει, αλλά το αν ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα είναι αποτελεσματικό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων μερών.
Δεδομένου ότι το Κίεβο επηρεάζεται βαθιά από την Ουάσιγκτον, η οποία δεν ενδιαφέρεται για μια άμεση κατάπαυση του πυρός αλλά προτιμά μια παρατεταμένη σύγκρουση για να συνεχίσει να υπονομεύει τη Μόσχα και να αλλάξει το status quo δια της βίας, είναι πραγματικά δύσκολο να δούμε μια εφικτή φόρμουλα ειρήνης που να μπορούν και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Global Times.
Η κινεζική ηγεσία υπογραμμίζει, ότι η ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνου αφού τα θύματα και οι καταστροφές στο πεδίο θα αναγκάσουν τελικά τη μία πλευρά να αλλάξει γνώμη.

Το σχέδιο της Κίνας για ειρήνη

Κατά τη συνάντηση του Wang με τον Putin, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Ο Wang τόνισε πως η Κίνα εκτιμά την επαναβεβαίωση της προθυμίας της Ρωσίας να επιλύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Η Κίνα, όπως πάντα, θα διατηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Putin στη Μόσχα, ο Wang, επικεφαλής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), είχε επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov και τον Nikolai Patrushev, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Wang τόνισε ότι όσο πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση, τόσο περισσότερο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για ειρήνη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συναντήσεις του Wang με τον Ρώσο ηγέτη και ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τους στρατηγικούς της δεσμούς με την Κίνα και αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά την ιδέα του Πεκίνου για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Αυτό είναι επίσης μία σημαντική απόδειξη της μοναδικής επιρροής της Κίνας για διαμεσολαβητικούς σκοπούς.
Η Ουκρανία τηρεί επιφυλακτική στάση με τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba να αναφέρει, πως το Κίεβο θα τοποθετηθεί μόλις λάβει «τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου που θα μελετηθούν λεπτομερώς από την ουκρανική πλευρά».

Αποτυχία της συλλογικής Δύσης


Εάν η Δύση αρνηθεί να παραδεχτεί ότι ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια είναι θεμιτές και εύλογες, τότε απλώς θα επαναλάβει τα λάθη που είχαν κάνει με την επέκταση του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες που τελικά οδήγησαν στην παρούσα σύγκρουση και τις οποίες τελικά η Δύση θα πληρώσει ακριβά.
Η Μόσχα δεν θα δεχτεί ποτέ μια πρόταση που αγνοεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια, και ως εκ τούτου η σύγκρουση δεν θα σταματήσει.
Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο που πρότειναν οι δυτικές χώρες και οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι δυτικοί ηγέτες για να μεσολαβήσουν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση απέτυχαν και ο κόσμος αυτή τη στιγμή χρειάζεται πραγματικά ένα νέο σχέδιο που θα μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο, και η Κίνα αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό, δήλωσε στους Global Times ο  Li Haidong, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας στο Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης