Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί φοβούνται «παγίδα» Biden για μείωση όπλων και αναγκαστική ειρήνη με τη Ρωσία - Αγορά πυρομαχικών από ΕΕ

Οι Ουκρανοί φοβούνται «παγίδα» Biden για μείωση όπλων και αναγκαστική ειρήνη με τη Ρωσία - Αγορά πυρομαχικών από ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν όπλα για τους Ουκρανούς, οι οποίοι ξεμένουν από πυρομαχικά
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μια μόλις ημέρα από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden στο Κίεβο, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έκανε λάθος όταν υπολόγισε πως η στήριξη της Δύσης δεν θα αντέξει στη διάρκεια του χρόνου, υπάρχουν φωνές στο Κίεβο που εκφράζουν την ανησυχία τους πως οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να την αναγκάσουν να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Τις ανησυχίες αυτές διατυπώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας Ουκρανός αξιωματούχος, σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky, τον οποίο επικαλείται το Politico.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στην κυβέρνηση του προέδρου Biden που θα ήθελαν να μετριάσουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους Ουκρανούς να συνάψουν κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία» ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος, όπως τονίζει το Politico.

Η δικαιολογία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Κίεβο φοβούνται ότι η κυβέρνηση Biden θα χρησιμοποιήσει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ως μια δικαιολογία, ως πρόσχημα για να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια έτσι ώστε «η Ουκρανία να θέσει πολύ πιο μετριοπαθείς στρατιωτικούς στόχους».
Άλλωστε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy προειδοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σε αυτό το Κογκρέσο δεν θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να παράσχει απεριόριστη και μη επαρκώς αιτιολογημένη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ετοιμάσει μια απόφαση για τον έλεγχο των δαπανών του Κογκρέσο για την Ουκρανία.

Νέο πακέτο 500 εκατ. δολαρίων

Πάντως κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο ο Biden δεσμεύτηκε για περισσότερα όπλα και για νέες κυρώσεις στη Ρωσία ενώ έσπευσε να επισημάνει πόσο λάθος ήταν οι υπολογισμοί του Putin, ότι η Δύση θα ήταν διχασμένη όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως πιθανότατα σήμερα Τρίτη 21/2 οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, θα παραδώσουν πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα, ραντάρ εναέριας επιτήρησης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για την αποστολή περίπου 700 τανκ και χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.
«Όλοι μας δεσμευτήκαμε να στείλουμε περίπου 700 άρματα μάχης, χιλιάδες τεθωρακισμένα, περισσότερες από 2 εκατομμύρια οβίδες πυροβολικού, περισσότερα από 50 προηγμένα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης καθώς και συστήματα αεράμυνας.
Όλα αυτά είναι άκρως απαραίτητα για να διασφαλιστεί η άμυνα της Ουκρανίας» τόνισε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αγοράσουν όπλα για τους Ουκρανούς

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για σημαντική έλλειψη πυρομαχικών, και συγκεκριμένα οβίδων του πυροβολικού των 155 χιλιοστών και δηλώνουν έτοιμοι να αγοράσουν για λογαριασμό των Ουκρανών, δαπανώντας ένα ποσό της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν διερευνά το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (οι συνθήκες απαγορεύουν την χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για στρατιωτικούς σκοπούς) έτσι ώστε να προκαταβάλει χρήματα σε κατασκευαστές όπλων προκειμένου να τους δώσει κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής τους.
Όπως αναφέρεται το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να δώσει μια απάντηση στις ανησυχίες του εάν η Ευρώπη μπορεί να παράγει επαρκή αριθμό όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού τόσο άμεσα όσο τα καταναλώνει η Ουκρανία για την άμυνα της.
Εκτιμάται ότι η Ρωσία εκτοξεύει περισσότερες από 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία κάθε ημέρα, ποσότητα που τα ευρωπαϊκά εργοστάσια παράγουν σε ένα μήνα.
Η Ουκρανία εκτοξεύει περίπου 5.000 οβίδες ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης