Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δισταγμοί στη Δύση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία – Μόλις 50 από τα 320 θα φτάσουν έως τον Απρίλιο 2023

Δισταγμοί στη Δύση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία – Μόλις 50 από τα 320 θα φτάσουν έως τον Απρίλιο 2023
H έκκληση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell για αυξηση και επιτάχυνση των αποστολών  από τα κράτη της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Η Δύση θα πρέπει να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να επιταχύνει τις παραδόσεις της, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου  2023 εν όψει των σημαντικών καθυστερήσεων στα παραδόσεις των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
«Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν και πολύ πιο γρήγορα.
Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Πρέπει να αυξήσουμε και να επιταχύνουμε την στρατιωτική μας υποστήριξη», σημείωσε ο στην ομιλία που απηύθυνε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Borrell, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas , σημείωσε επίσης ότι υποστηρίζει την πρόταση της Εσθονίας για την αγορά από την ΕΕ εκ μέρους των χωρών μελών της πυρομαχικών για την Ουκρανία.
«Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση της πρωθυπουργού της Εσθονίας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και θα λειτουργήσει», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Ανησυχία για τις καθυστερήσεις

Μέχρι τις αρχές Απριλίου, το Κίεβο θα λάβει λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των αρμάτων μάχης που υποσχέθηκαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times σε δημοσίευμά τους  την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2023 .
Το Κίεβο αναμένει από τους υποστηρικτές του να στείλουν έως και 320 δυτικά άρματα μάχης συνολικά, αλλά υπολογίζεται ότι μόνο 50 θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Αυτό προκαλεί ανησυχία για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, καθώς πενήντα στρατιωτικά οχήματα δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις μάχες, ανέφερε το δημοσίευμα.
Όπως γράφει η εφημερίδα, μέχρι στιγμής η Μεγάλη Βρετανία έχει υποσχεθεί να στείλει τέσσερα άρματα μάχης Challenger 2 στη δημοκρατία ως μέρος της πρώτης παρτίδας.
Η Πολωνία έχει δεσμευθεί για την αποστολή μιας μονάδας που περιλαμβάνει 14 άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματά της, ενώ ένα τάγμα 14 αρμάτων μάχης από τη Γερμανία είναι μόνο κατα το ήμισυ ολοκληρωμένο.
Ο Καναδάς στέλνει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2, η Πορτογαλία θα παραδώσει τρία τον Μάρτιο.
Επιπλέον, η Νορβηγία έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει οκτώ άρματα μάχης κάποια στιγμή, η Φινλανδία ετοιμάζεται επίσης να στείλει αρκετά Leopard 2.

Μειώνονται οι προσφορές

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις, η ουκρανική συμμαχία υποστήριξης θα είναι σε θέση να προμηθεύσει μόνο μισό τάγμα πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.
Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Ολλανδία και η Δανία δεν είναι ακόμη έτοιμες να συμμετάσχουν στις παραδόσεις.
Το Άμστερνταμ συμφώνησε μόνο στη μεταφορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, ενώ η Κοπεγχάγη αξιολογεί μόνο επιλογές για τη συμμετοχή της.
Το Βερολίνο είχε προαναγγείλει σχέδια για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας αρμάτων μάχης» που θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με δύο τάγματα αρμάτων Leopard 2, που είναι περίπου 90 αρμάτων κατά τη γερμανική στρατιωτική ερμηνεία και 60 στην ουκρανική.
Αργότερα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το «τάγμα» των αρμάτων μάχη πρέπει να γίνει κατανοητό ακριβώς από τη σκοπιά της χώρας όπου παραδίδονται τα τανκς.
Παραδόσεις δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης