Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια μεγάλη δύναμη αναδύεται στην αγορά LNG - Η Κίνα ελέγχει το 15% των παγκόσμιων συμβάσεων και ορίζει τις παραδόσεις

Μια μεγάλη δύναμη αναδύεται στην αγορά LNG - Η Κίνα ελέγχει το 15% των παγκόσμιων συμβάσεων και ορίζει τις παραδόσεις
Η τάση της Κίνας πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να κλειδώσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ουσιαστικά θα δώσουν στους εμπόρους τους τον έλεγχο του καυσίμου για δεκαετίες
Η βιασύνη της Κίνας να υπογράψει νέες μακροχρόνιες συμφωνίες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) υπόσχεται να δώσει στο έθνος ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στην παγκόσμια αγορά, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός για τα φορτία ανθεί.
Οι κινεζικές εταιρείες σφραγίζουν τις περισσότερες συμφωνίες αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από κάθε άλλο έθνος και γίνονται όλο και περισσότερο ο βασικός μεσάζων εισαγωγών του τομέα.
Οι Κινέζοι αγοραστές μεταπωλούν πολλά από τα φορτία στους πλειοδότες στην Ευρώπη και την Ασία, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για ένα μεγάλο κομμάτι της προσφοράς.
Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% όλων των συμβάσεων που θα αρχίσουν να παραδίδουν προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το 2027, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του BloombergNEF.
Η τάση αυτή πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να κλειδώσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ουσιαστικά θα δώσουν στους εμπόρους τους τον έλεγχο του καυσίμου για δεκαετίες.

Ελεγχόμενα τα εμπορεύματα

Από το χαλκό έως τις σπάνιες γαίες, η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στα εμπορεύματα που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για τη μετάβαση του κόσμου μακριά από τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα.
Η Κίνα έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο σχεδόν εν μία νυκτί, εν μέσω μιας ώθησης από το Πεκίνο να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια.
Η θέση του ασιατικού έθνους στην αγορά θα μπορούσε όμως να είναι δίκοπο μαχαίρι: η Κίνα μπορεί να παρέχει σταθερότητα σε περιόδους παγκόσμιας έλλειψης, αλλά θα μπορούσε να παρακρατήσει την προμήθεια και να ανεβάσει τις τιμές αν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.
"Η Κίνα εξελίσσεται από μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά εισαγωγών σε έναν πιο ευέλικτο ρόλο με αυξημένη ικανότητα εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου", ανέφερε η Shell στην ετήσια έκθεσή της για τις προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η επιρροή της Κίνας ήταν ιδιαίτερα ορατή πέρυσι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, όταν οι αυστηρές πολιτικές του Covid και οι υψηλές τιμές spot περιόρισαν τη ζήτηση της χώρας, ωθώντας την να εκτρέψει ανεπιθύμητα φορτία σε περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη.
"Αν δεν υπήρχε η χαμηλότερη κινεζική ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου - και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης - θα ήταν σε πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση", δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής της Credit Suisse.

Προμηθευτής Swing

Η χώρα εκτιμάται ότι μεταπώλησε τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια τόνους LNG πέρυσι, σύμφωνα με τη μηνιαία ερευνητική έκθεση της ENN Energy τον Ιανουάριο.
Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το 6% του συνολικού όγκου της spot αγοράς, καθιστώντας τη χώρα έναν τεράστιο προμηθευτή swing.
Η Κίνα έχει υπογράψει περισσότερα συμβόλαια με αμερικανικά εξαγωγικά έργα από οποιοδήποτε άλλο έθνος από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF, και η Sinopec συνήψε πέρυσι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της βιομηχανίας LNG με το Κατάρ.
Περισσότερες συμφωνίες βρίσκονται στον ορίζοντα, καθώς οι εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εξαγωγείς στις ΗΠΑ, ενώ έχουν επίσης κλειδώσει συζητήσεις με το Κατάρ, το Ομάν, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ο μακροπρόθεσμος συμβατικός όγκος της Κίνας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 12% το 2023, καθώς ξεκινούν συμφωνίες από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ανέφεραν αναλυτές της BNEF σε έκθεσή τους τον Ιανουάριο.
Η ένταση των φετινών ενεργειακών ελλείψεων μπορεί και πάλι να εξαρτηθεί από το πόσο η Κίνα αποφασίζει να πουλήσει στην υπερπόντια αγορά.
Βασικός παράγοντας θα είναι η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.
Η αγορά φοβάται ότι μια ισχυρή ανάκαμψη θα περιορίσει την παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να χαρακτηρίζει το έθνος ως έναν από τους "βασικούς εξωγενείς κινδύνους" φέτος.
Ωστόσο, το μέγεθος της ανάκαμψης της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας είναι ασαφές εν μέσω ισχυρών παραδόσεων από αγωγούς και εγχώριας παραγωγής.

Εμπειρία συναλλαγών

Μόνο την τελευταία δεκαετία οι μεγάλοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν επίσης γίνει πωλητές.
Με την έλευση της ευέλικτης προσφοράς από νέους εξαγωγείς όπως οι ΗΠΑ και τον πολλαπλασιασμό των ευέλικτων γραφείων συναλλαγών, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι πλέον σε θέση να εκτρέπουν τις αποστολές όταν η ζήτηση είναι αδύναμη στο εσωτερικό.
Η Ιαπωνία, παραδοσιακά ο κορυφαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, έχει γίνει σημαντικός έμπορος του καυσίμου.
Αλλά η επιρροή της πρόκειται να μειωθεί, καθώς η Κίνα είναι πιθανό να γίνει ο κορυφαίος εισαγωγέας στον κόσμο φέτος, εν μέσω μιας ώθησης για την επέκταση της εμπορικής της τεχνογνωσίας.
Κρατικές εταιρείες ενέργειας, όπως η PetroChina και η Sinopec, έχουν δημιουργήσει εμπορικές μονάδες από το Λονδίνο έως τη Σιγκαπούρη.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ευρωπαίος εισαγωγέας θέλει να αγοράσει ένα φορτίο από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορεί να πρέπει να το κάνει όλο και περισσότερο μέσω ενός κινεζικού γραφείου εμπορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης