Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απασφάλισε η Β. Κορέα, απειλεί τις ΗΠΑ: Όλος ο Ειρηνικός μπορεί να γίνει πεδίο βολής

Απασφάλισε η Β. Κορέα, απειλεί τις ΗΠΑ: Όλος ο Ειρηνικός μπορεί να γίνει πεδίο βολής
Στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε η Β. Κορέα ως απάντηση στα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ – Ν. Κορέας
Στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 20/2 η Βόρεια Κορέα, η οποία έσπευσε να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως μπορεί να μετατρέψει «όλο τον Ειρηνικό σε πεδίο βολής».
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των κοινών αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, τα οποία με τη σειρά τους έγιναν ύστερα από την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Β. Κορέα.

Εκτοξεύσεις και αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον στρατό της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας, οι δύο πύραυλοι έφτασαν σε μέγιστο υψόμετρο 100 και 50 χιλιομέτρων και διένυσαν απόσταση 350-400 χλμ. προτού πέσουν εκτός ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε αεροσκάφη ή πλοία, αλλά οι αντιδράσεις ήταν και πάλι έντονες από τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία.
Η Ν. Κορέα έκανε λόγο για συνεχείς προκλήσεις από τη βορειοκορεάτικη πλευρά, κάτι που ενισχύουν τις φωνές που λένε ότι πρέπει να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ η Ιαπωνία υπογράμμισε πως οι επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων «απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας»

Προειδοποιήσεις για τον Ειρηνικό

Μάλιστα η Kim Yo-jong, η αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong un κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Β. Κορέα, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση, να μετατρέψει όλον τον Ειρηνικό σε πεδίο βολής.
«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή ως προς τη βούλησή μας να κάνουμε τους μανιακούς οι οποίοι κλιμακώνουν τις εντάσεις να πληρώσουν το τίμημα για τις ενέργειές τους» υποστήριξε η Kim Yo-jong.

Πυρηνική αποτροπή

Με την ένταση στην κορεατική χερσόνησο να κλιμακώνεται, ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως η Ν. Κορέα πρέπει να στραφεί στα πυρηνικά όπλα.
Σε δηλώσεις του ο Chung Jin-suk, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, People Power, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα έχει μια «σαφή επιλογή» να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων από τον Βορρά.
«Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε μια συγκεκριμένη πυρηνική αποτροπή.
Πρέπει να ενισχύσουμε την «Kill Chain», ώστε η Βόρεια Κορέα να μην μπορεί ποτέ να σταθεί ξανά στα πόδια της αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην κορεατική χερσόνησο.
Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την ανάπτυξη των δικών μας πυρηνικών δυνατοτήτων εάν μια τέτοια απάντηση είναι ανεπαρκής» υποστήριξε ο Chung Jin-suk.
Τονίζεται πως «Kill Chain» είναι η ικανότητα ενός προληπτικού χτυπήματος σύμφωνα με την οποία η Ν. Κορέα, αντιμετωπίζοντας μια άμεση πυρηνική επίθεση από τη Β. Κορέα, θα επιχειρήσει να «αποκεφαλίσει» την ηγεσία της Β. Κορέας.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης